Babamasszázs

Pozitív hatások a babára

  • Segít feldolgozni a negatív emlékeket, ellazítja a picit, oldja az esetleges feszültségeket.
  • A rendszeres masszírozás ellenállóbbá teszi a babát a betegségekkel szemben. Stimulálja a bőrt, a vér- és nyirokkeringési rendszert, az emésztést. Erősíti az immunrendszert, elősegíti az izomzat és az érzékszervek egészséges fejlődését.
  • Általános megfigyelés, hogy a masszírozott babák jobban alszanak, ébren pedig nyugodtabbak, érdeklődőbbek, és nem mellékesen, kevesebbet sírnak.

Pozitív hatások a mamára

  • A picivel való szeretetteljes foglalkozás, az ismétlődő gyengéd érintések hatására oxitocin képződik a mama szervezetében, mely serkenti az anyatej termelődését.

Babamasszázs

Előkészületek

  • A masszázs helyszínéül szolgálhat az apróság szobája, de a fürdőszoba is remekül megteszi; fő, hogy megnyugtató legyen a pici számára. A meleg és a megfelelő – tompa, semmiképp sem éles – fényviszonyok szintén alapfeltételnek számítanak.
  • Készítsünk egyfajta fészket (takaróból, fürdőlepedőből, stb.), hogy a baba a lehető legnagyobb biztonságban érezhesse magát. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen hideg a kezünk, illetve az olaj, amit a masszírozáshoz fogunk használni. (Az olajat patikában szerezzük be, a kereskedelmi forgalomban kapható babakozmetikumok allergiát okozhatnak!)

Hogyan történik?

  • Először a lábacskákat vegyük kezelésbe, fokozatosan haladjunk a poci, majd a karok felé, ezután fordítsuk meg a kicsit, és masszírozzuk meg a hátát és a popsiját is. Nincsenek kőbe vésett szabályok – a baba reakcióitól függően – bármikor abbahagyhatjuk a kényeztetést, a sorrenden azonban ne változtassunk, a megszokott eseménysorok megnyugtatják az apróságot, a váratlan helyzetek viszont elbizonytalanítják, összezavarják őt.
  • Igény szerinti gyakorisággal masszírozzunk, ez jelenthet heti egy alkalmat, de akár naponta is sort keríthetünk rá. 
  • A betöltött nyolc hetes kortól ajánlott elkezdeni.

Tippünk

  • Bátran énekelgethetsz, dúdolhatsz masszírozás közben, kimondottan élvezik a babák az előadást!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink