HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

A HPV átvitele nagy kihívást jelent a kutatóknak, nem csak azért, mert a szexuális magatartással kapcsolatos, amelyről az emberek vagy szabadon beszélnek, vagy nem, hanem azért is, mert a HPV hosszú és változó lappangási időszaka gyakorlatilag lehetetlenné teszi annak visszavezetését egy konkrét partnerre.

Ezért a kezelt vagy elhanyagolt szemölcsök fertőző természetének vizsgálata során a kutatóknak közvetett megfigyelésre és a vírusról szerzett ismereteken alapuló okfejtésre kell támaszkodnia. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a genitális szemölcsök eltávolítása csökkenti az átvitel kockázatát, mivel a fertőző részeket tartalmazó szövetterületek méretét csökkenti. Mivel azonban a látható szemölcsök körüli területen is valószínűleg vannak fertőző HPV részecskék, a szemölcsök eltávolítása nem tudja megszüntetni a kockázatot.

Adott személynek jó oka lehet a genitális szemölcsök eltávolíttatására – ezek lehetnek fizikailag vagy pszichológiailag kényelmetlenek. A szemölcsök eltávolítása azonban nem garantálja az átvitel kockázatának megszűnését.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink