HPV: tények és tévhitek

2009. február 28.

A CDC által nemrégiben összeállított iránymutatások szerint a rendellenes kenetvizsgálati eredményt követően „nem szükséges a szexpartnerek vizsgálata”. Természetesen lehetséges – sőt, valószínű – , hogy a partner a vírussal fertőzött vagy korábban fertőzött volt, de nagyon valószínűtlen, hogy bármikor tüneteket mutasson. Azt sem lehet meghatározni, hogy a férfi a HPV-t jövőbeli partnernek tovább adhatja-e.

Ha azonban a nőnek külső genitális szemölcsei vannak, partnere megfontolhatja az orvosi vizsgálat elvégeztetését. Hasznos lehet a férfi partner számára, ha egészségügyi szolgáltatójánál tájékozódik. És természetesen, ha a férfi saját tüneteket kezd észlelni, például megmagyarázhatatlan dudorokat vagy léziókat talál nemiszerve környkén, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink