Húsvéti nyuszi?

Nyúlvédelmi okokból nem fogadják az állatokat

Ebben az évben sem lehet majd leadni a megunt tapsifüleseket a Fővárosi Állatkertben. Az intézmény szakemberei tudatosan – egyebek között nyúlvédelmi okokból - döntöttek így, és szigorúan tartják magukat az ügyben korábban megfogalmazott alapelveikhez. Az elhatározás az előző évek szomorú tapasztalatainak következménye, a dolgozók ugyanis időről időre azzal szembesültek, hogy sokan eleve nem gondolják át döntésüket; könnyelműen, azzal a tudattal vásárolják meg az apró állatokat, hogy az ünnepek elmúltával majd túladnak rajtuk, vagyis leadják őket, például a Fővárosi Állatkertbe…

Az intézmény munkájának egyik legfontosabb eleme a felvilágosítás

A nyúlvásárláson gondolkodó szülőket arra kérik, mérlegeljék, hogy a későbbiekben is képesek lesznek-e felelős módon, jó gazdaként gondoskodni az ünnepek idején beszerzett tapsifülesekről. A leendő nyúltartókat pedig – akik ezután mégis a vásárlás mellett döntenek – szaktanácsokkal segítik az állattartásban.

Hasznos tudnivalók leendő nyúltartóknak - azaz, ha valaki úgy érzi, körülményei alkalmasak a felelős nyuszitartásra, és szívesen meglepné gyerkőcét a hőn áhított tapsifülessel:

  • A nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra. Sajnos előfordul, hogy egészen pici, ennél jóval fiatalabb nyúlbabákat kínálnak megvételre. Ezeket az apróságokat megfelelő tejjel kell táplálni, tartásuk különös gondot igényel. Ha mindezt nem tudjuk biztosítani, a legbölcsebb, ha nem veszünk ilyen fiatal állatot, legyen bármilyen aranyos is…
  • Etetés-itatás: legjobb, ha állatboltokban kapható nyúltápot adunk a tapsifülesnek, némi friss zöldséggel (sárgarépa, retek, karalábé, stb.) kombinálva. Rostszükséglete miatt nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű szénát is kapjon az állat!
  • Bár a nyuszi vízigénye nem kifejezetten magas, ennek ellenére mindig legyen előtte ivóvíz!
  • A felnőtt nyuszik számára a 15-20 fokos hőmérséklet jelenti az ideális klímát, a kisebb állatok fázósabbak, ők 20-30 fokos melegben érzik jól magukat.

…hogy ne maradjanak el a nyuszis élmények!

Nagyszombattól húsvét hétfőig, azaz április 7-től 9-ig 10-től 16 óráig látnivalók sokaságával, és a mára már hagyománnyá vált, nagy sikerű nyúlsimogatóval várja a gyermekeket az állatkert. A nyuszisimogatót ezúttal az év minden napján üzemelő állatsimogató mellett, a paraszt udvar szomszédságában alakították ki - a nyuszik váltott műszakban, szakszerű felügyelet mellett "teljesítenek szolgálatot".

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink