Magyarország pocakos nagyhatalom lehet!
Várszegi Viktória
2013. november 14.

Magyarország lehet az új pocakos világhatalom, ha sikerül megdönteni az egyszerre egy helyen lévő várandós kismamák számának Guinness-csúcsát. A rekordkísérletnek november 16-án szombaton a Babamama Expo, a legnagyobb hazai baba-mama esemény ad otthont a Papp László Budapest Sportarénában.

A rekorddöntés ötlete már évekkel ezelőtt felmerült bennünk, és a Babamama Expo 8. születésnapjára végre minden összeállt. Most már csak a várandós kismamákat várjuk, hogy sikerüljön a rekorddöntés. Rendezvényünk sok ezer látogatójával minden évben átéljük a gyermekvárás örömeit, ami az élet egyik legszebb időszaka. Régóta szerettük volna ezt az élményt szélesebb körben megmutatni – mondta Fülöp Judit, az esemény főszervezője.

Ahhoz, hogy a rekordkísérlet sikeres legyen, legalább 1175 kismamának kell a Budapest Sportarénában lennie szombat délben.

A Guinness World Records pontos és szigorú előírásokat fogalmaz meg: a kísérletben például csak azok vehetnek részt, akik legalább 12 hetes terhesek, és ezt orvosi, védőnői igazolással vagy ultrahang felvétellel hitelesen igazolni tudják. Minden résztvevőnek ugyanabban a percben, ugyanott kell együtt lennie, ezért a rekordkísérlet helyszíne a Sportaréna egyik oldalsó lelátója lesz.

A Babamama Expo az Aréna teljes küzdőterét megtölti, ezért az egyetlen lehetőség az maradt, hogy egy szinttel feljebb, a lelátókon hajtjuk végre a rekordkísérletet. Ezt a helyszínt fotózni is nagyon látványosan lehet – a közös, fentről készült fotó egyébként szintén Guinness követelmény. Ráadásul a kismamáknak is különleges élményt nyújt majd, hogy fentről láthatják a teljes rendezvényt – teszi hozzá Fülöp Judit.

Az új rekord felállítása mellett az is nagyon fontos, hogy a résztvevők minden bennük felmerülő kérdésre választ kapjanak – legyen szó akár a várandósságról, akár a szülésre való felkészülésről, akár a gyereknevelésről. A rekordkísérlet támogatója, a KRIO Intézet jóvoltából minden kismama, aki részt vesz a kísérletben, ingyenesen tekintheti meg a Babamama Expót.

Az a célunk, hogy a gyerekek és édesanyjuk életük minden szakaszában teljes biztonságban legyenek. Egy ilyen rendezvény támogatása kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a már úton lévő következő generációra. A mi feladatunk vigyázni rájuk – mondta Dr. Balogh István, a KRIO Intézet, Magyarország legnagyobb őssejtbankjának vezérigazgatója. Hozzátette: évek óta folyamatosan növekszik az intézetükhöz forduló leendő szülők száma, akik szeretnék eltároltatni az édesanya köldökzsinórvéréből kinyert őssejteket elővigyázatosságból.

A szervezők azt kérik, hogy aki szeretne részt venni a Guinness rekordkísérletben, regisztráljon előzetesen a rendezvény weboldalán, az alábbi linken: http://www.babamamaexpo.hu/guinness/

Aki regisztrál, e-mailen megkapja a Guinness esemény részletes leírását, lényegesen meggyorsítva ezzel a bejutást, és megkönnyítve a helyszíni regisztrációt.

A Guinness világrekord kísérlet helyszíne és időpontja:
Papp László Budapest Sportaréna
1143 Budapest, Stefánia út 2.
2013. november 16. szombat 12 óra.
Helyszíni regisztráció 10 órától. Kérjük, érkezzen időben, legkésőbb 11 óráig!

A KRIO Intézetről
A KRIO Intézet Magyarország piacvezető őssejtbankja és Európa egyik legnagyobb őssejtbank hálózatának, a FamiCord Group-nak a tagja, amely együttesen több mint 70 000 minta tárolását végzi, és eddig 23 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A vállalatcsoport őssejtbankjaiban, Európa számos országában – így Lengyelországban, Magyarországon, Spanyolországban, Romániában, Olaszországban, a Balkán és a Baltikum országaiban – abból a célból tárolnak őssejteket, hogy szükség esetén a családok gyógyításra később felhasználhassák azokat.

A KRIO Intézet 2010-ben, Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. A KRIO Intézetből származtak azok a minták, amelyeket az első 3, családi őssejtbankból származó sikeres transzplantációhoz használtak fel magyar orvosok.

További információ: www.krio.hu