Mi is az a méhszájseb?

A hüvely – egészséges - savas kémhatásának eltolódása, lúgosodása okozza a méhszájsebnek nevezett elváltozást: a méhnyálkahártya lúgos közegben érzi jól magát - ha a hüvely kémhatása is lúgossá válik, a méhnyálkahártya terjeszkedik és megjelenik a méhszájon is. A kitüremkedő nyálkahártya további lúgos váladékot termel, így teremti meg a számára optimális környezetet, egyúttal állandósítja a kóros állapotot.

Lehetséges okai:

Számos okból kialakulhat az elváltozás, gyakran valamilyen fertőzés okozza a hüvely kémhatásának megváltozását, de nem ritka, hogy különböző gyógyszerek - jellemzően az antibiotikumok - szedése borítja fel az egyensúlyt, de a méhnyak kisebb-nagyobb fizikai sérülései is kiválthatják a méhszájseb megjelenését.

Mennyire kell komolyan venni, szükséges-e egyáltalán kezeltetni?

Önmagában a méhszájseb veszélytelen elváltozás, de természetesen kezeltetni kell a problémát, legfőképp a kóros helyzetet stabilizáló rendellenes folyást. Komolyabb beavatkozásra, kórházi tartózkodásra azonban semmi szükség, legvégső esetben fagyasztásos vagy lézeres kezelést alkalmaznak (helyben, a nőgyógyászati szakrendelésen).

Méhszájseb és HPV - van közük kapcsolat?

Valójában két külön problémáról van szó, a méhszájseb és a HPV fertőzés közötti kapcsolat pusztán annyi, hogy gyakran egyidejűleg jelennek meg, pedig világosan elkülöníthető folyamatok állnak hátterükben. A méhszájseb önmagában, vagyis HPV fertőzés hiányában nem rákosodhat el, ezért (is) nagyon fontos a rendszeres rákszűrés.

Pozitív eredmény esetén, vagyis ha a fertőzés jelen van a szervezetben, haladéktalanul kezelni kell a méhszájseb okozta erős folyást. A folyás megszüntetése természetesen nem jelent egyet a HPV vírus szervezetből történő kiirtásával. A fertőzés ettől függetlenül jelen van, de rendszeres orvosi ellenőrzés mellett biztonságosan felügyelhető, és legfőképp, megelőzhető a méhnyakrák kialakulása.

Hosszú ideje fennálló fertőzés következtében a méhnyak hámjában bizonyos elváltozások alakulhatnak ki, melyek nagyon hasonlítanak a méhszájsebre. Ezek az eltérések már rákmegelőző állapotot jeleznek, további kezelés szükséges. A kóros elváltozást – különösen, ha a tipizáció során magas kockázatú HPV vírust azonosítottak – egy kisebb műtéttel, ún. konizációval távolítják el. (A beavatkozás nem befolyásolja a fogamzóképességet.)

A méhnyakrák kialakulása:

"A magas rizikójú (high risk) csoportba tartozó Humán Papillóma vírusok daganatos elváltozásokat képesek elindítani. Ezért a high risk HPV-fertőzéseket komolyan kell venni. A fertőződés itt is hasonló, mint a condyloma kialakulásánál. Szexuális együttlét alkalmával mikro vagy a makro nyálkahártya sérüléseken keresztül a vírus megfertőzi a bazális sejtréteget. Ezután évekig képes nyugalmi állapotban, azaz elváltozást nem okozva a sejtekben tartósan élni. Az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a vírussal fertőzött sejteket, így megakadályozni a betegség kialakulását. Tartós fertőzés és gyenge immunállapot esetén viszont a vírus örökítőanyaga, DNS-e beépülhet a gazdasejt DNS-ébe. Ez a folyamat indítja el a sejtek rákos átalakulását. Ennek nincsenek látható vagy érezhető tünetei. Nőgyógyászati rákszűrésen derülhet fény az elváltozásra és annak stádiumára. A szövettani lelet, és HPV-teszt eredményétől függ a kezelési javaslat. Magas rizikójú HPV-fertőzés esetén az orvos által előírt, féléves tablettás immunerősítő kezelés ajánlott. HSIL/P3 citológiai lelet esetén a kóros szövetrészt kisműtéttel el kell távolítani."

"Az alacsony rizikójú HPV-k a nemi nyálkahártyákon szemölcsös elváltozást idéznek elő. Ez a condyloma. A condyloma kellemetlen kinövés lehet a külső nemiszerveken, a hüvelyben vagy a méhnyakon. Ez az elváltozás szexuális együttlét alkalmával továbbfertőzi a partnert, ugyanakkor visszafertőzheti önmagát is. Kezelésekor elsődleges, hogy a szakorvos a condylomát külsőleg eltávolítsa. Ez történhet elektromos késsel, lézerrel, fagyasztással vagy kémiai ecseteléssel. Ám fontos tudni, hogy a szövetek mélyén lévő fertőzést - a vírus raktárt!- a külső kezelés nem képes maradéktalanul megszüntetni. Az elvégzett terápia ellenére a szemölcsök az esetek felében kiújulnak. A humán papillóma vírust a sejtekből teljesen eltávolítani csak az immunrendszer útján lehet. A kezelő orvos által előírt immunerősítő tabletta segíthet a fertőzött sejteket megsemmisíteni, így a kezelést sikeresebbé tenni." - Forrás: HPV Centrum

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink