Testvére őssejtjeit kapta meg a két és fél éves Barnabás

Murvai Barnabás a harmadik kisgyermek, aki sikeres őssejt-transzplantáción esett át a KRIO Családi Őssejtbankban tárolt őssejtek felhasználásával. A beavatkozás május végén történt, az őssejtek a kisfiú féléves testvérkéje, Balázs köldökzsinórvéréből származtak. Barnabást néhány nappal ezelőtt engedték haza a kórházból, egészséges, bár a gyógyszereit még fél évig szednie kell.

A boldog szülők, Murvainé Keresztes Enikő és Murvai Barnabás vállalták a nyilvánosságot, és egy meghitt hangulatú sajtóreggeli keretében mesélték el gyermekük gyógyulásának történetét. A beszélgetésen Dr. Balogh István, a KRIO Családi Őssejtbank tudományos igazgatója és Dr. Nagy Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa is részt vettek.

A kisfiú szülei (Fotó: Várszegi Dóra)

Barnabás története

Dacára annak, hogy még csak két és fél éves, Barni rengeteg megpróbáltatáson esett át eddigi élete során. Koraszülött babaként, kis súllyal jött a világra, s bár az ezzel járó problémákat sikerült leküzdenie a családnak, a kisfiú behozta "lemaradását", nem tarthatott sokáig a felhőtlen időszak, ugyanis nem sokkal később csontvelő-elégtelenséget állapítottak meg nála. A betegség miatt rendszeres orvosi kezelésre szorult a pici, a havi-kéthavi gyakorisággal történő vérátömlesztések nagyon megviselték őt. Eközben Barni édesanyja, Enikő ismét várandós lett, és orvosa tanácsára a születendő kisbaba őssejtjeinek levétele, illetve későbbi transzplantációja mellett döntött a férjével. "A transzplantációtól is nagyon féltünk, nehéz volt nézni, ahogy Barnabás szenved a kemoterápiától, de az a cél lebegett a szemünk előtt, az tartotta bennünk a lelket, hogy a gyermekünk meg fog gyógyulni" – emlékezett vissza a kisfiú édesanyja.

A transzplantációt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Nagy Kálmán professzor végezte el.

Dr. Nagy Kálmán professzor (Fotó: Várszegi Dóra)

"A beavatkozást május 22-én kezdtük, ekkor került be a kisfiú az ún. steril boxba, és rá egy hétre, május 29-én ültettük be neki testvérkéje őssejtjeit. A transzplantáció után fokozatosan javulni kezdett a Barnabás állapota, a beavatkozás lehetővé tette, hogy új csontvelővel és más vércsoporttal, de tökéletesen ugyanolyan életet éljen majd, mint a többi gyermek" – mondta el a professzor úr. "A kisfiút igen jó klinikai állapotban engedtük haza, a gyógyulás minden jel szerint teljes és végleges lesz. Barnabást az elkövetkezendő hónapokban persze védeni kell a fertőzésektől, a gyógyszereit még fél-egy évig szednie kell, de azután semmiben sem fog különbözni az élete a többi gyermekétől, és minden esélye megvan rá, hogy egyszer nagypapa legyen" - tette hozzá.

Az őssejt életet ment

Dr. Balogh István, a transzplantációhoz szükséges őssejteket biztosító KRIO Családi Őssejtbank tudományos igazgatója hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű beavatkozások napjainkban is szerves részét képezik medicinának, hiszen világszerte több mint 25 000 őssejt-beültetés történt már. Hozzátette, hogy intézetükben csaknem 15 000 mintát tárolnak, a számítások szerint ez az állomány Magyarország teljes lakosságának biztonságot nyújthatna ilyen betegségekkel szemben - azonban a jelenleg őrzött mintákat csak a tároltatást kezdeményező családok használhatják fel, a KRIO Családi Őssejtbank ezért is szorgalmazza egy hazai közösségi őssejtbank létrejöttét, melyhez a tárolási kapacitást akár a napjainkban is működő családi őssejtbankok szolgáltathatnák.

Dr. Balogh István, a KRIO Családi Őssejtbank tudományos igazgatója

A családi őssejtbankok jelentőségével kapcsolatban két fontos dologra hívta fel a figyelmet Dr. Balogh István: egyrészt az őssejtekhez történő hozzáférés gyorsaságát emelte ki, amely egy családi őssejtbankban tárolt mintánál akár napokon belül lehetséges, másrészt elmondta, hogy családon belül, különösen a közeli hozzátartozóknál (mint például a testvérek), óriási a valószínűsége, hogy az adott köldökzsinórvér eredetű őssejtek megfelelőek lesznek.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink