Várandósan szoptatni?

Elvileg a szoptatás gátolja a peteérést, de néhány nő már a szülés utáni első hónapokban is menstruál, annak ellenére, hogy anyatejjel táplálja csecsemőjét… Illetve, arról se feledkezzünk meg, hogy az első menstruációt is peteérés előzi meg, az ovuláció ismételt megindulásának időpontját pedig nem tudhatjuk előre... Ezért aztán nem kizárt, hogy a tervezettnél hamarabb kopogtat ismét a gólya! 

Bizonyos kórképek esetén ellenjavallt a szoptatás – fenyegető koraszülés, korábbi vetélések, stb. -, de akkor, ha nincs különösebb kockázata a nagyobbik baba szoptatásának, bátran folytathatjuk!

A legtöbb baba étvágyát nem befolyásolja a mama terhessége, viszont néhány csecsemő automatikusan elválasztja saját magát, ami az anyatej megváltozott ízével, ill. csökkenő mennyiségével magyarázható. De a kismama közérzete – fáradékonyság, érzékeny mellbimbók – is gátat szabhat a szoptatásnak...

A kistestvér megérkezése után sem kötelező a nagyobbik baba elválasztása, mert az anyatej összetétele az újszülött igényeihez igazodik, mennyisége viszont mindkét gyermek számára elegendő. Egyetlen szabály van csupán: mindig a picit kell először megetetni!

Fenyegető koraszülés, korábbi vetélések

Ilyenkor viszont kifejezetten ajánlott a baba mielőbbi elválasztása. A szoptatás során ugyanis oxytocin szabadul fel a női szervezetben, amely méhösszehúzódásokhoz, a magzat elvesztéséhez vezethet. (Normális esetben a méhizomzat csak a szülés idején reagál az oxytocinra, de a fentebbi kórképek jelenlétében terhesség idején is megtörténhet mindez.) 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink