Bababarát karácsonyi fogások - receptekkel!
Várszegi Viktória
2015. december 16.

Féléves kora előtt anyatejen/tápszeren kívül nincs szüksége más ennivalóra a babának, ha ennél idősebb – és megkezdtük a hozzátáplálást -, kaphat csemeténk is ezt-azt az ünnepi asztalról, persze garantáltan bababarát, könnyen emészthető formában. A só és az egyéb hagyományos fűszerek mellőzésével készült halételek vagy szárnyasok már 8-10 hónapos kortól adhatóak, nem beszélve bizonyos gyümölcsökről és zöldségekről (pl.: alma, sütőtök) amelyek már jóval korábban részévé válnak a baba étrendjének.

Halételek

8-10 hónapos korától kaphatja a baba, viszont csak lényegesen szelídebb formájában, mint ahogyan a hagyományos karácsonyi finomságok között szerepel. Szálkamentes halat válasszunk vagy olyat, amelynek csak nagy, csontszerű szálkái vannak (pl. tiszai harcsa). A főtt/sült halfilét csak egészen apró darabokban adagoljuk a kicsinek, még akkor is, ha garantáltan szálkamentes, legjobb, ha tökéletesen pépesítve kínáljuk! A só, illetve a többi hagyományos fűszer mellőzésével készüljön a baba halvacsorája, zöldfűszereket viszont nyugodtan használhatunk hozzá, egészségesek és rengeteg bennük a sejtvédő hatású antioxidáns.

Hal babamódra
- A fűszerezés után egy kisebb jénai tálat egész vékonyan olajozzunk ki, ebbe fektessük a halfiléket, alufóliával fedjük le, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Fóliával süssük 10 percig, majd vegyük le a fóliát és még 10 percre tegyük vissza sülni. Az így elkészült halat apró darabokra törve vagy akár darálva is adhatjuk a babánknak.

Szárnyasok

A szárnyasokat 8-9 hónapos korától kóstolgathatja a pici (természetesen só nélkül, némi zöldfűszerrel ízesítve).

Sajttal töltött pulyka
- Elkészítés: A pulyka egy részét (körülbelül 60 grammot), só nélkül megfőzzük és apró sonkadarabkákkal és reszelt sajttal díszítjük, ebben a formában tízhónapos kortól már szerepelhet a karácsonyi menüben. Ne feledjük: a baba nem ízvadász, az erős fűszerezés árt az emésztésének!

Zöldségek, köretek

Ugyanazok a szabályok érvényesek mint a fentebbiekben, példának okáért: hagymás krumplit nem kaphat a baba, viszont só nélkül főtt, áttört – esetleg anyatejjel kevert – burgonyát bármikor, ha a kora engedi.

Burgonyapüré, kicsit másképp (280 ml)
- Hozzávalók: 2 kicsi burgonya (körülbelül 160 gramm), 100 milliliter anyatej vagy elkészített tápszer, 1 mokkáskanál extraszűz olívaolaj.
- Elkészítés: A burgonyát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük és villával összenyomkodjuk. Az összetört burgonyát felengedjük 100 milliliter anyatejjel vagy elkészített tápszerrel. Amikor teljesen homogénre kevertük, hozzáadjuk az 1 mokkáskanálnyi extraszűz olívaolajat, majd azzal is alaposan elkeverjük. A burgonyánál nagyon fontos, hogy azonnal adjuk a babának, mert állás során hajlamos nagyon besűrűsödni.

Székelykáposzta, töltött káposzta

A töltött káposztából csak egyéves kora után kaphat a pici, ugyanez vonatkozik a szilveszteri/újévi lakomán előkerülő lencsére, sárgaborsóra és szárazbabra, illetve a virslire.

Hogyan készítsünk káposztát a babának?
A hagyományos savanyú káposztát alaposan kimossuk, lehetőleg 2-3-szor, így sótartalmát jelentősen csökkentjük. A töltelékhez használt hús, sovány sertéscomb, csirke- vagy pulykahús legyen. Amikor a pörkölt alapot készítjük, figyeljünk arra, hogy kevés olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd szórjuk meg édesnemes fűszerpaprikával.
Erre tegyük rá az apró darabokra vágott vagy darált húst, attól függően, hogy a baba melyiket fogadja el. Ízesítsük borsikafűvel, majorannával, egész pici zúzott fokhagymával, majd engedjük fel vízzel és főzzük puhára. Amikor elkészült a pörköltünk, akkor rátehetjük a kimosott és összevágott káposztát. Összekeverjük a pörkölttel és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Ezután kis lángon, körülbelül 50 percig pároljuk.

Kocsonya

Az alaposan lezsírozott húslevesből, valamint kizárólag sovány húsokból készült kocsonyát 8-9 hónapos kora után minden további nélkül megkóstoltathatjuk a babával.

Édességek

Ünnep ide vagy oda, semmi esetre se adjunk ilyesmit a babának, helyette – életkorának megfelelő – gyümölccsel, esetleg anyatejjel kevert gyümölcspéppel kínáljuk csemeténket.

Körtekrém (200ml)
- Hozzávalók: 1 darab nagyobb körte (120 gramm), 3 evőkanál tejpép, 110 milliliter felforralt és lehűtött ivóvíz.
- Elkészítés: A körtét alaposan megmossuk, héját eltávolítjuk, majd összenyomkodjuk. Válasszunk érett, puhább körtét! Az összenyomott körtét felengedjük a felforralt és lehűtött ivóvízzel, összeturmixoljuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejpépet.

A fentebbi adhatósági ajánlások szigorúan tájékoztató jellegűek, nem pótolják a védőnővel, gyermekorvossal történő konzultációt!

*Receptek forrása: Magyar Gyermekorvosok Társasága