10 millió forint támogatást ad 3 gyermekre az állam
Várszegi Viktória
2015. december 17.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forintos kedvezményes hitelt is ad az állam azoknak a házaspároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján. Új lakás vásárlásakor jár ez a gáláns ajándék.

Fotó: Bigstock

Vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kaphatnak a három gyereket vállaló házaspárok, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként pedig további 10 millió forintos hitelhez is juthatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál - közölte Lázár János. Új lakás vásárlása vagy építése esetén jár ez az állami támogatás.

Ez a szocpol helyébe lépett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésének tekinthető.

Ha már valaki igénybe vett csok-ot (vagy az annak előzményének számító szocpolt), az is igénybe veheti az új, gálánsabb támogatást, de a 10 millió forintból le kell vonni a már felvett pénzt. A vállalást nem teljesítők esetében a visszafizetési feltételeket nem pontosították még a miniszter szerint, vissza fognak térni erre a kérdésre.

Lázár jelezte azt is, hogy a csok két gyerek esetén - szintén új lakás vásárlásakor - 2,6 millió forintra nő.

Lázár bejelentése szerint a csok-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték már az egy gyereket vállalóknál is (csak bizonyos négyzetméter alapterületig lehetett kapni állami támogatást). A csok igénylésének életkori felső határa 40 év marad.

(MTI)