A rémálom: pecsételő vérzés a várandósság alatt

2020. január 27.

A pecsételő vérzés valószínűleg minden nő rémálma, amikor éppen babát vár. Ezen sajnos nem is lehet csodálkozni, hiszen például a vetélés egyik előjele is lehet ez a folyamat. De hogy pontosan mi is állhat a pecsételő vérzés hátterében terhesség alatt, arról Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Fotó: Bigstock

Várandósság és vérzés

Fontos tisztázni, hogy a terhességgel egyes esetekben együtt járhat vérzés is. Azonban az is igaz, hogy ez a leggyakrabban inkább a harmadik trimeszterben jelentkezik, és a szülés közeledtére hívja fel a figyelmet.

A vérzés, legyen bármilyen apró is, a várandósság alatt kivizsgálást igényel! Nagyon megijedni nem kell, hiszen ma már fejlett az orvostudomány, azonban ilyenkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni! Számolni kell azzal a ténnyel, hogy a méh, a méhnyak és a vagina is ilyenkor sokkal nagyobb vérmennyiséggel működik, és természetesen érzékenyebb is. ez pedig azt jelenti, hogy a szex is okozhat pecsételő vérzést a kismamánál, ami szerencsére nem jelent gondot, de hogy valóban csak ártalmatlan pecsételésről van-e szó, azt mindenképpen az orvos dönti el.

Mi okozhat pecsételő vérzést várandósság alatt?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu – nak elmondta, hogy a pecsételés oka lehet természetes folyamat, lehet apró, de veszélytelen baleset, de sajnos jelezhet komoly gondot is. Vérzés a következő esetekben fordulhat elő:

- a méh fokozott vérellátásának következménye. Ilyenkor kisebb behatásokra, rákszűrés vagy szex után is jelentkezhet pecsételő vérzés.
- vetélés korai jele. Főleg akkor lehet problémás, ha alhasi görcsökkel is társul. Ez a veszély az oka annak, hogy a pecsételő vérzéssel minden esetben fel kell keresni a szakorvost, hiszen ha idejében lépünk, akkor a szakembernek még lehet esélye megállítani a folyamatot.
- méhen kívüli terhesség. A pecsételő vérzés jelentkezése után a szakember UH vizsgálatot is csinál, amin rendszerint könnyen kivehető, ha méhen kívüli terhességről van szó. Ha beigazolódik ez a kórkép, akkor gyorsan kell cselekedni, hiszen ilyenkor a petevezető is veszélyben lehet, ha a beágyazódás ott történt meg. A fejlődő sejtcsomó méretbeli növekedés közben átszakíthatja a vezetőt, ami egyrészt visszafordíthatatlan szervi károsodást jelenthet, másrészt súlyos, életveszélyes belső vérzés is felléphet.
- polyp – ez a terhességtől független tényező.
- fertőzés. Ilyenkor szintén egy, a várandósságtól független tényezőről van szó, azonban nem lehet csak legyinteni rá. Sajnos a vetélések egy jelentős részének bekövetkezéséért a felszálló fertőzések a felelősek!
- lepény tapadási rendellenesség. Ez jellemzően a harmadik trimeszterben okozhat gondot.
- lepényleválás. Ez a folyamat minden esetben erőteljes görcsökkel és nyomásérzékenységgel társul, azonban nem mindig jár együtt vérzéssel. A vér összegyűlhet a méh fala és a lepány között is. A jelenség azonnali műtéti beavatkozást igényel!
- a vajúdás és a szülés folyamán is jelentkezhet vérzés, ez azonban teljesen természetes, és rendszerint ilyenkor már szakértő segítség is jelen van a kismama mellett.
- ovuláció alatti vérzés - ritka, de valamikor, egy erőteljesebb peteérésnél előfordulhat. A folyás rózsaszínes, 1 maximum 2 napig észlelhető, jellemzően vizelet ürítésnél, valamint a fehérneműn keletkezhet minimális rózsaszínes folt.
- beágyazódási vérzés - ez az ovuláció után kb. 1 hétre jelentkezhet, tarthat 1-3 napig is. Ha a hőmérséklet görbe innentől nem esik le legalább 18 napig, akkor nagy esély van a terhességre. Megerősítés:  HCG hormon kontroll .
- barnás folyás – sárgatest hormon hiánya. Akinél a menzesz elött is jelentkezik barnázás, azoknak a progeszteron szintje alacsonyabb, így a terhesség kialakulásánál is nagy esélyük van, hogy ezt a hormont pótolni kell egészen a 12. hétig, hogy a terhességet fenn tudja tartani a szervezet, mivel ilyenkor a petefészek nem képes elég hormont termelni.

Tehetünk valamit?

Fontos, hogy a kismama ne erőltesse meg magát, de az is, hogy ne kezelje betegségként a terhességet. Az egészséges életmód és a mozgás sokat segítenek az egészséges, problémamentes várandósságban is.

Emellett a felszálló fertőzések elkerülése érdekében a kismamáknak érdemes olyan várandósságot támogató készítményt szedni, melyben a cink és a réz is jelen vannak, méghozzá szerves kötési formában. Ennek oka, hogy az említett két anyag a szervezetben antibakteriális hatású, vagyis segíthet elkerülni a fertőzések kialakulását. A szerves kötés pedig az anyagok felszívódását segíti elő, mely így akár 80%-kal is jobb lehet!

Forrás: ratkotunde.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink