Befolyásolható-e a baba neme?
Várszegi Viktória
2020. október 13.

A petesejtek nemi kromoszómája kizárólag "X", azaz női eredetű lehet, a spermiumok "X" és "Y" nemi kromoszómát egyaránt tartalmaznak - előbbi esetben kislány, utóbbi esetben kisfiú fogan.

Fotó: Bigstock

Az "X" és "Y" nemi kromoszómát tartalmazó hímivarsejtek aránya nagyjából megegyezik egy ejakulátumon belül, így tulajdonképpen a véletlenen múlik, melyik ér oda hamarabb a petesejthez – ennek ellenére (bár csak nagyon kis mértékben), mégis befolyásolható a születendő baba neme. Az elméletet a hímivarsejtek mozgásának sajátosságai alapján állították fel, ugyanis tény, hogy az "Y" nemi kromoszómát tartalmazó spermiumok gyorsabban mozognak, de hamarabb kimerülnek, illetve mindez fordítva is igaz, az "X" kromoszómával rendelkező, női eredetű ivarsejtek valamivel lassabbak, viszont strapabíróbbak! :)

A lényeg tehát a szeretkezés időzítése:
- amennyiben az ovuláció előtti napokban történik az aktus, picit több esélye lehet, hogy egy lassabb, ámde kitartóbb, "X" nemi kromoszómás hímivarsejt egyesül a petesejttel;
- ha az együttlétre a tüszőrepedés feltételezett időpontjában kerül sor, hangyányit valószínűbb, hogy a gyorsabban mozgó, "Y" nemi kromoszómát tartalmazó spermium éri el előbb a petesejtet.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, hogy olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.

Kis kép: Bigstock