PCOS - szerteágazó panaszok
Várszegi Viktória
2016. május 23.

Friss kutatások szerint a policisztás ovárium szindróma (PCOS) növeli a mentális problémák, így a szorongás, a depresszió és az evészavarok rizikóját. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az összefüggésekről és a segítség lehetőségeiről beszélt.

Sokakat érint

Becslések szerint közel 5 millió, fogamzó korú nőt érint az Egyesült Államokban a PCOS és Magyarországon is terméketlenség egyik vezető okának számít. Bár a policisztás ovárium szindróma elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, ezért a tünetek is szerteágazóak. A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül ciszták jelenthetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, emelkedhet a vér inzulinszintje, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, hízás, sőt az utóbbi időben a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját is növeli.

A nők és a gyermekeik is veszélyeztetettek

Svéd kutatók publikálták nemrégiben a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban a PCOS-ről szóló tanulmányukat, amelyben összefüggéseket fedeztek fel a PCOS, a mentális problémák és a magzatot érintő hormonális hatások közt.

Az már bizonyítást nyert, hogy a PCOS-beteg anyák gyermekei maguk is hajlamosabbak erre a betegségre. Természetesen magát a problémát a lánygyermekek tudják produkálni, de a fiú utódoknak is nagyobb esélyük lesz az elhízásra és a cukorbetegségre, amelyek szintén a PCOS-ből adódó komplikációk. Ráadásul a svéd szakemberek szerint az érintett nők és az ő gyermekeik 50 százalékánál jelen van legalább egy mentális probléma is, mint a szorongás, a depresszió vagy az étkezési zavar.

A kutatók szerint az ok, hogy a PCOS-es anyák magzatai több férfi hormonnal találkoznak a méhben, a tesztoszteron pedig azon agyterületeket befolyásolja, amely az érzelmekért felelősek. Bár a kísérletek egyelőre csak egereken és patkányokon bizonyították ezt a tételt, a további kutatások arra irányulnak, hogy megértsük: miért produkálhatnak a PCOS-beteg nők gyermekei is nagyobb arányban mentális panaszokat.

Diagnózistól a terápiáig

A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A tünetek jellegétől függően vizsgálni lehet többek közt a szőrnövekedés, a hajhullás mértékét, a haskörfogatot, a vérnyomást, a lipidszintet, és a szénhidrát anyagcserét is. A betegség pontos okainak felderítése céljából a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van.

A diagnózis birtokában kezdődhet a kezelés, amelynek fő célja a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását a panaszok és tünetek határozzák meg. Elképzelhető, hogy az aktuális kezelést évekig tartó gondozás követi, amely során változhat a terápia is. A gyógyszeres kezelés mellett PCOS esetében különösen nagy jelentőségű a helyes életmód. A rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás segíti az optimális inzulinszint elérését, ami az androgén tünetek javulását a meddőség megszűnését, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kockázatának csökkenését eredményezheti.

Forrás: Oxygenmedical

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.