Császár után kevésbé szülnek a nők
Várszegi Viktória
2009. szeptember 28.

Egy 17 éven át zajló felmérés szerint a sebészeti beavatkozással szült nők 66.9 százaléka vállat újabb gyereket, míg a természetes úton szült nőknél ez az arány 73.9 százalékos volt.

Több szakember már eddig is hangsúlyozta, hogy az orvosoknak jobban figyelembe kellene venniük a császármetszés lehetséges jövőbeli következményeit, és amikor csak lehet, természetes úton világra segíteni az újszülötteket. Ennek ellenére a császármetszések száma egyre növekszik, pedig a természetese szülésnél sokkal kevesebb komplikációra kell számítani, és a felépülés is gyorsabban történik.

A brit Szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban megjelent tanulmány szerint ráadásul azok a nők, akik végül vállalnak második gyermeket a császármetszés után, többet várnak az újabb gyermekáldással, mint a természetes úton szült nők. Az orvosok szerint az eredmények szempontjából mindegy volt, hogy a császármetszés tervezett, vagy spontán volt-e. Az orvosok azt is megfigyelték, hogy császármetszés után több komplikáció lépett fel a második terhességnél.

"Ez a kutatás egyértelműen kimutatja az összefüggést a szülés módja és a későbbi terhesség között, és ellenpontként szolgálhat, az egyre növekvő császármetszésekkel szemben." - mondta el Jill Mollison, a kutatás vezetője.

(MTI)