CSOK 2016: íme a részletek!
Várszegi Viktória
2016. január 4.

Megjelentek a kormány otthonteremtési programjának részletei kedden, ezeket Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva.

Rétvári Bence bejelentette: az új családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik, ahol az egyik fél 40 évesnél idősebb.

A jövő évtől a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyermek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

Rétvári Bence kiemelte, a visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal. Hangsúlyozta, hogy a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

Az államtitkár fontos kedvezményként említette, hogy a támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyermek 20 éves koráig vehetik igénybe, s ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható - mondta Rétvári Bence, aki kiemelte, hogy a támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik családjukat.

A kormány képviselője megjegyezte: a támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emelet-ráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is.

(MTI)