Esküszöm, hogy mindent megtanulok, mire megszületsz, avagy az öt legfontosabb olvasnivaló a várandósság alatt
Spira Eszter
2021. december 2.

Amikor úgy döntöttél, hogy megtanulsz autót vezetni, akkor szépen bebifláztad az elméletet és levizsgáztál a KRESZ-ből. Aztán jött a rutin és a forgalom, majd néhány hét múlva a Kormányhivatal kipostázta a jogosítványodat. Hivatalosan is az autós forgalom egyik aktív résztvevőjévé váltál. Aztán szépen beültél az autódba, és az izgalomtól annyira remegett a lábad a kuplungon, hogy az első piros lámpánál le is fulladtál. Közben mögötted egy csinos kis kocsisor alakult ki, többen dudáltak, kiabáltak, te pedig a saját izzadtság tengeredben úszva próbáltál a remegő lábadba életet lehelni, és elindulni egyesben. 

 

 

Az anyaságra való felkészülés pont ilyen. Hiába minden igyekezet, amikor majd hazaviszitek a kisbabát kórházból, az a fentieknél is kínosabb lesz: mondjuk olyan, mint friss jogsival a kézifékes elindulás a Mom Park halál meredek mélygarázsának közepéről úgy, hogy közben mögötted szorosan egy Maserati áll. A hasonlóság a két dolog között már-már kísérteties, hiszen mind az autóvezetésre, mind az anyaságra igaz, hogy csak a gyakorlatban lehet igazán beletanulni, ugyanakkor előzetes felkészülés nélkül vakmerőség belevágni.

A felkészülés alatt persze nem vizsgák sorára és bemagolandó tananyagra kell gondolni. 

Van néhány szuper könyv, ami segít abban, hogy betekintést nyerj egy olyan világba, ahová még csak fél lábbal léptél be, de  már soha többé nem távozol. Ebben a világban teljesen más szabályrendszer működik: a cél a kisbaba életben tartása mindenáron, miközben az életbentartó fél maga (azaz te) alig pislákol. Az egész világ változatlan marad, csak a te világod fordul ki a négy sarkából mindenestül. Ezek a könyvek amellett, hogy szórakoztató kikapcsolódást nyújtanak majd, képeznek egy csodálatos puha szivárvány színű hidat az eddigi ,és a jövőbeli életed között, amin sokkal kényelmesebb átdöcögni, mint hirtelen a mélybe zuhanni.

 

 

 

Az a 9 hónap



 

Ez egy igazán ikonikus darab, minden második amerikai filmben szerepel, amiben a főhösnő kisbabát vár. Ez a könyv a kismamák bibliája. Nem véletlenül! Ez az írás ugyanis mindent tartalmaz, amire a kismamáknak szüksége van: követheted benne kisbabád fejlődését, a tested alakulását, és szinte minden fontos dologról ír a szerző. Azért mondom, hogy szinte, mert a lelki dolgokkal és folyamatokkal egyáltalán nem foglalkozik. Ez a könyv kizárólag a prakitkumról ír. Arról, hogy mit szabad és mit nem, hogy mikor milyen panaszokra, vizsgálatokra számíthatsz, illetve, hogy miként fejlődik a kisbabád, és hogyan változik a tested ez alatt a 9 hónap alatt. Emellett felhívja a figyelmet a terhesség körül előfordulható komplikációkra is, és ezek előjeleit is szépen leírja. Kötelező olvasmány! Néhány éve a könyv nyomán készült egy nagyon szórakoztató amerikai vígjáték is, melynek címe: Az a bizonyos 9 hónap. Igazi könnyed szórakozás, terhesen pont erre van szükséged, nézzétek meg a pároddal, vagy egy barátnőddel.

A könyvet itt tudod beszerezni:


https://www.libri.hu/konyv/heidi_murkoff.az-a-kilenc-honap.html

 

 

A Kismama terheskönyve



 

Ez a könyv funkcióját tekintve nagyon hasonlít az előzőhöz, de amerikai párját szuperül kiegészíti a magyar aktualitásokkal, és a magyar terhesgondozási gyakorlattal. Nagyon hasznos eszköz, hogy képben legyél az itthoni kismama lét minden velejárójával. A szerzőnek több könyve is megjelent, ami később nagy segítségedre tud lenni, például a hozzátáplálásban.

 

Ezen a linken további információkat találhatsz a könyvről, beszerezni jelenleg csak másodkézből tudod:

 

https://moly.hu/konyvek/w-ungvary-renata-a-kismama-terheskonyve

 

 

Terhesség félelem nélkül



 

Sokan nagyon vagányan állnak hozzá a várandóssághoz, eszükbe sem jut, hogy valami probléma lehet, egyszerűen csak bíznak a testükben és a természetben. És ezt nagyon-nagyon jól teszik. Nagyon sok kismama azonban kevésbé érzi magát biztonságban a megváltozott élethelyzetben, ami szintén teljesen normális. Hiszen, ha belegondolunk, a terhesség során az addig jól ismert testünk elkezd teljesen másképp „viselkedni“, eddig soha nem tapasztalt tüneteket produkálni, ami lássuk be, nagyon ijesztő is tud lenni. Főleg úgy, hogy a kismamák általában nem szülésznői, vagy szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkeznek. Ez a könyv azoknak íródott, akik ebben a megváltozott élethelyzetben nehezebben találják meg a nyugalmi állapotot, esetleg jobban tartanak az ismeretlentől. A három szerző (egy újságíró, egy szülésznő és egy nőgyógyász) úgy kalauzolnak el a terhesség sűrű (néha sötét) erdejében, hogy közben kellemes megnyugvást nyújtanak az aggódósabb kismamák számára. Ha nem vagy különösebben aggódós, akkor is rengeteg plusz információhoz juthatsz, miközben remekül szórakozol a szakértői trió tapasztalt és értékes tanácsait olvasva.

 

A könyvet másodkézből itt tudod megvásárolni:

 

https://bookline.hu/szerzo/stuart-fischbein/43063?page=1

 

 

A svéd módszer- Babavárás és Csecsemőgondozás



 

A svéd módszer című kézikönyv azt mutatja meg, hogy a svédek mit gondolnak a babavárásról és a csecsemőgondozásról. Svédország évtizedek óta a világ legboldogabb országainak egyike. Érdemes tehát megnézni azt, hogy ők hogyan állnak a gyerekvállaláshoz és a gyerekneveléshez. A különböző családmodellek elfogadása, az ítélkezésmentes hozzáállás, az egyéni szuverenitás megőrzése mind olyan dolgok, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbak a svéd szülők. A szerzők, Dr. Agnes Wold bakteriológus és immunológus, (aki fáradhatatlanul küzd a nők egészségével kapcsolatos mítoszok és tévhitek ellen) és  ismeretterjesztő munkájáért Svédországban "Az év nője" címre is jelölték, valamint Dr. Cecilia Chrapkowska Svédország legnépszerűbb gyermekneveléssel foglalkozó blogjának szerzője, bemutatják a várandósságot és babagondozást svéd módra. Ha szereted az Ikeát és a svéd húsgolyót, ennek a könyvnek is érdemes adni egy esélyt!

 

Itt tudod beszerezni:

 

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egyeb/a-sved-modszer-babavaras-es-csecsemogondozas#bovebb_ismerteto

 

 

Már csak 9 hónap és találkozunk! Napló életed legcsodálatosabb kihívásához



 

A legvégére a személyes kedvencemet hagytam. A fiatal írónő, Baráth Viktória, akinek számos romantikus regénye jelent már meg, maga is nemrég tapasztalta meg az anyaságot annak minden velejárójával. Csak idő kérdése volt, hogy tollat ragad, és ebben a témakörben is debütál. Amellett, hogy a várandósság 9 hónapján átkalauzolja a leendő édesanyákat, egy olyan könyvet alkotott meg, amelynek te magad is a szerzőjévé válsz: ez a könyv tényleg egy napló, a te naplód, ahova leírhatod ennek a csodálatos 9 hónapig tartó utazásnak a legfontosabb állomásait, az érzéseidet, miközben megtudhatod, hogy épp hol tartasz te, és hol tart a kisbabád. Rááadásul hétről-hétre nyomon követheted, hogy milyen vizsgálatokra számíthatsz, sőt! Még ezeknek a vizsgálatoknak az elnevezéseit, célját és mikéntjét is elmagyarázza neked. Mindezt könnyedd, olvasmányos stílusban.

 

A könyvet itt tudod beszerezni:

 

 https://alomgyar.link/mar_csak_9_honap

 

 

 

 

 

 

Spira Eszter