Jövőre megduplázzák a kétgyermekesek támogatását

Megduplázza a kétgyerekes családok kedvezményét jövőre a kormány, ígéri a nemzetgazdasági miniszter. Most ők havonta 20 ezer forinttal mérsékelhetik a befizetendő közterheket, jövőre már 40 ezer forinttal több marad a zsebükben a gyermektelenekhez képest ­- írja a hvg.hu.

Most a kétgyerekes családok havonta gyerekenként maximum 10-10 ezer forinttal (vagyis összesen havi 20 ezer forinttal) csökkenthetik a befizetendő személyi jövedelemadójukat és az egyéni járulékokat. Ehhez igazából elég, ha minimálbért keres valamelyik szülő: 101 500 forintból 16 százaléknyi szja-t, 10 százaléknyi nyugdíj-, és 8,5 százaléknyi egészség- és munkaerőpiaci járulékot kell levonni. Vagyis 35 017 forint a közteher. Ha van két gyereke az egyik szülőnek, a befizetendő teher máris 15 017 forintra csökken, mert igénybe veheti teljes mértékben a családi adókedvezményt.

Ezt duplázná meg a kormány jövőre, vagyis egy kétgyerekes családnál havonta 40 ezer forinttal több pénz marad a gyerektelenekhez képest.

A fenti példánál maradva: a minimálbéres egyik szülő nem tudja mind igényben venni a 40 ezer forintnyi kedvezményt, de a házastársával, élettársával megoszthatják. Így például az anya 35 017 forintnyi kedvezményt, az apa pedig 4 983 forintnyi kedvezményt érvényesít minden hónapban.

A teljes cikk itt olvasható: http://hvg.hu/gazdasag/20140913_Kapnak_meg_havi_20_ezer_forintot_a_ketgye

Forrás: hvg.hu

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink