Magas vérnyomás a várandósság alatt
Várszegi Viktória
2016. augusztus 9.

A várandósgondozásban a terhességi magas vérnyomás mindig is fehér foltnak számított. Leggyakoribb tévhit a kórkép kialakulásával kapcsolatban, hogy az anya általános vérnyomásértékéhez köthető. Ezzel szemben a betegség a várandósság, mint állapot miatt jöhet létre, alacsony vérnyomású anyáknál is, minden előzmény nélkül. A több néven is ismert kórkép gyakori, rendkívül súlyos következményekkel járhat, de a jó hír, hogy ma már szűrhető és kialakulásának kockázata csökkenthető.

A terhességi magas vérnyomás, más néven toxémia, praeeclampsia, vagy terhességi mérgezés a várandósok 2-5%-ánál fordul elő. A kórkép legjellemzőbb tünetei a hirtelen fellépő (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás, de a vizelet megnövekedett fehérjetartalma (napi több mint 0,3 gramm) és a múlni nem akaró ödéma is figyelmeztető jelek lehetnek.

"A praeeclampsia-t a kóros lepényi erezettség váltja ki, tehát a lepény keringését ellátó erek nem tökéletesen alakulnak ki a várandóság elején. Érdekes megjegyezni, hogy normál erezettség esetében is kialakulna toxémia, ha a várandóságok a 44. hétig tartanának. Gond akkor van, ha ez az erezettség kórosan alakul ki a várandóság elején, mert emiatt korán, a 34. terhességi hét előtt jöhet létre a terhességi magas vérnyomás betegség, és annak rendkívül súlyos következményei lehetnek, az anya és a magzat esetében is" – mondta el dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos, a Rózsakert Medical Center orvos igazgatója.

Az anyánál vese és májelégtelenség, vagy akár stroke is lehet, a magzat esetében a koraszülésből adódó problémák jöhetnek létre, hiszen megoldásként nincs más lehetőség, mint a szülés megindítása, a baba fejlettségi szintjétől függetlenül.

Nagyon veszélyes lehet a babára is

Miért jelent komoly veszélyt a koraszülés az újszülöttre nézve? A túl alacsony súllyal (2500 grammnál kevesebb) vagy a 37. hét előtt megszületett babáknál nagyobb a halandóság és a megbetegedések aránya, valamint a későbbi életkorban magasabb az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

"Komoly előrelépésnek számít, hogy a terhességi mérgezés kialakulásának magas kockázata már a 12. héten előre jelezhető. A PAPP-A és méhartéria alapú vizsgálat korábban is elérhető volt, de a közelmúltban ez a módszer kiegészült egy új faktorral, a PLFG fehérje vizsgálatával. A PLGF (Placental growth factor) a lepény kialakításában játszik fontos szerepet, alacsony szintje utalhat arra, hogy a lepényi erezet nem megfelelő. A szűrőmódszer így még megbízhatóbb eredményt ad: friss szakirodalmi adatok szerint ugyanis kiszűri a 34. hét előtt koraszülést igénylő súlyos praeeclampsia-k  96%-át, 10% téves pozitivitás mellett" – tette hozzá dr. Elekes Tibor szülész-genetikus, az RMC Magzati Medicina Központ vezetője.

Amennyiben a vizsgálat alapján a kismama magas kockázatú, létezik terápia a terhességi mérgezés esélyét csökkenteni, illetve késleltetni, amennyiben időben kezdjük meg a kezelést. A várandósság 16. hete előtt megkezdett alacsony dózisú (75-100 mg) aszpirin napi szedése 50 százalékkal csökkenti a praeeclampsia esélyét. Az aszpirin segíti a megfelelő erezet kialakulását, így csökkenti a toxémia kockázatát. De mindezt csak azon kismamák esetében érdemes alkalmazni, akiknek a szűrővizsgálat során magas kockázati eredmény jött ki.

A cikk nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Nem vállalhatunk semmilyen felelősséget azzal kapcsolatban, olvasóink hogyan használják fel a webhelyen közölt információkat.