Magzati ultrahang: javasolt vizsgálati időpontok
Várszegi Viktória
2016. április 20.

12-14. hét:

Megmérik a magzat ülőmagasságát és a petezsákot, meghallgatják a szív pulzálását. A 3D technika lehetővé teszi a baba térben történő ábrázolását, térben való elhelyezkedését. A magzat "körüljárható" – lehetőség nyílik az embrionális képletek pontosabb felismerésére – a különböző fejlődési rendellenességek lehető legkorábbi észlelésére.

18-19. hét:

Már jól látható a magzati koponya, gerinc, has, végtagok, belső szervek (agyi képletek, szív, tüdő, máj, gyomor, vesék, húgyhólyag), és esetleg a baba neme is. A 3D technika segítségével a magzat egészében leképezhető, 360 fokban elforgatható, minden oldalról áttekinthető. A gerinc teljes ábrázolása például csak 3D-ben látható, mivel görbületet mutat. A végtagok is jobban kivehetőek, már megszámolhatók az ujjacskák is!

3D-ben a baba arcocskája az egyik leggyakrabban ábrázolt testrész, amely tökéletesen valósághűen látható és kiforgatható. A szülők talán ilyenkor érzik magukat legközelebb a babájukhoz, mert amint megpillantják, elérzékenyülnek, szinte azonnal megfognák, megsimogatnák. Ezekben a pillanatokban tudatosul az anyukában igazán, ki is lakik az ő pocakjában, kit is simogat naponta többször, kihez beszél. Már tudja, kire fog hasonlítani, látta a vonásait, azt, hogy ásított, kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, esetleg még grimaszolt is. Az arcocska mellett még izgalmasabb a baba neme, amely a 3D technikával gyönyörűen ábrázolható. Mert amíg csak hallották, addig azért kétségeik vannak, de amint megpillantják, azonnal elszáll minden bizonytalanságuk.

18-20. hét:

Ebben az időszakban esedékes az un. genetikai szűrővizsgálat. Ilyenkor ellenőrzik a méhlepény elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, a koponyát, a gerincet, a hasfalat, a végtagokat, a 4 üregű szívet, a rekeszizmot, a veséket, a gyomrot és a hólyagot. A gyomor teltsége jelzi, hogy a magzat nyelőcsöve átjárható, a telt hólyag pedig, hogy működik a vese. Ebben az időszakban a magzat fekvésétől függően már a neme is megállapítható.

Problémamentes várandósságnál a következő ultrahangvizsgálatot a 28-30. héten végzik:

Megnézik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény elhelyezkedését és érettségét, a magzat fekvési helyzetét, belső szerveit és az arcát. Mérésekkel ellenőrzik az arányos fejlődést és az esetleges késői velőcső záródási rendellenesség szűrésére ismét megnézik a gerincet.

A szülés előtti utolsó ultrahangvizsgálat a 36 hét körül esedékes:

Ebben az időszakban ellenőrzik, hogy elég fejlett-e a magzat és a méretek alapján súlybecslést is készítenek. Megnézik a magzat fekvési helyzetét, a magzatvíz mennyiségét, a lepény helyzetét és érettségét. Ha a méhlepény érettebb, akkor a magzaton keringés ellenőrzése céljából flowmetriát (keringési vizsgálatot) végeznek. A lepény érettségétől függően a flowmatriát lehetséges, hogy a szülésig még többször megismétlik. Ha ezen a vizsgálaton mindent rendben találnak, akkor általában már nem szoktak további ultrahang vizsgálatot végezni.

A 36. héttől a szülésig hetente CTG vizsgálatot végeznek, melynek segítségével a magzati szívműködést és a fájástevékenységet figyelik.

A 40. héttől ezt a vizsgálatot általában már naponta végzik. Ha a magzat életfeltételei romlanak, akkor megindítják a szülést. 

Ultrahang-diagnosztikai kérdésekben partenrünk a Hepinet Ultrahang Hálózat.

Közösségi oldal: Facebook.com/Hepinet

Telefonos bejelentkezés: 20/47-47-087; 20/570-77-66