Nincs egy rongyom se! Avagy a kismama kapszula gardróbja
Spira Eszter
2021. október 14.

Amikor pozitív lesz a teszted, akkor sok mindenre fel vagy készülve, de azért lássuk be, sokkal több mindenre nem. Gondolod, hogy lesz majd hányingered, meg, hogy lesz majd itt egy szülés, közben lesznek ultrahangok meg cuki babaholmik. Persze mondják, hogy a hasad is megnő, de hát olyan szépek és csinosak a kismamák, mi ezzel a probléma? Hát mondjuk az, hogy előfordulhat, hogy este lefekszel és reggel, mikor felkelsz már nem férsz bele a nadrágba, amit eddig hordtál. És mondjuk 10 perc múlva indulnod kéne dolgozni. Na ez az igazi kihívás!

Semmi sem változott, minek ez a nagy felhajtás?

 

Sokszor előfordul, különösen első terhesség esetén, hogy a kismama vígan hordja az eddigi ruháit, mivel a hasa még egyáltalán nem nő a terhesség elején és egy dekát sem hízott. Van, akinek ez egészen a második trimeszterig így van. Vannak olyanok is, akik még akár egy pár kilót is leadnak a reggeli rosszullétek miatt. Ugyanakkor sokan azt tapasztalják, hogy már a terhesség legelején  „elmúlik“ a derekuk, és valahogy semmiben sem érzik magukat komfortosan. A legtöbben pedig elkezdik magukra pakolni a kilókat szép szorgalmasan, és a csípőfarmer bizony egyáltalán nem akar összemenni, vagy legalábbis csúszkál össze-vissza, és hát mondjuk ki: bugyog ki belőle némi kedves, meleg és puha oldalháj is. 



 

Csak esküvőt ne!

 

Egy idő után mindenkit utolér a végzete. Kit előbb, kit utóbb. Azért, mert az ember lánya terhes, nem akar úgy kinézni, mint egy partra vetett bálna, akit úgy csomagoltak be, mint a hentes pultnál a sonkát meg a párizsit. Hangsúlyozom, nem akar. Persze a végén mindenki így „végzi“, de hol van az még? Addig még sok víznek le kell folynia a Dunán. Minden kismama életében bekövetkezik a rémálom: meg kell jelennie valamilyen eseményen: esküvőn, szalagavatón, karácsonyi bulin, stb. Ahol rajta kívül mindenki a legnagyobb pompájában fog tündökölni, vagy legalábbis ezt fogják érezni, mert a kismamával ellentétben ők ihatnak alkoholt. Alkohol nélkül pedig marad a szomorú valóság: a terhes nőknek a kiöltözés olyan, mint az egyetemistáknak a korán kelés; egyszerűen nem megy. Minek is erőltessük? Persze, most arra gondolsz, hogy ez hülyeség, hiszen Beyoncé, Natalie Portman és Blake Lively is úgy tündököltek terhesen az Oscar gálán, mint a sarkcsillag az augusztusi égbolton, de ki kell, hogy ábrándítsalak, ez nem biztos, hogy neked is össze fog jönni. Tulajdonképpen ez nem is baj, hiszen most nem ez a feladat. Ugyanakkor egyáltalán nem törvényszerű, hogy az embernek vacakul kell éreznie magát a bőrében csak azért, mert terhes. Így aztán az ésszerűség határain belül, meg kell találni az arany középutat.

 

Nem megyek dolgozni, nincs egy rongyom se!

 

Az eddigi életed során szépen, lassan megtanultad öltöztetni magad. Tudtad a ruha és cipő méreted, tudtad, hogy mi az, ami előnyös neked, és mi az, ami kevésbé. Hát ennek most (legalábbis egy időre) vége! Bye bye jól bevált ceruzaszoknyák és magasderekú nadrágok! Viszlát tűsarok és platform bokacsizma!

Valószínűleg egy ideig csak a romjaidon fogsz ülni és siratod a 60-as derékbőségedet (ha valaha is volt ilyened), pedig nincs rá okod! Most nem fogok azzal a közhellyel előrukkolni, hogy egy élet növekszik benned és miegymás, mert mire ehhez a problémához érkezel, ezt már unos-untalan az orrod alá dörgölte: - Tessék kitörően boldognak lenni, ragyogni és a bálna testtel arréb csoszogni! 

 

Teljesen normális, amit érzel!

 

Aki mást mond, az pedig vagy nem volt még terhes, vagy inkább csak fogyott a terhesség alatt. Te nyilvánvalóan a nagy többséghez tartozol, akinek igenis megváltozik a teste és ezzel bizony meg kell barátkozni és békét kell kötni. Most azonban nem a kérdés lelki oldalát fogjuk boncolgatni, hanem a probléma praktikus végét ragadjuk meg.

 

A megoldás: kapszula gardrób

 

Manapság szerencsére minden sarkon van egy kismamaruha üzlet, tehát ruha választék az van. A probléma csak az, hogy sokan úgy érzik, hogy teljesen kidobott pénz 9 hónapra beszerezni egy vadonatúj ruhatárat, ráaadásul jóval drágábban, mint amennyibe általában az átlagos ruhák kerülnek. 

Ezzel kapcsolatosan két dologra szeretném felhívni a figyelmedet.

Az eslő és legfontosabb az az, hogy sajnálattal tájékoztatlak: te most nem 9 hónapra készülsz vásárolni. Ülj le, vegyél egy mély levegőt, emésztgesd, de a lényeg, hogy amiket mostanság készülsz beszerezni, azokat még jóval a terhesség után is hordani fogod, hiszen a testednek (rengeteg) időre van szüksége ahhoz, hogy ismét hasonlítani kezdjen régi önmagára. Ez alól, ha akad is kivétel, az nem valószínű, hogy te leszel, és ez teljesen rendben van.

A második fontos szempont, amit érdemes megfontolni, hogy nemcsak kismama ruhában kell gondolkodni, amikor vásárlásra szánod magad. Rengeteg csinos ruhát, blúzt, pólót és szoknyát lehet kapni, aminek olyan a szabása, hogy kényelmesen tudod majd viselni, és akár a ruhatárad állandó darabját képezheti a későbbiekben. Jó hír, hogy a legtöbb fast fashion márkának is van már manapság saját kismama kollekciója, ami szemben a kismama üzletekkel, jóval olcsóbb áron kínálja a portékáit, és valószínűleg jobban is hasonlít azokhoz a holmikhoz, amiket ezidáig hordtál. Tehát semmi pánik! De mielőtt elkezdenél össze-vissza vásárolni, jobb lesz, ha átgondolod, hogy mire is van igazán szükséged, és mi az, amibe a terhesség legvégén is bele fogsz férni.

Amire biztosan szükséged lesz, az a kismama nadrág. Ha eddig farmeros voltál, akkor kismama farmer. Egész egyszerűen kényelmetlen, bevág  és nyom a rendes nadrág akármekkora méretet is veszel belőle. Tehát keress egy olyan farmert, ami kitart majd a terhesség végéig, és egy szivar nadrágot is. Ezeket imádni fogod, nagyon kényelmesek lesznek, és a terhesség után télen a kedvenceid lesznek, mert ezekben bizony soha az életben nem fogsz fázni. Ha olyan helyen dolgozol, ahova ki kell öltözni, akkor vegyél egy magasderekú szoknyát is, ennek nem kell feltétlenül kismama szoknyának lennie, elég, ha az anyaga elasztikus. A három alapdarabhoz vegyél két csinos felsőt. Ezek közül az egyik mindenképpen kismama felső legyen, mert a terhesség végén már semmi olyan nem fog rámenni a hasadra, amiről most azt gondolnád, hogy hatalmas. Ha a terhességed alatt meg kell jelenned valamilyen rendezvényen, amiről korábban már volt szó, akkor már ezek közül valamelyikben el tudsz menni az eseményre. De ha úgy érzed, hogy kell egy tökéletes koktélruha is, szinte azt a legkönnyebb megoldani, ugyanis bő, egyenes szabású ruhát, bármelyik fast fashion üzletben fogsz találni. Hatalmas a választék. Érdemes beszerezni néhány pamut pólót is, ezek a legjobb esetben szoptatós pólók, így ezeket is jó sokáig fogod tudni hordani.



Ha télen lesz nagy hasad, a kabát vásárlást sem úszod meg, de ezt is meg tudod úgy oldani, hogy veszel egy hosszú, bővebb fazonú pufi dzsekit. Ha a terhességed ezen időszaka nyárra esik, ne aggódj a fürdőruha miatt! Nem kell méredrága kismama fürdőruhát venned! A legtöbb nagyon olcsó boltban árulnak tankinit (például a strandokon is), abból fogsz találni megfelelőt! Viszont itt mindenképpen a mennyiségre törekedj, mert az mindennél fontosabb, hogy mindig cserélgesd a fürdőruhádat és egy percig se maradjon rajtad vizes fürdőbugyi, miután kijöttél a vízből. Ezek a tankinik általában egy kismama fürdőruha harmadába kerülnek. Alváshoz vegyél három hálóinget. A kórházba is ezt kell majd vinned, és lássuk be, amikor éjszaka óránként mész pisilni, ez a legkényelmesebb.



A fehérneművel viszont ne spórolj! Bugyiból mindenképpen 100 % pamut anyagút válassz és kifejezetten kismama fazont. Elég kellemetlen lesz az állandó megnövekedett váladékokkal bajlódni és a hasadat pakolászni, a bugyi legyen tökéletes: puha és kényelmes. Csakúgy, mint a melltartó! A nők 80 %-ának megnő a melle a várandósság során. Nagyon fontos, hogy az amúgy is fájós hátadat megfelelően támogasd meg egy jó erősen tartó melltartóval, hiszen cipel a hátad így is elég súlyt. Melltartóból minimum kettő kell. Ha tudsz, ebből is vegyél szoptatósat, mert így még jobban ki tudod majd használni. De ami a legfontosabb, hogy próbálj fel minél többet, hogy megtaláld a lehető legkényelmesebbet, mert a mellek nemcsak a többletsúly miatt jelentenek gondot, hanem azért is, mert a várandósság során sokkal érzékenyebbekké is válnak.

A cipővel kapcsolatban az van, hogy sok kismamának akár egy számot is nőhet a lába a terhesség során, de ez sokszor egy idő után elmúlik. Sajnos ez nem törvényszerű, úgyhogy itt még nagyobb óvatosságra és megfontoltságra intelek. A lényeg, hogy télen a jeges járdán, ne tűsarkúban tipegj, mert ahogy növekszik a hasad, úgy lesz egyre gyengébb az egyensúlyérzéked is. Márpedig nyílván nem szeretnél elesni. A legjobb a balerína és az edző cipő, télen pedig a bakancs. Ha szélesebb fazonokat választasz, talán nem kell egy számmal nagyobb sem, semmiből. Ha eddig otthon nem hordtál papucsot, azt is javaslom, nehogy elcsússz a lakásban. Figyelmeztetlek! A végén előfordulhat, hogy semmi, de semmi nem fog rámenni a lábadra a vizesedés miatt. Akkor ez egy intő jel, hogy tessék szépen otthon maradni felpolcolt lábakkal. Ha viszont muszáj menned, akkor éljen a crocs papucs, vagy a zokniszerű anyagból készült bebújós sportcipő (engem az utóbbi mentett meg).

 

Ne borulj ki!

 

A lényeg, hogy ne borulj ki! Nézz bele gyakran a tükörbe, légy büszke a testedre! Hiszen keményen megdolgozik azért, hogy a kisbabádnak otthont és táplálékot nyújtson 9 hónapon át. Azért ez nem semmi! Rengeteget számít, hogy hogyan viseled ezeket a ruhákat. Ha el tudod engedni a helyzetet, és beletörődsz, hogy ez az időszak másról szól, meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben! És amikor ez sikerült, onnantól kezdve minden sokkal jobban fog állni rajtad, hiszen a ruhákat viselni kell tudni és nem pedig hordani. Fel a fejjel, lesz még rajtad tanga és csipő farmer! Egyelőre hajrá kapszula gardrób! Ügyesen!