Mi lesz velünk otthon kisbabám? Avagy hogyan készüljünk fel a gyermekágyas időszakra?
Spira Eszter
2022. január 12.

Sok kismamának konkrét és részletes terve van arról hogyan szeretné világra hozni a kisbabáját. Sokan magára a szülésre is tudatosan készülnek. Valahogy az a bizonyos kilenc hónapnyi ráhangolódás mintha erről az egy napról, a szülés napjáról szólna csupán. Pedig talán épp olyan meghatározó az az időszak, ami a szülés után következik.

Itthon vagyunk!

 

Amikor megszületik a kisbabád, egy sor hormon gondoskodik róla, hogy a fizikai fájdalmaid ellenére nagyon boldog legyél. Ez a boldogság gyakorlatilag legkésőbb az első kórházban töltött éjszaka után elillan. Ami utána marad, az a hideg és nyirkos kétségbeesés. Bárhol is töltsd a kórházi napokat, mire hazamentek a babával, addigra lesz egy kicsike rutinod a fürdetés, öltöztetés, altatás és etetés terén.

Mikor azonban hazamentek, úgy érzed majd, hogy teljesen elvesztél. Hiába van meg a tökéletesen berendezett babaszoba, a kiskád, az összes szükséges holmi, hirtelen azt sem tudod majd, hogy hova nyúlj, és főleg hogy mi legyen a babával. Természetesen ezt káoszt és kétségbeesést nem muszáj átélned! Készülj fel a gyermekágyas időszakra ugyanolyan alaposan, mint magára a szülésre és a kórházi tartózkodásra!

A következőkben áttekintjük, hogy pontosan mikre érdemes odafigyelni és előre gondoskodni, hogy megkönnyítsd az összeszokást a babával.



 

Pontosan mit nevezünk gyermekágyas időszaknak?

 

Gyermekágyas időszaknak a baba születését követő első hat hetet nevezzük. Ezen belül a korai gyermekágyas időszak az első 10 nap.

 

Készíts listát!

 

Emlékszel még a babakelengye listádra? Esetleg a kórházi csomagod összeállításhoz szükséges listádra? Na most pont egy ugyanilyet kell csinálnod. Ideális esetben ez a lista elkészül mielőtt még bemész a kórházba szülni, de akkor sincs semmi baj, ha már csak a baba születése után, otthonról készíted el. A lista megírásakor a következő szempontokat vedd figyelembe. Mitől fogjátok magatokat jól érezni? Mi kell ahhoz, hogy csak a babádra és magadra tudj koncentrálni ebben az időszakban? milyen feladatokat tudsz delegálni másokra? Mi kell ahhoz, hogy testileg-lelkileg minél hamarabb tudj regenerálódni? Kinek a segítsége valóban segítség, és ki az, aki inkább zavarna a jelenlétével? 

 

Egy szorgos kéz

 

A korai gyermekágy, az első hét-tíz nap idején nagyon fontos, hogy rengeteget pihenj, ha lehet, akkor fekvő helyzetben. Ennek oka, hogy fekvőhelyzetben a méhed sokkal gyorsabban visszanyeri eredeti méretét. Ezen kívül ki kell azt a fránya szülést heverni és kész. Császármetszés esetén az első 10 nap kímélő életmód (a varratszedésig) kiemelten fontos! Persze ettől még ott van a kisbaba, akit neked kell ellátnod, megismerned és kiismerned. Nem beszélve a szoptatásról, amit szintén neked kell megtanulnod a babával közösen.

A háztartás körül tehát nem árt egy szorgos kéz, aki besegít. Át kell gondolnod, hogy van-e olyan személy, aki szeretne és tud rátok főzni legalább az első két hétben. Ugyanez vonatkozik a bevásárlásra és a takarításra is. Amennyiben úgy érzed, hogy ilyen jellegű segítséged nincs, vagy nem akarsz elfogadni, akkor jó megoldás lehet egy online nagybevásárlás, illetve egy ebéd házhozszállító cégtől való rendelés. A takarítást konkrétan nem oldhatod meg te magad. Arra muszáj találnod valakit az első pár hétre.

 

Hivatlan vendégek

 

Amikor megszületik egy családban egy kisbaba, hirtelen mindenki látni akarja. Még olyanok is, akiket esetleg évek óta nem láttál. Nagyon fontos: senkinek nem tartozol semmivel! Egyáltalán nem vagy köteles bazári majomként mindenkinek mutogatni a kisbabádat, amikor hulla fáradt vagy, és még jóformán azt sem tudod, hogy hol vagy.

Előre gondold át, hogy az első pár hétben ki az, akit szívesen fogadsz, ki az, aki nem fáraszt, és a többieket (kedvesen) nyugodtan hajtsd el. Látogatókat fogadni borzasztóan megterhelő a gyermekágyas időszakban, hiszen minden percről percre változik, kiszámíthatlan, hogy mikor sikerül a babát letenni aludni, márpedig ezeket a nyugodt pillanatokat egytől egyik magadra kell fordítanod: zuhanyzásra, alvásra, evésre, és úgy egyébként PIHENÉSRE. A kezdeti időszakban bármikor előfordulhat, hogy amikor az előre egyeztetett pillanatban megérkezik a látogató, akkor pont alszik a baba, és neked vele kell bájcsevegned, ahelyett, hogy épp egy jó kiadósat alhatnál. 

Ezért próbáld minimalizálni ezeket a látogatásokat. Jó ötlet előre jelezni, hogy nem fogsz készülni semmivel, és maximum egy órát vagytok fogadóképesek. Az előbbit már csak magad is, nehogy a berögzült szokások miatt nekiállj pogácsát sütni, az utóbbit pedig azért, hogy a látogató is érezze; ez most nem az a szituáció, amikor te őt kifulladásig fogod szórakoztatni. Jó ötlet egyébként a látogatókat befogni! Meg lehet őket kérni, hogy amikor jönnek, akkor vegyenek meg valamit, esetleg intézzenek el ezt-azt. Így még jobban nyomatékosítjuk bennük azt is, hogy most nem vendégségbe jönnek, hanem esetleg segíteni (is)



 

A perfekcionizmus mehet a kukába!

 

Ez az egyik legnehezebb és legfontosabb feladat! Tudatosítsd magadban, hogy ez az időszak nem arról szól, hogy: tökéletes rend és tisztaság legyen a lakásban! Ahogyan arról sem, hogy úgy nézz ki, mintha most estél volna le a Vogue címlapjáról. A mottód legyen az erre a pár hétre, hogy elenged, elenged, elenged! A testedre pedig úgy tekints most, mint egy háborús hősre. Egy harcosra, aki kiállta az egyik legnagyobb próbát, amit egy test kiállhat. Nemhogy kiállta, de gyönyörűen kihordta, táplálta, megóvta a benne lakó apróságot! Nem most van itt az ideje a szupermodell diétának és a bikin body projektnek sem! Fordulj szeretettel és türelemmel a tested felé! Meglátod, fogja még azt a szintet hozni, amit elvársz tőle! Csak adj időt magadnak, és sok-sok türelmet!

 

Pisilni kell, de most nem mehetek!

 

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az előzőhöz. Tudomásul kell venned, hogy ebben az időszakban néha a legelemibb igényeid is kielégítetlenek maradnak. Vagyis előfordulhat, hogy pisilned kell, de a baba épp mohón szopizik, tehát nem mehetsz azonnal. Ahogyan az is, hogy tejszagod van, izzadt vagy, és mégsem zuhanyoztál már két napja. Egyrészt az előzőkben tárgyalt mottót itt is jól tudod hasznosítani (azaz: elenged, elenged, elenged), másrészt ne most akarj naponta hajat mosni, szemöldököt igazítani, és a legjobb formádat hozni. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy tudj minden nap egy kis időd szánni magadra! Egy zuhanyzás, vagy hajmosás néha életet menthet, ilyenkor pedig garantáltan a nap fénypontja lesz. Bármennyire azt érzed, hogy a két állításom szöges ellentétben van egymással, ez nincs így! Összefoglalva tehát ne a presztízs (és mások véleménye) miatt ragaszkodj a szokásaidhoz, hanem azért, hogy továbbra is EMBERNEK érezd magad! Kérj segítséget, hogy eltűnhess a fürdőben egy órára, vagy leszaladhass sétálni egy kicsit! Ragaszkodj néhány számodra fontos aprósághoz, hogy legyen miből erőt merítened!



 

Ne szólj hozzám, hormonálisan terhelt vagyok!

 

Ugye a terhesség alat végig azt vártad, hogy elmúljanak az indokolatlan sírógörcsök, hőhullámok és egéb hormonális finomságok? Hát van egy rossz hírem! A hormonok a terhesség után is még egy jó ideig csúf játékot fognak űzni veled! Eleinte állandóan hol olyan meleged lesz, hogy legszívesebben pucéran megfürödnél a januári jeges Dunában, vagy annyira fázni fogsz, hogy a paplanba csavarva is csak azt fogod érezni, hogy mindjárt kihűlsz. És ezek még csak a testi panaszok! Az érzelmi hullámvasút sem robogott soha ennél sebesebben: képes leszel azon elsírni magad, hogy a férjed az ebédhez terítéskor nem rakott az asztalra szalvétát. Nagyon fontos, hogy légy magadhoz türelmes! Légy megértő és elnéző magaddal szemben és ezt tudatosítsd a környezeteddel is! Fontos, hogy legyen néhány valódi támogató melletted, aki kéretlen tanácsok, és tuti-megmondás helyett meghallgat, odafigyel, megerősít s vigasztal.



 

Az a fránya bürokrácia!

 

Bármennyire is fájdalmas belegondolni abba, hogy bármi hivatalosat is intézni kell ebben az igencsak nehéz időszakban,  sajnos muszáj lesz! Az első hetekben néhány hivatalos elintéznivaló is vár ránk, többek között például a baba születési anyakönyvi kivonatának, TAJ-, adó-, vagy lakcímkártyájának beszerzése, családi pótlék, egyszeri anyasági támogatás vagy a CSED igénylése. A legjobb, amit tehetsz, hogy még a szülés előtt összeírod, hogy mi az, amit online lehet intézni, és mi az, amit személyesen kell. A személyesen intézhető ügyeket általában bárki meg tudja oldani egy meghatalmazás segítségével. Tessék ilyen esetben igénybe venni a család segítségét! Nem hiszem, hogy feltöltődnéd egy óra sorbanállástól a Magyar Államkincstárnál. 

 

Minden rendben lesz!

 

Végezetül végy egy nagy levegőt, nézz bele a tükörbe és mondd utánam: Én ezt meg tudom csinálni, minden rendben lesz! Bármennyire fáradt is vagy,  esetleg nem látod még a közös életetek ritmusát, hidd el minden rendben lesz!