Tükröm, tükröm mondd meg szépen; mit jelent az őssejt, és miért fontos ez nékem!
Spira Eszter
2021. november 3.

Amikor a terhességről álmodoztál, nem is sejtetted, hogy mire a végéhez érsz, akár le is diplomázhatnál szülészetből, mikrobiológiából és gentikából. Élted az életed, ami szépen zajlott a maga néha szórakoztató, néha unalmas módján. Ismerted a játékszabályokat, hogy a számlákat be kell fizetni, adózni kell, stb. Arra álmodban sem gondoltál volna, hogy amikor pozitív lesz a teszted, egy teljesen ismeretlen világba csöppensz majd, ahol mindenki teljes természetességgel használ olyan kifejezéseket, mint a crl, ctg, nst, afp ésatöbbi ésatöbbi. Pedig ez még csak a kezdet! Ebben az írásban az őssejtekkel kapcsolatos tévhitekkel fogunk foglalkozni.

Honnan fogok hiteles tájékoztatáshoz jutni?

 

Kismamaként számos kisebb és nagyobb döntést kell meghozni viszonylag rövid idő alatt. Ez az időszak minden szempontból speciális, mert egy merőben új élethelyzet elé állítja a leendő édesanyát és édesapát, amelyben még nem feltétlenül mozognak komfortosan. Ennek a legfőbb oka, hogy sokszor a leendő szülők nem tudják, hogy hogyan hozzanak jó döntést, főleg, amikor mindenkinek van egy „bölcs“ tanácsa a számukra. De akkor honnan érdemes tájékozódni? A legfontosabb, hogy minden információt hiteles és pontos forrásból szerezz be! Mélységesen mély az interneten fellelhető téves és hibás információk kútja, ezért mindig ellenőrizd, hogy honnan tájékozódsz! Az őssejtekkel kapcsolatosan ez hatványozottan igaz. Renegeteg tévhit kering az interneten és az emberek között ezzel a tudománnyal kapcsolatosan, miközben nemcsak, hogy mára az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő ága lett az őssejt kutatás, de széles körben sikeresen felhasználásra is kerül számos betegség kapcsán. 

Nézzük meg, hogy mik a leggyakoribb tévhitek a témával kapcsolatosan, hogy legalább egy dolgot „lehúzhass“ arról a listádról, ahol csupa kérdőjel van, és válasz egy sem.

 

Egyáltalán mik azok a őssejtek?

 

Talán már korábban is hallottál az őssejtekről innen-onnan, de ha eddig nem is, kismamaként a barátok vagy a család, már biztosan nektek szegezték a kérdést: - Na és ti levetetitek a pici őssejtjét? Amikor tőlem ezt először megkérdezték (11 évvel ezelőtt), nyeltem egy nagyot és hebegtem-habogtam valamit, hogy: -Hát izé, még nem tudjuk. Aztán, ahogy egyedül maradtam, azonnal beírtam a Google-ba, hogy „őssejt“, mert őszintén szólva nem igazán tudtam, hogy miről van szó és ezt nagyon szégyelltem. Hiszen akkor is már 10 év telt el azóta, hogy elvégezték az első köldökzsinórvér eredetű transzplantációt, amelyet 2001 óta rutinszerűen végeznek Magyarországon is.

Na de akkor tisztázzuk először is, hogy miről van szó. Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért képesek lehetnek pótolni a károsodott, vagy kóros állapotú sejteket.

Őssejtekkel mindenki rendelkezik. A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, kinyerésük legtöbbször a csípőlapátból történik, de a perifériás vérből is kivonhatók. A legegyszerűbben azonban a születéskor összegyűjtött köldökzsinórvérből lehet hozzáférni. Azon kívűl, hogy sokkal egyszerűbb kinyerni az őssejteket születéskor a köldökzsinórvérből, számos további előnnyel rendelkeznek: ezek az őssejtek fiatalabbak, nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, még nem károsították őket fertőzések és háttérsugárzások, tehát „makulátlanok“. Ezért sokkal kisebb a transzplantáció utáni kilökődés esélye, mint a felnőtt szervezetből kinyert „idősebb“ őssejtek esetében. Nem beszélve arról, hogy egy kellemetlen beavatkozáson sem kell átesnünk azért, hogy őssejthez jussunk.



 

Minek tároltassak valamit, amit itthon úgysem tudok felhasználni?

 

Ez az elsődleges tévhit, ami sajnos sok ember fejében él az őssejtekkel kapcsolatosan. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy Magyarországon 2001 óta rendszeresen végeznek köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantációt, mely mára egy teljesen rutinszerű beavatkozásnak számít. Magyarországon jelenleg öt őssejt –transzplantációs központ működik, ahol évente nagyjából 10 köldökzsinórvér transzplantáció történik gyermekek gyógyítására.

 

De a gyokorlatban úgysem gyógyít meg semmit, vagy mégis?

 

Nemcsak, hogy rutinszerűnek számít ez a beavatkozás, de napjainkban mintegy 80 féle betegség kezelésénél alkalmazzák a vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (például leukémia, anémiák), egyes immunhiányos betegségek, illetve anyagcserezavarok kezelésében. Ez a szám azonban nem állandó, hanem folyamatosan növekszik, hiszen ez a tudományág a maga kiemelkedő sikereivel az egyik leggyorsabban fejlődő terület, ahol folyamatosan bővül a sikeres felhasználás köre.

 

A köldökzsinórvér gyűjtésekor a köldökzsinórt idő előtt el kell vágni, pedig erre a babának még születése után szüksége lenne

 

Tény, hogy a köldökzsinórvért csak pulzáló köldökzsinórból lehet gyűjteni, ugyanakkor nem igaz, hogy a gyűjtést a baba születése után azonnal el kell kezdeni. A gyűjtést végző orvos, vagy szülésznő először megvárja a baba felsírását, illetve a baba első lélegzetvételeit. A gyűjtés csak ezután kezdődik meg, hiszen a vér pulzálása még hossú ideig tart, és ekkor már nem befolyásolja ez a folyamat sem a baba, sem pedig az édesanya egészségét, hiszen ez a gyűjtés a méh faláról leváló placentából és a köldökzsinórból történik, melyek közül egyik sem játszik a továbbiakban szerepet sem az újszülött, sem pedig az édesanya számára.



 

Csak gyerekek számára lehet felhasználni a születéskor összegyűjtött őssejteket, vagy mégsem?

 

Magyarországon jelenleg valóban csak gyermekek vérképzőszervi rendellenességei és immunhiányos betegségei kezelhetők köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel. De ebben a mondatban az egyik legnagyobb hangsúly a JELENLEG kifejezésen van, hiszen a világban 2006 óta évente több felnőtt esetében kerül sor köldökzsinórvér transzplantációra, mint gyermeknél.

Gyakorlatilag azon múlik, hogy a minta felhasználható-e felnőttek esetében, hogy milyen térfogatú, azaz milyen magvas sejtszámú az eltárolt köldökzsinórvér.

Egy átlagos térfogatú 85-90 ml-es minta, már annyi magvas sejtszámot tartalmaz, hogy elegendő egy kb. 50 kg-os felnőtt kezelésére is. Nagyobb testtömeg esetén pedig arra is van lehetőség, hogy a köldökzsinórvér mintákat a szöveti összeférhetőség alapján párba állítsák egymással, és így növeljék meg a minta mennyiségét. Így a levett minta saját részre akár felnőtt korban is felhasználható lehet. 

 

Mire felhasználásra kerülne a minta, addigra talán már nem is lesz meg, hiszen hogyan lehetne ilyen hosszú ideig tárolni ezeket az őssejteket?

 

Az ősejtek tárolása mínusz száznyolcvan fokon, azaz mélyfagyasztott állapotban történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sejtek anyagcseréje annyira lelassul, hogy tulajdonképpen nem öregszenek, így korlátlan ideig megőrizhetőek, akár az emebriséget is túlélhetik. Az eddigi legörebb köldökzsinórvér, amellyel sikere transzplantáció történt 24 évig várta mélyfagyasztva gazdáját.



 

Ezt én úgysem engedhetem meg magamnak, biztosan túl drága!

 

Valószínűleg a legnagyobb tévhit az őssejttárolással kapcsolatban az, hogy túl magas a szolgáltatás ára, azonban, ahogy jobban körülnézünk, és alaposabban utánaolvasunk, meggyőződhetünk róla, hogy már egy babakocsi áráért gondoskodhatunk születendő gyermekeink őssejteinek megőrzéséről. Rengeteg lehetőség van a tárolás finanszírozására (részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, évenkénti tároltatás, stb.), ami teljes mértékben kigazdálkodható egy magyar család számára.

 

Ha még lenne egy csomó kérédésem, akkor hova fordulhatok releváns és hiteles tájékoztatásért?

 

Annak ellenére, hogy az első sikeres köldökzsinórvér eredetű őssejt-transzplantáció óta több mint 40 000 köldökzsinórvér minta került felhasználásra, és ez a szám évente kb. négyezerrel emelkedik, még mindig rengeteg tévhit kering a köldökzsinórvér őssejtekkel kapcsolatban.

Nehéz eligazodni a barátok, családtagok, jóakarók és az internet által ránk zúdított információ dömping között, ráadásul azt sem könnyű eldönteni, hogy kitől kaphatunk valódi, érdemi és pontos tájékoztatást. 

Ezért érdemes egyből a forráshoz fordulni.

Ha felkeresed a Krio Családi Őssejtbank honlapját, rengeteg kérdésedre megtalálod majd a választ: www.krio.hu . Ha pedig konkrétan szeretnéd kiszámolni saját őssejtcsomagod árát, azt is megteheted pillanatok alatt: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator

A megfelelő információk birtokában így ebben a kérdésben is a lehető legjobb döntést fogod meghozni!