Miért tolódik ki a gyermekvállalás?

2012. szeptember 14.

Számos ezzel foglalkozó újságcikk áttanulmányozása során Budds leszűrte, hogy a társadalom részéről igen erős nyomás nehezedik a nőkre, miközben az anyaság, mint mindennél fontosabb hivatás van beállítva, a média folyamatosan ontja a késői szüléssel járó kockázatokkal foglalkozó híreket. Pedig - amint azt a szakember kifejtette - számos esetben egyáltalán nem arról van szó, hogy az illető nő a karrierje miatt halogatja a szülést, vagy egyéb önző okokból dönt úgy, hogy akár az ezzel járó egészségügyi kockázatokat is vállalva, későbbre tolja a családalapítást.

A közvélekedéssel szemben a kutató azt is megállapította, hogy az idősebb anyák ugyanolyan módon élik meg az anyaságot, mint a fiatalabbak, ugyanazokat a nehézségeket és örömöket tapasztalják, tehát e tekintetben sincs különbség a korosztályok között.

Számos nő részéről a szülés időpontjának kitolása nem önző, karrierista döntés, hanem alapos megfontolás eredménye. Ezek a nők akkor szeretnének gyereket, amikor már biztosak abban, hogy megtaláltak a megfelelő partnert, és anyagilag is készen állnak a plusz kiadásokra, lényegében tehát nagyon is felelősségteljesen döntenek. Budds emellett azt is kifogásolta, hogy miközben a későn szülő anyákra állandó nyomás nehezedik a médiából, az időskorban apává váló férfiakkal jóval kevesebbet foglalkoznak...

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink