Nők a munkaerőpiacon – 1. rész
Várszegi Viktória
2012. május 7.

Munka vagy család?

A cégek, különösen a multinacionális vállalatok HR-esei, szemrebbenés nélkül kérdeznek rá az állásinterjún arra, van-e gyermekünk, tervezzük-e, s ha igen, mikor. Bizonyos fokig persze elfogadható a munkaadó kíváncsisága, érthető, hogy szeretné tudni, mennyire terhelhető a jelölt, s hogy hosszabb távon is lehet-e rá számítani, azonban néhányszor előfordul, hogy egyenesen vájkálnak a potenciális munkavállaló magánéletében. Fiatal nők esetében megeshet, hogy a beszélgetés során rákérdeznek, párkapcsolatban él-e, de akad példa arra is, hogy a jelentkező szexuális védekezési szokásai felől érdeklődnek. Nem ritka az sem, hogy a munkavállalóval olyan nyilatkozatot íratnak alá, amely kimondja, a következő néhány évben nem vállal gyermeket. Tudni kell azonban, hogy amennyiben a betöltendő munkakör nem követeli meg ezeket az információkat (pl. nem kell veszélyes anyagokkal kell foglalkozni) a munkaadó jogsértést követ el a magánéletet érintő túlzott kérdezősködésével. Ha bizonyítható a visszaélés – ilyen lehet például egy aláírt dokumentum a gyermekvállalás idejéről -, a munkaadó felelősségre vonható, ám arra nem kötelezhető, hogy az állást a sértett jelentkezővel töltse be. Megjegyzendő, ilyen nyilatkozatokat nyugodtan aláírhat a munkavállaló, ugyanis semmiféle következménye nem lehet annak, ha nem tartja be, így értelemszerűen annak sem, ha aláírja.

Visszatérve a fejezetcímben feltett kérdésre, persze nincs jó válasz… Ha a jelentkező bevallja, hogy igen, szeretne gyermeket a közeljövőben, kevéssé valószínű, hogy rá esik a munkaadó választása - kivételt képeznek a valóban családbarát munkahelyek, ahol lehetőség nyílik részmunkaidőben, rugalmas időbeosztás mellett vagy akár otthonról dolgozni. A másik lehetőség, hogy az ember elhallgatja családalapítási ambícióit, ami a gyes/gyed lejárta utáni ismételt munkába álláskor válik majd kínossá.

A gyes lejárta után

A kérdés a legtöbbször nem az, hogy hogyan lehet visszatérni a munkába, hanem az, hogy vissza lehet-e térni egyáltalán? Egy átlagosnak mondható két gyermekes anya 4-6 évet marad távol munkahelyétől, ez például egy multinacionális cégnél óriási kihagyásnak számít. De ha sikerül is ismét munkába állni, valószínűleg akkor sem lesz zökkenőmentes az első időszak. Egy kisgyermekes anya a menetrendszerű betegségek, óvodai/iskolai szünetek miatt jóval többször kényszerül távol maradni, mint más kollégái, és ezt nem minden munkaadó tolerálja hosszabb távon.

Felemás védelem: a felmondási tilalom csak a rendes felmondásra vonatkozik

A jelenleg hatályos törvények szerint a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő nőket, illetve a gyermeküket egyedül nevelő férfiakat nem lehet rendes felmondással elküldeni a munkahelyükről. Rendkívüli felmondással azonban bárkinek, így a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyáknak vagy akár a kismamáknak is ajtót mutathat munkaadójuk, fontos kötelesség elmulasztása vagy súlyos gondatlanság esetén. Nem kell magyarázni, hogy az előbbi kitétel (fontos kötelezettség elmulasztása) könnyedén rábizonyítható szinte bárkire, feltéve, ha ez a munkaadó szándéka. A július elsejétől hatályba lépő új munkaügyi törvények továbbra sem jelentenek majd teljes védelmet a kisgyermekes anyák számára: a felmondási tilalom változatlanul érvényben marad, azonban rendkívüli felmondással, ha lehet, még könnyebben megválhatnak majd a kisgyermeket nevelő kolleganőiktől a munkaadók, mint korábban.

Folyt. köv.