Miről árulkodik a progeszteronszint?
Várszegi Viktória
2012. június 1.

Progeszteron: a terhességi hormon

A progeszteron az embrió beágyazódásában és a terhesség megtartásában egyaránt lényeges tényező. Vélhetően ez a hormon csökkenti az anyai immunválaszt, amely szintén a terhesség kihordásában játszik jelentős szerepet: a kismama immunrendszere takarék üzemmódra áll, ha mindez nem így történne, a szervezet idegen betolakodóként bánna a fejlődő magzattal is. Ez utóbbi magzatvédő mechanizmus járulékos következménye az is, hogy sajnos a betegségekre is fogékonyabbak a várandós nők…

Továbbá gátolja a terhesség alatti tejtermelődést, illetve ezzel összefüggően – minthogy a szülés után hirtelen leesik szintje – a tejbelövellésben is fontos szerepe van. Megakadályozza az idejekorán jelentkező méhösszehúzódásokat, ebből adódóan a szülés megindulását is befolyásolja (bár a szülés beindulásának folyamatát pontosan ismerjük, de azt, hogy vajon mi váltja ki, mindmáig nem sikerült tisztázni - IDE KATTINTVA bővebben is olvashatsz a témáról).

Hogyan változik szintje a menstruációs ciklus alatt?

A ciklus első felében, azaz a tüszőrepedés előtt alacsony koncentrációban van jelen a női szervezetben (1-2 nanogramm), a peteérés után viszont megemelkedik a szintje (általában magasabb, mint 5 nanogramm), amely a ciklus végéig így is marad. Ha megtörténik a fogamzás, a progeszteronkoncentráció az 5 nanogramm fölötti tartományban marad, ellenkező esetben hirtelen csökkenni kezd a szintje, hiszen a progeszteront termelő sárgatest-hormon is pusztulni kezd terhesség hiányában, végül pedig a belőle visszamaradó apró szövetdarab a menstruáció során távozik a női szervezetből. A hormonok finom összjátékának köszönhetően, a progeszteronszint hirtelen zuhanása után ismét emelkedni kezd az FSH-hormon (follikulus stimuláló, vagyis tüszőérést serkentő hormon) szintje, és egy újabb petesejt érése indul meg a petefészekben.

Mi a szerepe az FSH-nak?

Az FSH befolyásolja a petefészek működését, szabályozza hormontermelését, különösképp a progeszteron és az ösztraidol elválasztását. Stimuláló hatása értelemszerűen a menstruációs ciklus első fázisában érvényesül, ebben az ún. follikuláris szakaszban indulnak fejlődésnek a tüszők, melyek közül rendszerint egy, az ún. domináns tüsző válik csak érett petesejtté, mialatt a méhnyálkahártya felkészül a leendő magzatkezdemény befogadására (IDE KATTINTVA bővebben is olvashatsz a témáról).

Hogyan mérik? Mire utalnak az értékek?

A progeszteronszintet a vérből mérik, segítségével a koraterhességben is megállapítható, ha rossz helyen, vagyis a méhüregen kívül ágyazódott be a magzatkezdemény (méhen kívüli terhesség), illetve a meddőség okaira is lehet belőle következtetni, hiszen a két különböző időben mért progeszteronkoncentráció biztos iránytűül szolgálhat azzal kapcsolatban, hogy történt-e az adott ciklusban tüszőrepedés (ovuláció előtt alacsonyabb, utána viszont tartósan, egészen a menstruációig magasabb tartományban marad a progeszteronszint). A vártnál alacsonyabb progeszteronszintek tüszőérési problémákat vetnek fel, de utalhatnak korai vetélésre is, a magasabb eredmények viszont a petefészkek vagy a mellékvesék daganatos elváltozásait is jelezhetik.

Kapcsolódó cikkeink