Ne ijedj meg, ha…
Várszegi Viktória
2010. október 22.

A testén...

Bőr

Szinte minden esetben vöröses vagy kékes a "néhány pillanatos" újszülött bőre, és csak pár perc elteltével – vagy később, hiszen a vérkeringés még éretlen - alakul ki az üde, rózsaszín bababőr. Előfordulhat, hogy ráncos, száraz bőrrel érkezik az apróság – ez olyankor jellemző, amikor a méhlepény már nem volt képes maradéktalanul ellátni feladatait -, ettől sem szabad megrémülni, hamarosan eltűnik a szárazabb felső hámréteg, és előbukkan a finom, rózsaszínű bőr.

Végtagok

Az újszülött vérkeringése (még) nem tökéletes, ezért hűvösebb a kezecskéje-lábacskája a többi testrészénél.

Köldökcsonk

Eleinte még puha lehet, később fokozatosan keményedik, zsugorodik és a színe is sötétebb lesz, végül – mielőtt leesne, rend szerint a 10. nap környékén – elfeketedik. (A köldökcsonk ápolásáról ITT olvashatsz részletesen.)

Nemi szervek

Az anyai hormonok hatására feltűnően nagyok, duzzadtak lehetnek a nemi szervek, sőt, kislányok pelenkájában akár egy-két csepp vérrel is találkozhatunk, illetve folyást is tapasztalhatunk náluk. Kislányok, kisfiúk esetében egyaránt előfordulhat, hogy a megduzzadt mellekből még némi tej is szivárog (ezt nevezi a népnyelv boszorkánytejnek)!

A buksiján...

A szülőcsatornán való átpréselődés bizony nyomot hagy a baba fejecskéjén is, amely csak úgy fér át a meglehetősen szűkös területen, ha a koponyacsontok menet közben egymásra csúsznak - ez okoz némi szabálytalanságot a buksi formájában. Elhúzódó, nehéz kitolási szak után véraláfutások/duzzanatok is kialakulhatnak a kicsi fején – mert a nyomás hatására vérzés keletkezik a fejbőr és a koponyacsont között – ezek (várhatóan) 1-2 nap múlva szívódnak fel.

Kutacsok

A fej tetején elhelyezkedő, rombusz alakú nyílás három hónapos korban nő össze, a hátul található, háromszög alakú viszont csak másféléves kor körül. (Megnyugtatásul, a kutacsokat erős membrán fedi!)

Szem

A szülőcsatorna viszontagságai a ludasak abban is, hogy a legtöbb újszülött szeme vörös/bevérzik, megduzzad.

Kapcsolódó cikkeink