Nemzeti Ünnep a Millenárison
Várszegi Viktória
2011. március 14.

Továbbá kipróbálhatjuk régmúlt idők játékait: a hordólovaglást, mocsárjárást, gólyalábazást, tekézést és bigézést. A Ládafia Bábszínház körhintáit élvezhetjük, és ha még csúzlizni is van kedvünk, megtehetjük mindezt Paprika Jancsi "csúzlizdájában".

Helyszín: Park

11.00 órától: Kolompos együttes: Jönnek a huszárok!

Az 1848-49-es szabadságharc korának hangulatos bemutatása lepedőre festett falusi tájdíszlettel, huszároknak öltözött gyermekszereplőkkel, "kis dobossal", zászlóvivővel, katonákat búcsúztató, fejkendőt viselő, keszkenővel integető lányokkal, verbunkos tánccal, muzsikaszóval.

Helyszín: Szabadtéri Színpad

12.30-tól Lábita Színház: Csernik Szende székely lábbábos, mesemondó előadása

"Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra, Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székely nép jóízű mesécskéit. S ha nem es pityókát mesélek, akkor murkot aprítok lapítón, s ha nem es hiszitek el, a cseszle csípjen meg benneteket!"

Helyszín: Manó Játszótér

12.00–15.00 óráig Játékos drámafoglalkozások az Apró Színházzal

"Kossuth Lajos azt izente" – történelmi dalok tanítása – dalos foglalkozás gyerekeknek
és a szüleiknek. Furulyafoglalkozás anyukáknak – aki tud, hozzon furulyát!
"Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére" – huszáros drámafoglalkozás

Helyszín: Park

14.00 órától Évkerék Társulat – Zöld Péter meséje

A játszótér meséje életre kel: "az ifjú Zöld Péter párjára lel: sípra, dudára, dobokra dobogva, táncolhat a lábod víg muzsikaszóra, s ha otthon feledted a koronád, helyette ékít majd réti virág..."

Az Évkerék Társulat dramatikus mesejátékában Zöld Péter meséje a jeles közönség bevonásával, ékes muzsikákkal s szép népi tárgyakkal elevenedik meg.

Játsszák: Bese Botond – duda, furulyák | Gulyás Anna – mese, ének | Keresztes Nagy Árpád – koboz, ének | Romháti Krisztián – tekerőlant, citera | S legfőképpen a jeles közönség maga…

Helyszín: Zöld Péter Játszótér

15.00 MárkusZínház: A Jánosvitéz

Petrovics bácsi – az ügyelő – a színházban nagyon fontos ember. A színészek "félelmesztő" kalandokon mennek keresztül, hogy a zsiványok vagy éppen a törökök "legyőzettessenek". És "tessenek" látni: ily' nehéz sora van a hazai (báb)színházi életnek! Ja, hogy közben a "Jánosvitéz történetjét" használhatja a nézősereg? Amit ez a mi Sándorunk ügyesen odakanyarított? Hát kérem tisztelettel, az sem mellékes "dollog". Nem lesz itt vér meg erőszak, csak bársonyos finomság kicsiknek s nagyoknak.

Hat éves kortól mindenképpen ajánljuk!

Írta: Petőfi Sándor szándéka szerint a "Társullat" – A MárkusZínház – egy bábszínház
Írókortárs: Balogh Robert
Zenéjét "szerzette": Kovács Márton – diplomás zeneművész
Díszlet és Báb: Fekete Dóra | Boráros Szilárd | Pilári Gábor
Színpadra "teszi": Vajda Zsuzsanna | Pilári Áron | Fekete Etelka | Pilári Gábor | Pilári Lili Eszter | Radák János

Helyszín: Szabadtéri Színpad

16.00 Szárazfának muzsikája – A Fonó Zenekar játékos hangszerbemutatója és táncháza – gyermekeknek

A Fonó Zenekar hangszerismertető koncertjén könnyed, játékos keretben "találkozhatnak"
a gyerekek a magyar népzene jellegzetes hangszereivel (hegedű, brácsa, bőgő, koboz, duda, furulya, tárogató, flóta, tilinkó, doromb, tekerőlant, ütőgardon stb.), a hagyományos énekkultúra legjellemzőbb stílusaival, illetve a mindezekhez tartozó dallamvilággal.

Az érdeklődők kézbe vehetik, megszólaltathatják az egyes hangszereket, megismerkedhetnek a zenei hang keletkezésének, valamint az egyes hangszercsoportok hangkeltési módjának akusztikai alapelveivel. A koncertet rövid gyermektáncház követi, amelyben a közönség apraja-nagyja belekóstolhat a magyar néptánc magával ragadó mozgásvilágába is.

Helyszín: Szabadtéri Színpad

17.00 A Bab Társulat előadása: Szerelem szabadság idején

A három kívánság című magyar népmese feldolgozása óriásbábokkal. Az előadásból kiderül, hogy mennyi mindent kell elkövetnie az embernek, hogy a világra jöhessen, akkor, és oda, amikor egy nép a saját szabadságát vívja ki.

Helyszín: Szabadtéri Színpad

18.00 Sára Sándor: 80 huszár - filmvetítés

1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja ezer veszéllyel teli, harcot kell vívniuk a természettel, az út nehézségeivel, az őket üldöző osztrák hadsereggel, és saját felőrlődő idegeikkel.

Szereplők: Dózsa László (Farkas Pál) | Tordy Géza (Bódog Szilveszter) | Madaras József (Korsós András) | Cserhalmi György (Csordás István) | Juhász Jácint (Ács Péter) | Oszter Sándor (Máté Péter) Polgár Géza (Bíró Mózes) | Lőte Attila (Haller kapitány) | Mécs Károly (Osztrák vezérlő tiszt)

Helyszín: D előadó