A recesszió sok nőt örökre megfoszt az anyaságtól

Egy friss kutatás szerint a munkanélküliség megnövekedésével a nők gyermekvállalási kedve csökken, és sok fiatal nő számára ez azt jelenti, hogy végleg lemondanak az anyaságról. 

Fotó: theguardian.com

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett tanulmány során a szakemberek több mint 140 millió születési adatot néztek át az Egyesült Államokban 1975 és 2010 között, melyben a születések száma, a nők életkora és a munkanélküliség közötti összefüggéseket keresték. Az eredmények azt mutatták, hogy nehéz gazdasági időkben a húszas éveik elején járó nők nem szívesen vállalnak gyermeket, ám ebből az következik, hogy többségüknek még a negyvenes éveik után sem lesz gyereke.

Amint azt a kutatást vezető Janet Currie, a Princeton Egyetem munkatársa elmondta, minden jel arra utal, hogy a munkanélküliség hatására megnő az egyedülálló, gyermektelen nők száma, aminek az is oka lehet, hogy később, amikor végre beindul a karrierjük, már nem mernek gyereket vállalni, ám ebből követezően, idős korukban nem lesz kire támaszkodniuk. Currie úgy véli, a rövid ideig tartó recesszió még nem szükségszerűen jár a fenti következményekkel, de például a 2008-2009-es gazdasági válság hosszú távon biztos, hogy éreztetni fogja hatását a jövőbeni születésszámokra nézve.

A jelenlegi becslések alapján az feltételezhető, hogy azok közül a nők közül, akik a válság idején voltak 20-24 évesek, több mint 150 000 még negyven éves korában is gyermektelen lesz, ami a gyermektelen nők számának 8,9 százalékos növekedését fogja jelenteni. 

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink