OEP: Mielőbb nyilatkozzanak a kismamák!
Várszegi Viktória
2012. február 23.

Mint kifejtette: a 2012 január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette a kismamákat is, akik terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesültek. Ez azt jelenti, hogy akinek a jövedelme a 202 ezer forintot bruttóban nem érte el, azoknak nettóban kevesebb jövedelem jut. Ezt a kormány egy jövedelempótlékkal kívánja kompenzálni.

A jövedelempótlékot azok kaphatják, akik 2011-re vonatkozóan adójóváírást vettek igénybe, illetve akik szintén 2011-re vonatkozóan, de már 2012-ben akarják érvényesíteni az adójóváírást. Mint kiemelte: csak az a szülő részesülhet ebben a jövedelempótlékban, aki 2011. december 31-én már és 2012. január elsején még terhességi gyermekágyi segélyben, illetőleg gyermekgondozási díjban részesült.

A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő családi kedvezményt igénybe vesz-e, és attól, hogy hány eltartott után veszi ezt igénybe. Bogdán Zsuzsanna hangsúlyozta: a jövedelempótlékot írásban lehet kérni nyilatkozat formájában. Azon kismamáknak, akinek az egészségbiztosítási pénztárak folyósítják az ellátást, a napokban postázzák. Azok esetében pedig akiknek a munkáltatónál lévő társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja az ellátást, az OEP azt javasolja: ott érdeklődjenek. Mint kiemelte: az OEP hivatalos oldalán, a letölthető nyomtatványok között is megtalálható a nyilatkozat, amelyet kitöltve mihamarabb, de legkésőbb május 31-ig kitöltve kell visszaküldeni a folyósító szerveknek. Ezt követően ugyanis csak a benyújtást követő hónap első napjától tudják megállapítani az ellátást – hangsúlyozta Bogdán Zsuzsanna.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott, az aznapi Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésről, miszerint: jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A tárca közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen – fejtették ki, hozzátéve, hogy hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd – közölték.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek a Babásmamás.hu-n: