Pocakos fogászat
Várszegi Viktória
2010. május 10.

Röntgen

A várandósság első harmadában szigorúan TILOS röntgenfelvételt készíteni, később, speciális védőköpeny viselése mellett, modern készülékkel elvben szabad, de ajánlott a pici születése utánra halasztani.

Fogtömés – veszélyes-e az amalgám tömés?

Számos európai országban betiltották már az amalgám tömést, vagy korlátozásokat hoztak használatát illetően. Bár tartósnak bizonyult - a fehér tömőanyagok időtállóság tekintetében rosszabbul teljesítenek-, higanytartalma miatt mégsem ajánlott.

Az amalgám tömésekből – különösen rágás és fogmosás közben – folyamatosan higany szabadul fel, amely aztán felhalmozódik a különböző szervekben. Ha amalgám töméseink (is) vannak, semmiképp se a pocakos időszakban cseréltessük ki őket, a tömések cseréjekor ugyanis erős higanyterhelés éri a szervezetet. (Ez utóbbi okból egyébként ajánlott beütemezni az amalgám tömések cseréje után egy méregtelenítő kúrát is.)

A pocaklakó elvonná a kalciumot..?

A közkeletű elképzelés, mely szerint a baba elszívja a mama szervezetéből vagy fogaiból a kalciumot NEM, illetve csak részben igaz. Ha a kismama gondoskodik – a pocaklakó igényeit is kielégítő – kalciumbevitelről, a pici fejlődéséhez szükséges kalcium nem a szervezetből vonódik el. Az azonban igaz, hogy a leendő édesanya anyagcseréjében és hormonháztartásában hatalmas változások történnek, a változások pedig a szájüreget is érintik:

  • A nyál mennyisége megnövekszik, de antibakteriális, semlegesítő hatása erőteljesen csökken, ráadásul – különösen az első harmadban, a visszatérő hányás, hányinger következtében – savasabbá is válik.
  • A baktériumok mennyisége is nő az ínybarázda mentén, illetve a szervezet – lepedékre adott – immunválaszai is megváltoznak.
  • A szájnyálkahártya hajszálereinek áteresztőképessége is megváltozik, valamint a fogakat rögzítő kollagén rostok is fellazulnak.

Kapcsolódó cikk:

Kapcsolódó cikkeink