Türelemből példás, szorgalomból példás, magatartásból változó. És az anyukák bizonyítványa hol marad?
Spira Eszter
2021. június 17.

Megint eltelt egy tanév. Ugyan az éveket a Gergely naptár szerint tartjuk számon, de valahogy mégis jobban igazodik az életünk a tanévekhez. Ennek talán az lehet az oka, hogy oly sok éven át vártuk a vakációt, és tettünk meg mindent azért, hogy a munkánkhoz mért elismerést kézhez kapjuk egy jó (vagy kitűnő) bizonyítvány formájában. De mi vár ránk ezután? Ki és hogyan fogja értékelni az elmúlt kilenc és fél hónap kemény munkáját?

Olyan, mintha tegnap lett volna, hogy egy forró júniusi reggelen elindultam a tanévzáró ünnepségre. A forgatókönyv mindig ugyanaz volt: a lányok kék kis szoknyát viseltek fehér blúzzal, a fiúk  pedig sötét nadrágot fehér inggel. Az ünnepség előtt mindig ugyanaz az unott egykedvűség lett rajtam úrrá, aztán amikor felcsendültek a Himnusz első dallamai valahogy mindig megérkezett velük a vakációs hangulat is. Az igazgató beszédet mondott, dicsérte az egész éves szorgalmas munkánkat. Mindig elmondta, hogy nem számít, ha becsúszott néhány kevésbé jó jegy, majd jövőre lehet javítani, lehet bizonyítani, de most mindenki csak arra gondoljon, hogy az évet szépen megcsinálta, jöhet a jól megérdemelt pihenés, a bandázások, táborok, pancsolások, fagyizások, a NYÁR.

Ezután mindenki megkapta bizonyítványát (olyat, amilyet) és amikor kiléptünk az iskola kapuján két dolog biztos volt: ezt a küszöböt szeptember elsejéig biztosan nem fogjuk újra átlépni és tíz hét garantált felhőtlen pihenés vár ránk.

Aztán eltelt pár év és már nem iskolába, hanem egyetemre jártunk. Ott már senki nem veregette meg a vállunkat, ha valamit jól csináltunk. A bizonyítvány helyébe az index került és a vakáció már nem adta olyan olcsón a bundáját; előfordult, hogy a vizsgaidőszak július elején ért véget, és akkor sem volt dicsőség, csak végkimerültség. De két dolog még mindig biztos volt: az egyetem küszöbét szeptember közepéig biztosan nem kellett átlépni és tíz hét garantált felhőtlen pihenés várt ránk még akkor is, ha valahol esetleg gyakornokoskodni kellett, vagy valami kis súlytalan nyári munkát vállalni.

Aztán megint eltelt pár év és már nem jártunk egyetemre sem. Most már munkahelyünk volt, ahol általában a legnagyobb dicséret az volt, ha nem szúrtak le valamiért, de azért minden hónapban megérkezett a számlánkra egy bizonyos összeg, a fizetésünk. Néha előléptettek, néha kirúgtak, néha valahogy talán mintha értékelték is volna a fáradozásainkat. És hirtelen nagyon felnőttnek éreztük magunkat, még akkor is, ha az első igazi fizetésünket esetleg eltapsoltuk valami abszurd módon drága  csinos kis holmira, és  ezért a hónap további részében vajas kenyéren kellett élnünk. Aztán valami egészen különleges dolog történt: megjelent két halvány pici csík a terhességi teszten és hirtelen azt éreztük, hogy ez eddigi életünk legfontosabb pillanata, egyben legnagyobb teljesítménye is. Persze a főnökünk ezt egészen másképp gondolta és a két pici csíkkal együtt mintha meg is szereztük volna magunknak a halál ereklyéi közül a láthatatlanná tévő köpenyt. 

Ez a köpeny pedig azóta is az állandó viseletünk, minden nap minden percében rajtunk van és hordjuk. Márpedig, aki láthatatlan, annak eredményei sem lehetnek, nemhogy teljesítménye! 

 

Drága édesanyák! Álljon akkor most itt a ti bizonyítványotok!



 

Északai virrasztásból kiváló

 

Gratulálok! Hatalmas teljesítmény volt, hogy kibírtad a megszámlálhatatlan átvirrasztott éjszakát! Nem számít, hogy újszülöttet etettél két óránként, hogy csecsemőt próbáltál visszaringatni ezredszerre is miután felébredt a hasfájás miatt. Az sem számít, ha a bölcsis totyogó hányta össze magát éjjel, mert túl sok kakaót ivott, vagy a középsősöd álmodott rosszat, mert az oviban megijedt a délutáni mesétől. Az sem számít, ha a kiskamaszodat vigasztaltad egész éjjel, mert azt mondták, hogy nem menő az új frizurája, vagy esetleg a nagy kamasz ment bulizni, te pedig halálra aggódtad magad és egy szemhunyásnyit sem tudtál aludni, amig nem ért haza éps

égben. És az sem számít, ha az egyetemista kapott pánikrohamot a vizsgája előtti éjszaka, ezért még gyorsan átmentetek a tételsoron. Csodálatos voltál és csodálatos vagy, hogy képes vagy nem aludni semmit és utána végigcsinálni a napot, mintha mi sem történt volna!

 

Gyógyításból kitűnő

 

Fantasztikus vagy! Egyszerűen elképesztő teljesítmény, hogy már a gyerek nézéséből rájöttél, hogy beteg lesz! Micsoda megérzés! Hihetetlen, hogy pontosan tudtad, hogy mikor kell hozzá orvost hívni, és az is, hogy tudtad ehhez nem kell kórház. Csodálatos, hogy egyből tudtad, hogy ez fertőző, ezért le kell mondani a vendégeket nehogy elkapják. Ahogy ringattad, becézgetted a lázas/hányó/köhögő/törött karú gyereket az maga volt a szeretet. A te karodban egyből jobban lett, a te puszidtól rögtön kevésbé fájt neki. Te rögtön tudtad, hogy mit adj és mit ne adj neki. Nemhiába jár a kitűnő gyógyításból is!

 

Logisztikából csillagos ötös

 

Nem találok szavakat arra a teljesítményre, amit idén logisztikából nyújtottál! Hihetetlen ahogy összehangoltad a gyerekeid programját és mindenhova eljutottatok majdnem mindig időben! Mit neked csúcsforgalom vagy távolság! Te nem ismertél lehetetlent, ha a gyerek focitornájáról/karate/balett/judo/ritmikus sportgimnasztika/szolfézs/zongora/hegedű órájáról volt szó. Ha elszakadt a balett cipő, másnapra lett új. Ha egyszerre két zsúrra voltak hivatalosak a gyerekek? Neked nem volt probléma, gond nélkül megoldottad. Te csak róttad a kilómétereket, Lady Gaga nem nyomott olyan turnét, amilyet turnét te minden áldott nap letoltál csak azért, hogy mindenkit eljuttass oda, ahol lennie kellett. Le a kalappal!

 

Háztartástanból kiválóan megfelelt

 

Ugyan a készségtárgyakat nem illik osztályozni, de te ebben is remekeltél az idén! Ha csak két tojás volt otthon meg egy csomag rizs és egy félig fonnyadt saláta, te abból is kihoztál egy háromfogásos családi ebédet. Nálad jobban senki sem pürésített. Fantasztikus, hogy minden hétvégére ki tudtál találni valami újdonságot, de azért arra is tudtál figyelni, hogy a régi kedvenc fogások is felkerüljenek a menüre. Annyira szuperül lavíroztál a tipikus kedvenc gyerek kaják és az egészséges ételek között. Mindig tudtál arra figyelni, hogy a család egyen elég zöldséget és gyümölcsöt, de azért legyen egy kis nyalánkság is. Az uzsonnáidról külön szakácskönyvet lehetne írni annyira változatosak és finomak voltak! Ugyan előfordult, hogy te egész nap nem ettél semmit, melletted soha senki nem maradt se szomjas se éhes. Nálad gyorsabban senki nem tud bevásárolni és még a pénztáros is meg szokott dicsérni, hogy viszonylag kevés pénzből ilyen sok mindent tudsz vásárolni. És, ha még látná azt is, hogy ezután milyen ételkreációkat tettél a család elé, biztosan javasolná, hogy bekerülj a Michelin csillagos séfek táborába. Gratulálok, szuper voltál!



 

Rendezvényszervezésből kiváló

 

Nálad jobb családi eseményeket/játszós randikat/zsúrokat senki nem tud szervezni! Te aztán energiát nem spórolva vetetted bele magad a minden korosztályt kielégítő programok szervezésébe! A gyerek első szülinapján minden passzolt mindenhez, még a pohár alátét a gyerek zoknijához is! A zsúrokon a menüt úgy állítottad össze, hogy minden ételallergiát figyelembe vettél. Volt ott bohóc/animátor/zsákbamacska/tinidiszkó/arcfestés/lufihajtogatás/zsákbanugrálás/pinata, az ajándék maga volt az álom. A Millenium Falconos/Jégvarázsos/Mancs Őrjáratos/My Little Pony-s torta készítőjének a számát minimum 5 anyuka kérte el. Illetve, amikor 20 kisgyerek egyszerre üvöltött fülsiketítően és folyt le a szemét a lépcsőn, te csak türelmesen mosolyogtál. A meghívókat egyesével kézzel készítetted vagy a netről vadásztad le a legklasszabbat. Összehoztad a gyereket még azzal a kisfiúval is, aki korábban meghúzta a haját vagy kigáncsolta. Hozzátok egyébként is állandóan vendégek jönnek, mert nálatok lenni fantasztikus: hiába lóg rajtad x számú gyerek, veled még beszélgetni is lehet miközben finomabbnál finomabb falatokat tálalsz fel. Bárki is legyen fasírtban a családban bárkivel, te mindig minden családi eseményt magadra vállaltál, ahol aztán úgyis mindenki kibékült és csodálatosan érezte magát. Gratulálok, azon sem csodálkoznék, ha jövőre téged kérnének fel a Sziget Fesztivál megszervezésére!

 

Kultúrális és edukációs feladatok ellátásból csillagos ötös

 

Egyszerűen elképesztő hogy arra is jutott energiád egész évben, hogy a gyerek(ek)kel tanulj! Legyen szó logaritmikus egyenletről, trigonometriáról, Arhimedesz törvényéről, Az ember tragédiájáról, Toldi estéjéről vagy az ábécéskönyvről, te mindent is meg tudsz tanítani, ki tudsz kérdezni, tök mindegy hány óra van és hány órát kell még talpon maradnod. Neked sosincs túl késő, ha a gyereknek kérdése van, vagy az olvasást szeretné gyakorolni. Ha bármit kérdez, te hamarabb fogod tudni rá a választ, minthogy megtalálná a Google-ban. Ha este nyolckor közli veled, hogy holnapra környezetből az érzékszervekből kell szorgalmi táblát csinálni, amin 20 kép van újságból kivágva, neked nem probléma, egy óra múlva elkészülsz vele. Tök mindegy, hogy mennyire vagy fáradt az adott nap, ha kell, ötvenedszerre is együtt vissza dobálod a formákat a sütifaló bödönbe a 9 hónapossal, sőt utána a kis karikákat is méret szerint visszahuzigáljátok arra fa izére. A Varró Dani verseket kívülről fújod és egész nap azokat skandálod a gyereknek. Ki tudja, talán egyből rímekbe szedve kezd el majd beszélni. Esténként mindenkinek mesét olvasol. A kicsinek Bogyó és Babócát, a nagyobbnak Ruminit, a még nagyobbnak Esti meséket lázadó lányokról, a nagyfiúnak nyomozósat vagy valami történelmit. Ha csak teheted, színházba/moziba/bábszínházba/hangversenyre viszed őket, de soha semmit nem erőltetsz, nem vagy erőszakos. Egyszerűen csodálatos munkát végeztél idén is, gratulálok!

 

Pszichológiából kitűnő

 

Csak tudnám hogy csinálod, hogy félszavakból is érted és érzed a gyereket. Fantasztikus, ahogy egész évben már abból tudtad, hogy ma rossz napja volt, ahogy a szempillája rebbent. Elképesztő az a hatodik érzék, amivel már előre tudod, hogy kivel kellene barátkoznia és kivel nem. Hogy mihez elég érett és mihez nem. Figyelemre méltó ahogyan meg tudod neki magyarázni az egyes bonyolultabb helyzeteket olyan nyelven, ami pont az életkorához passzol. És érzed azt is, amikor nincs helye hegyi beszédnek, csak egy ölelésnek. Csodálatos, hogy téged aztán senki nem tudott meggyőzni arról, hogy hagyd sírni/ne hagyd sírni a babádat, hiszen te az első perctól fogva tudod, hogy ő hogyan működik. Mondd, hol tanultad azt a végtelen empátiát, ami áradt belőled még akkor is, amikor valami olyannal rukkolt elő a gyerek, ami olyan távol áll tőled, mint Makó Jeruzsálemtől? Nem tudom elképzelni honnan jött az az erő belőled, amivel megóvtad a gyereket attól, hogy ne féljen egy olyan világjárvány idején, amiben milliók betegedtek meg, vagy vesztették el barátaikat, családtagjaikat. Gratulálok, az idei évi teljesítményedért gyakorlatilag automatikusan járna a Phd fokozat pszichológiából.

 

Anyaságból kiválóan megfelelt

 

Igen. Te, aki sokszor álomba sírtad magad, mert bűntudatod volt, hogy valamit rosszul csináltál. Te, aki sokszor úgy érezted, hogy kevés vagy a feladathoz, hogy nem vagy elég jó, hogy megint kudarcot vallottál. Te, aki sokszor úgy érezted, hogy a gyerek nem szeret, vagy nem szeret eléggé. Te, aki azt gondoltad bár lennél szorgalmasabb, ügyesebb, kitartóbb, szórakoztatóbb, menőbb, fiatalabb, öregebb, jobb szakács, türelmesebb gügyögő, jobb legós és Pinterest anyuka, GRATULÁLOK és általános, mindenre kiterjedő dicséretben részesítelek. Kívánom, hogy a nyáron eltudj nyalni egy fagyit bűntudat nélkül. Hogy minimum negyed órát napozz anélkül, hogy bárki nyúzna. Kívánom, hogy legalább egyszer eljuss egy étterembe, ahol kiszolgálnak, és kívánom, hogy legalább egy fél könyvet ki tudj olvasni és egy filmet meg tudj nézni. Kívánom, hogy ne kívánjanak neked gúnyos hangon jó pihenést. És ezennel a 2020-2021-es tanévet lezárom.