Újabb tájékoztatók jelentek meg a CSOK-ról
Várszegi Viktória
2016. január 19.

A tájékoztatók a támogatások igényléséhez szükséges alapvető információkat tartalmazzák, az viszont csak a hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

Részletes ismertetők jelentek meg a különböző lakáscélú állami támogatási formák igénybevételének legfontosabb feltételeiről a csalad.hu oldalon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján hét pontban gyűjtötték össze a használt lakás vásárlása, lakásbővítés, lakáskorszerűsítés, valamint a legfeljebb kettő, illetve legalább három gyerek esetén igényelhető, új lakás vásárlása vagy lakásépítés esetén elérhető állami támogatási formák igénybevételének feltételeit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított tájékoztatókban nemcsak a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) részletei olvashatók, hanem a különböző esetekre igényelhető kamattámogatott lakáskölcsönökről, az állami kezességről és a lakástakarék-pénztári megtakarításokról is vannak információk.

Hangsúlyozták, a tájékoztatók a támogatások igényléséhez szükséges alapvető információkat tartalmazzák, az viszont csak a hitelintézeti elbírálás után állapítható meg, hogy valaki jogosult-e valamely támogatási formára.

A tavaly júliustól bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye januártól további lehetőségekkel bővült. Így például a három, vagy több gyermeket nevelő, illetve vállaló családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt igényelhetnek. Az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a lakásépítési áfa csökkentése, nőttek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek és megkönnyítették az igénylés feltételeit is - írja az MTI.

(MTI)

Letölthető dokumentumok:

HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ
LAKÁSBŐVÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
LAKÁSÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ LEGALÁBB HÁROM GYERMEK ESETÉBEN
LAKÁSÉPÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ LEGFELJEBB KÉT GYERMEK ESETÉBEN
LAKÁSKORSZERŰSÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ
ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ LEGALÁBB HÁROM GYERMEK ESETÉBEN
ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSI TÁJÉKOZTATÓ LEGFELJEBB KÉT GYERMEK ESETÉBEN