Szoptatás és menstruáció

A ciklus kezdete előtt érzékennyé válhatnak melleid, csökkenhet a tej mennyisége is; de nincs miért aggódnod! Pár nap alatt rendeződik a helyzet, néhány nappal a menstruáció tényleges megindulása után ismét a régi lesz minden. Attól sem kell tartanod, hogy a lányos napokon megváltozna az anyatej íze.. Ha a babád valamiért mégis elutasítja a cicit ebben az időszakban, bizonyára valami más (pl. fogzás) áll az étvágytalanság hátterében.

Erősödő premenstruációs szindróma, rendezettebb ciklus

Sajnos a havi vérzést megelőző tünetek (levertség, fáradtság, ingerültség, stb.) felerősödhetnek a szülés után, viszont jó hír, hogy – ha eddig nem is volt az -, mostantól sokkal szabályosabb, rendszeresebb lesz a ciklusod!

Mikor tér vissza?

Ha nem szoptatsz, szülés után igen hamar, úgy hat-nyolc hét múlva számíthatsz első menstruációdra, anyatejes táplálás esetén, csak jóval később tér vissza a menzesz.

A szoptatás természetes fogamzásgátlóként működik, de csak a gyermek féléves koráig, és kizárólag akkor, ha nincs hozzátáplálás, illetve ha gyakran (napi hét-nyolc alkalommal és éjszaka is) szoptatod a babát.

A szülés utáni fogamzásgátlással egy korábbi cikkben olvashatsz részletesen!

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink