Ez az egyik legklasszabb hét a 40 közül. Ezen a héten ugyanis nagyon sok izgalmas dolog történhet. 

 

A tested, az a csodálatos!

 

De ne siessünk ennyire előre! Először nézzük a biológiai tényeket.

Ebben az időszakban az FSH hormon hatására érésnek indul egy pete, amely a 2. Hét végén ér el a petevezetőbe. Érdekesség, hogy ha egyszerre véletlenül két pete lökődik ki és termékenyülne meg, akkor bizony 38 hét múlva dupla gyermekáldásnak néztek elébe, ugyanis így kétpetéjű ikreitek lesznek.

Tehát amíg a pete a petevezető felé tart, a méhnyálkahártya megvasatgodik és felkészül a petesejt fogadására.  

Ágyjelenet

 

Most, hogy tisztáztuk mi történik odabenn, nézzük körül egy kicsit idekinn. Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg tudatosan tervezitek a kisbabát. Jó hír, most nincs más dolgotok, mint összebújni. Az egész gyermekvállalás körüli „teendők“ közül azt gondolom, hogy ez a legédesebb teher! Hogy mikorra időzítsétek az együttlétet? Hát természetesen, amikor jól esik! És repetázni ér!

 

Mikor, hol és milyen körülmények között?

 

Azoknak (de tényleg csak azoknak) pedig, akiknek Google Calendar és feladatszervező nélkül a szex sem megy, itt van egy kis itiner az időzítéshez: egy átlagos ciklus (28 nap) esetén a teherbeesés legvalószínűbb időpontja a 14. Nap környékén van, de valójában persze bármikor bekövetkezhet. Született control freak-eknek és mániákus tervezőknek az a javaslatom, hogy ha pontosan meg akarjátok tudni az ovulációtok időpontját, akkor vezessetek egy naplót, ahova minden nap beírjátok a következőket: reggeli, ébredés utáni bazális hőmérséklet. Ezt egy speciális bazális hőmérővel kell szájban megmérni. A bazális hőmérő két tizedesjegy pontosságig mutatja a testhőmérsékletet, méghozzá azért, mert a női test hőmérséklete ilyen egészen piciket változik a ciklus különböző szakaszaiban. Nagyon fontos, hogy minden nap ugyanabban az időpontban és pózban kell elvégezni a mérést még azelőtt, hogy egy picit is megmozdultál volna. Ezen kívül jegyezd fel minden nap, hogy éreztél-e puffadást, alhasi görcsöt, tapasztaltál-e folyást, és ha igen milyen állagút és mennyiségűt. Ha ezeket az adatokat szorgalmasan lejegyzeteled egy hónapon keresztül, látni fogod a hónap végére, hogy a te peteérésed a ciklusod mely időszakára esik pontosan. Ha ez a macera nem neked való, akkor ott van a drogériákban kapható jó öreg pisilős ovulációs teszt, de akkor tessék szorgalmasan pisilni, hogy mindeképpen elcsípd az ovulációt. A két módszer kombinációja pedig a legjobb. 

Tipp a gondtalan babatervezéshez

 

A sok hasznos tanács mellé azért fogadd meg a legfontosabbat: ha nincs különösebb oka, akkor ne akard minden mozzanatát megtervezni! Szeretkezzetek csakúgy, reggel ébredéskor, éjszaka egymást felébresztve, vagy fényes nappal az erdőben/a kanapén/az ágyban/ahol legális! Élvezzétek egymás testét, és hidd el, meglesz a gyümölcse!