3. Terhességi hét

Ezen a héten történik meg a beágyazódás!

Gratulálunk! Lehet, hogy már 3 hetes terhes vagy!? Isten hozott a „terhességi matek” bizarr világában, ahol a 40 hét valahogy belefér a 9 hónapba, és a terhességed közel két héttel azelőtt elkezdődik, mint amikor véghez vittétek A Nagy Tettet.

Amennyiben érdekel, hogy ezen a héten mi történik a testeddel és a babával, akkor olvass tovább!

Amit gondolsz:

„Már nagyon készen állok erre! Készen állok erre? Igen, igen, erős vagyok, magabiztos, és alkalmas! Állj, őrült vagyok? Nem tudom elhinni, hogy valakinek az anyja lehetek!”

A tested:

Ha lejegyezted a testhőmérsékletedet, hogy meghatározd az ovulációdat, és ha azt látod, hogy a hőmérsékleted néhány napig magas, gratulálunk, valószínűleg terhes vagy!

Amikor a babád beágyazódik a kényelmes, puha méhedbe, észlelhetsz egy kis pecsételő vérzést. Nincs miért aggódni – ezek a siker első jelei!

Ha fáradtnak érzed magad a héten vagy a melleid fájnak, esetleg nőni kezdenének, jó úton jársz, ezek már a terhesség korai jelei!

Lehetnek nagyobb hangulatváltásaid (főleg a párod szerint - ugyanis Te meg vagy győződve róla, hogy elég nyugodt és logikus vagy). Ezt a hormonok okozzák, és az elképzelhetetlen kimerültségért is, melyet a nap minden órájában érzel.

A hirtelen és gyakori pisilhetnék szintén a terhesség korai jele, bár ez az elkövetkezendő 37 hétben is így lesz..

Beköszönthet a reggeli rosszullét is. Szaglásod hirtelen élesebb lesz, mint egy Labradoré, és előfordulhat, hogy egy-egy illat vagy szag azonnali hányásra késztet majd..

A babád:

Ezen a héten történik a terhesség egyik legfontosabb momentuma (leszámítva a sperma és a pete találkozását), mégpedig a beágyazódás.

Amennyit gondolni szeretnél a beágyazódásról: a babád odasimul a méhed óvó puhaságába, és behúzza a fedelet egy 9 hónapos szundikálásra, az igazság azonban nem ennyire mesés, inkább egy Alien-mozikra hajaz! Amikor az embrió megérkezik a méhbe, bizonyos enzimek gyakorlatilag megeszik a méh bélését, így tud befészkelődni babád kezdeménye a pocakodba. Szép, nem?

Ha egyszer biztonságosan beágyazódik, akkor a sejtek pici labdája kettéválik. Az egyik része lesz az embrió – azaz a te örömköteged – és a másik fele fogja alkotni a méhlepényt (a te bébid 24/7 órás kávézóját). Az embrió és a méhed elkezdenek együtt dolgozni, hogy közösen létrehozzák a véredények egy komplikált hálózatát, melyek oxigént és tápanyagot szállítanak az újonnan kialakuló méhlepénynek, és az embriónak magának.

Elkezdődik a hCG (terhességi hormon) termelődése. Ez a hormon a felelős a nem túl kellemes terhességi tünetekért, de a teszten megjelenő két csíkról is ő tehet!

A hét végére a te picikéd körülbelül 500 mikroszkopikus sejtből fog állni!

Az életed:

Még csak néhány órája vagy terhes, így még nem okolhatod a babát a növekvő pocakodért. Amennyiben még mindig próbálkozol a fogamzással, és főleg, ha úgy érzed, ebben a hónapban elszalasztottad a főnyereményt, nem most van az ideje a diéta vagy a drasztikus torna elkezdésének.

Ha sportolsz, mozgás közben mindig tartsd a pulzusod 140 ütem/perc alatt! Valamint, mellőzd a forró fürdőt és a szaunát (és még 9 hónapig tegyél így)!

Szedj folsavat! Ha azoknak a ló méretű tablettáknak még gondolata is szájzárat idéz elő nálad, akkor legalább az étkezésekre figyelj! A legjobb források: marhamáj, spenót, fekete szemű bab, mogyoró és narancslé. Egyél olyan reggeli gabonapelyhet, mely folsavval dúsított!

Vedd meg:

Gyógyszertartó dobozka a terhességi vitaminjaidnak.

Egyél:

Óriáshal bébi spenóttal: ez az étel különösen gazdag folsavban. És a „bébi” spenót is jól megy a témához.

Tudd meg:

Milyen hamar tudok otthoni terhességi tesztet elvégezni?