Hát veled is megtörtént a csoda! Megfogant a kisbabád! Természetesen ebben az időszakban ezt még csak nem is sejted. Sokan tapasztalnak pecsételő vérzést a beágyazódás idején. Ilyenkor sem megijedni, sem pedig ideje korán örülni nem szabad. Minden, ami ilyenkor történik ugyanis teljesen kívül esik a „hatáskörödön“, vagyis bármennyire is szeretnéd irányítani az események alakulását, nem tudod. 

Bárcsak „röntgenszemünk“ lenne!

 

Nézzük ismét, hogy mi zajlik az események hátterében. A hólyagcsíra hormonokat kezd el termelni, ez akadályozza meg a méhnyálkahártya leválását.

Kezdődik a versenyfutás az idővel: a petefészekből elindult petesejt egészen sokáig, akár 12-24 óráig megterméknyíthető, míg a befelé igyekvő spermiumok majdnem 48 órán át őrzik a megtermékenyítő képességüket. Ők ketten (a nyertes hímivarsejt és a petesejt) a petevezetékben ejtik meg a mindent eldöntő találkozást. A hímivarsejt áthatol a petesejt burkán. A petesejt kémiai összetétele egy szempillantás alatt megváltozik, a továbbiakban nem fogad udvarlókat. Ebben a pillanatban a két találkozó sejt burka feloldóik és megindul az immáron megtermékenyített petesejt, asszony nevén zigóta, osztódása. Egy új élet jött létre belőletek! A kisbaba neme a fogantatás pillanatában eldől, ugyanis minden petesejt x kromoszómát hordoz magában, míg a hímivarsejt hordozhat x és y kromoszómát is. Ha két x találkozik, akkor kislányotok lesz, ha egy x és egy y, akkor pedig kisfiatok. Már eddig is sejtetted, de most már tényként tudod, mindenről a pasik tehetnek. Természetesen a kisbaba nemét ti, szülők csak sokkal később fogjátok megtudni, nagyjából a 16. hét környékén.

Ahogy arról már korábban beszéltünk, előfordulhat, hogy nem egy, hanem két petesejt szabadul ki a petefészekből, vagy mindkét petefészekből egy-egy. Ha mindkettő megtermékenyül, akkor bizony kétpetéjű ikreid fognak születni. A kétpetéjű ikrek genetikai állománya különböző és nem is hasonlítanak jobban egymásra, mint két „hagyományos“ testvér, még a nemük is különböző lehet. Ha viszont egy petesejt termékenyül meg, de a zigótából két embrió fejlődik ki, akkor egypetéjű ikerbabáid lesznek, akik kívül-belül olyan egyformák lesznek, mint két tojás, a genetikai állományuk is azonos lesz. 

Tipp a türelmetlenkedőknek:

 

Itt még nincsen semmi látnivaló! Csak élvezd, hogy végre nem kell védekeznetek! Ne a „végeredményre, hanem egymásra koncentráljatok!