A baba itala
Várszegi Viktória
2010. április 21.

0-6 hónaposan

  • Semmi sem indokolja a teáztatást, illetve babavíz (vagy felforralt és lehűtött víz) adását; hiszen az anyatej, illetve a tápszer a csecsemő étele és itala egyszerre. Féléves kor előtt NE teával vagy vízzel próbáljuk orvosolni az anyatej csökkenő mennyisége miatt kialakuló folyadékhiányt, mert a pici nem kapná meg a fejlődéséhez szükséges fehérjét és kalóriát; ebben az esetben a tápszer (tejalapú ital) jelenti az egyetlen megoldást.

6-12 hónaposan

  • Kizárólag olyan innivalót adjunk a babának, amely nem terheli meg szervezetét, könnyen emészthető a számára. Tehéntejet, kecsketejet csak egyéves kor után adjunk, a bennük található ásványi anyagok és fehérjék magas koncentrációja túlzottan igénybe venné az apróság emésztőrendszerét és veséjét, ugyanez vonatkozik az ásványvízre is!
  • Idővel – a szilárd ételek bevezetése miatt – a kisbaba egyre táplálóbb ennivalókat fogyaszt, az anyatej/tápszer ugyan még részét képezi a napi menünek, de a teljes folyadékszükségletet már nem fedezi. Féléves kor után – az anyatej/tápszer mennyiségének csökkentése mellett – gyümölcslével, babavízzel vagy teával kínáljuk a picit. Ha a tea mellett döntenénk, ne cukrozzuk, ha mégis rákényszerülnénk, a lehető legkisebb mennyiségben tegyük. Mézet egyéves kor előtt semmiképp se adjunk a babának!
  • Az első születésnap közeledtével (9-10 hónaposan) már csak a napi folyadékszükséglet felét kell fedeznie az anyatejnek, illetve a tápszernek; a fennmaradó részt egyéb italokból (babavíz, gyümölcslé, tea) és az elfogyasztott ételekből kell megkapnia a babának. 

Kapcsolódó cikkeink