A magyarok adománya 230 ezer újszülöttet menthet meg
Várszegi Viktória
2010. augusztus 28.

A 2010. április 1-től június 30-ig tartó kampány során bármely UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után a Pampers egy tetanusz elleni védőoltásnak megfelelő összeget adományoz az UNICEF-nek. A magyar édesanyák által összegyűjtött 692 672 oltóanyag több mint 230 000 fejlődő országbeli várandós nőt és újszülöttjét védheti meg az anyai és az újszülöttkori tetanuszfertőzéstől, mivel három oltásra van szükség a teljes védettség kialakulásához. Ez a szám több mint kétszerese a Magyarországon egy évben született kisbabáknak. A kezdeményezéshez Magyarország mellett más közép-kelet európai országok is csatlakoztak: Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország közös összefogásával az együttes adomány meghaladja a 2,5 millió vakcinának megfelelő összeget, amely több mint 800.000 megmentett életet jelenthet a fejlődő országokban.

Magyarországon a Pampers és az UNICEF második alkalommal fogott össze az újszülöttkori tetanuszfertőzés felszámolására; 2009-ben hat hónap alatt a magyar édesanyák csaknem 1 millió vakcinának megfelelő összeggel járultak hozzá a halálos fertőzés elleni harchoz. A 2006 óta tartó globális együttműködés során pedig a Pampers 300 millió tetanusz toxid vakcinával támogatta az UNICEF újszülöttkori tetanusz elleni harcát. A közös kezdeményezés tovább folytatódik, hiszen ma még a világ 42 országában fenyegeti a gyermekek életét ez a betegség. A Pampers és az UNICEF közös célja, hogy az anyai és újszülöttkori tetanuszt 2012-ig világszerte felszámolják.

A most összegyűjtött oltóanyag ázsiai és afrikai országokban, például Indiában vagy Madagaszkáron nyújt majd segítséget. Nagyon örülünk, hogy a magyar édesanyák ismét bizonyították: szívesen és hatékonyan segítenek a világ kevésbé szerencsés felére született társaikon - mondta Dr. Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottság igazgatója. Köszönettel tartozunk a Pampersnek is, hisz ezzel a támogatással édesanyák milliói tudhatják biztonságban gyermekeiket – tette hozzá Dr. Kecskeméti Edit.

Az UNICEF, a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete 1999 óta harcol a csendes gyilkosnak is nevezett újszülöttkori tetanuszfertőzés ellen. A szervezet által támogatott védőoltás programoknak köszönhetően minden évben 2 és fél millió öt év alatti kisgyerek menekül meg a haláltól. Az UNICEF folyamatosan futó világméretű oltási kampányait bárki támogathatja pénzadományokkal vagy a Pigotta programon keresztül, így a Pampers gyűjtőakciójának lezárása után is van lehetőség segíteni.