Az egészség megfizethetetlen, vagy mégsem? Nem is sejted, hacsak meg nem fejted!
Spira Eszter
2022. június 30.

Sokan azt gondolják, hogy ha valami hatékony és jó, akkor az az átlagember számára megfizethetetlen. A köztudatban sajnos még mindig az van jelen, hogy az őssejt levétel és tárolás „úri huncutság“, mivel nagyon drága. Ezzel szemben a valóság az, hogy már egy átlagos babakocsi áráért van lehetőség gondoskodni születendő kisbabánk őssejtjeinek tárolásáról. De ne szaladjunk ennyire előre!

Mit tehetünk születendő kisbabánk egészségéért?

 

Milyen érdekes dolog, hogy kismamaként természetes, hogy vitaminokat szedünk és próbálunk a lehető legegészségesebben élni annak érdekében, hogy a kisbabánknak a maximális jóllétet és egészséget biztosítsuk az anyaméhben, mégis ennek az egészségnek és jóllétnek a hosszútávú megőrzésére jóval kevesebben készülnek és gondolnak a várandósság során! Pedig a tudomány rohamos tempóban történő fejlődésének köszönhetően már erre is van lehetőségünk!

Ahogyan utánaolvasunk annak, hogy mi a legmegfelelőbb vitamin, táplálékkiegészítő és mozgásforma, amivel a kisbaba egészséges fejlődését támogathatjuk a terhesség során, úgy érdemes tájékozódni az őssejtekről is.




 

Az őssejtek olyan folyamatosan osztódó sejtformák, amelyek még nem specializálódtak, ezért képesek lehetnek pótolni a károsodott, vagy kóros állapotú sejteket.

Őssejtekkel mindenki rendelkezik. A vérképző őssejtek leggazdagabb forrása a csontvelő, kinyerésük legtöbbször a csípőlapátból történik, de a perifériás vérből is kivonhatók. A legegyszerűbben azonban a születéskor összegyűjtött köldökzsinórvérből lehet hozzáférni. Azon kívűl, hogy sokkal egyszerűbb kinyerni az őssejteket születéskor a köldökzsinórvérből, számos további előnnyel rendelkeznek: ezek az őssejtek fiatalabbak, nagyobb mértékű szaporodóképességet mutatnak, még nem károsították őket fertőzések és háttérsugárzások, tehát „makulátlanok“. Ezért sokkal kisebb a transzplantáció utáni kilökődés esélye, mint a felnőtt szervezetből kinyert „idősebb“ őssejtek esetében. Nem beszélve arról, hogy egy kellemetlen beavatkozáson sem kell átesnünk azért, hogy őssejthez jussunk.

 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint köldökzsinórvér őssejt-transzpantáció segítségével mára már több, mint 80 különböző betegséget lehet gyógyítani. A leukémia esetében, ha például az időben kezelt leukémiás betegek őssejt-beültetést kapnak, 76 százalékuk meggyógyul, miközben a nem transzplantált betegeknél a gyógyulási arány csak 30 százalék. A leukémia mellett  az őssejtek segítségével vérképzési zavarokat, valamint az immunrendszer működési zavarait, és olyan gyermekkori rákbetegségeket lehet gyógyítani, mint például az Ewing szarkóma vagy neuroblasztoma. 

Az őssejt kutatás az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Így a fentieken kívül nálunk is egyre több terápiában jelenik meg az őssejtek alkalmazása, ilyen például a porckopások kezelése, vagy a regeneratív orvoslás egyéb területei, de az aktuális kutatások révén olyan területeken is feszegetik az őssejtek hatékonyságát, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri kórállapotok, bőr- és látássérülések vagy a daganatos betegségek egyéb fajtái. 

 

A lehető legegyszerűbb módja az őssejt kinyerésének a baba születésekor, a köldökzsinórvérből történik. A köldökzsinórvér levétele gyors és egyszerű eljárás, amit a szülészorvos, vagy a szülésznő végez közvetlenül a baba születése után a pulzáló köldökzsinórból. Ennek az eljárásnak semmilyen kockázata nincs sem a kisbabára, sem pedig az édesanyára nézve, hiszen a vér gyűjtése a születés után történik a placentából és a köldökzsinórból.

 

Magyarországon átlagosan évente 90 000 szülés zajlik, de a szüléseknek mindössze 6-7 százaléka végződik köldökzsinórvér-gyűjtéssel. Ennek oka általában abban rejlik, hogy a köztudatban még mindig az van jelen, hogy az őssejt levétel és tárolás „úri huncutság“, mivel nagyon drága. 

Ezzel szemben a valóság az, hogy gondoskodni születendő kisbabánk őssejtjeinek tárolásáról mindenki számára elérhető, hiszen rengeteg lehetőség van a tárolás finanszírozására (részletfizetés, egészségpénztári elszámolás, évenkénti tároltatás, stb.), ami teljes mértékben kigazdálkodható egy magyar család számára.

De sokkal egyszerűbb, ha a kezedbe veszed az irányítást, és meggyőződsz róla te magad, hogy mégis pontosan milyen költségekkel jár az őssejttárolás, hiszen a KRIO Családi Őssejtbank árkalkulátor felületén pontos tájékoztatást kapsz,  és könnyedén megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb csomagot. 

Tájékozódj a weboldalukon és ismerd meg csomagjaikat, szolgáltatásaikat és áraikat. Kalkuláld ki a személyre szabott csomagajánlatukat az alábbi linken: 

https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator