COVID-19 és várandósság: hivatalos ajánlások
Várszegi Viktória
2020. március 27.

Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatója: 

Eddigi eredmények szerint a várandósok, kismamák és csecsemők nem tekintendőek magasabb kockázatú betegcsoportnak a hasonló egészségügyi állapotú, nem várandós populációhoz képest COVID-19 koronavírus okozta megbetegedés tekintetében.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, mely változások fogékonyabbá tehetik a várandósokat vírusfertőzések tekintetében. A várandósok továbbá magasabb kockázattal rendelkeznek súlyosabb megbetegedés kialakulására vírusfertőzéskor, mint nem várandós társaik. A várandósok, kismamák részére az általános óvintézkedések betartása javasolt.

Fotó: Bigstock

Betartandó óvintézkedések 

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges: 

Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyó vízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel! Hazaérkezés után ételkészítés előtt és közben étkezés előtt WC-használatot követően tüsszentés, köhögés, orrfújás után beteggel érintkezés előtt és után állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően! Szellőztessen rendszeresen! Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)! A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.  Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket! Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)! Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön, illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába! Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól! tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót használjon külön étkészletet használjon külön törülközőt Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket! Szoptatási gyakorlaton ne változtasson, a lehetőség szerinti leghosszabb ideig szoptasson! 

További segítségre van szüksége? 

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére: 

További ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól 

(Emmi)