Itt van az ősz, itt van újra, avagy mit tehetek várandósan a megfázás ellen?
Spira Eszter
2021. szeptember 19.

Végre itt az ősz! Ilyenkor a kismamák megkönnyebülnek, mert a hatalmas hőségben sokkal nehezebb cipelni azt az édes-drága terhet, akiből nemsokára ugyan szerelmünk gyümölcse lesz, de bizony 41 fokban még csak „teher“ munkacímen fut. A sárguló falevelekkel és az üdítően hűsítő reggelekkel és estékkel együtt megjelenik egy baljós árny, a nátha is. De mit tehet ilyenkor a kismama, hogy ne fázzon meg, illetve mi a teendő, ha esetleg mégis megfázik?

A legfontosabb: a megelőzés



 

Nyilván nem könnyű, de meg kell próbálni elkerülni a megfázást!A terhesség alatt az immunrendszer sokkal nehezebben tud védekezni, ezért fontos támogatni, és segíteni a munkáját!

 Érdemes ezért rétegesen öltözködni bármilyen időjárás is van. Ha például 40 fok van, de ki-be szállsz a 19 fokra lehűtött autóból, akkor egy perc alatt meg fogsz fázni! Ezért legyen nálad mindig egy kardigán még akkor is, ha olyan meleg van odakint, hogy legszívesebben a bőrödet is levedlenéd! Ugyanez a helyzet fordított esetben is: ha mínusz 10 fok és hóvihar tombol odakint, akkor is legyen valahol legalul rajtad egy rövid ujjú, mert amikor tizedszer kéreckedsz majd be egy Plázába pisilni, akkor ott hirtelen 28 fok lesz és egy perc alatt a bugyidig le fogsz izzadni. Ha így mész ki utána a hidegbe, annak nem lesz jó vége!

Apropó Plázák. Nem baj, ha nem hétvégén jársz shoppongolni. Ugyanis minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkapsz valamit! Oké, oké, valószínüleg dolgozol és most épp kikéred magadnak, hogy mégis akkor mikor kéne neked vásárolnod, hiszen hétköznap napközben ez nem fog összejönni. Jut eszembe munkahely: ha azt látod, hogy a kollégáid sorra dőlnek ágynak, beszélj a feletteseiddel és próbálj meg egy-két hétig otthonról dolgozni! Na de visszatérve a shoppingolásra: ha ez valóban kivitelezhetetlen, akkor a bevásárlóközpontokban használj orrot és szájat elfedő eldobható maszkot! Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak, te csak intézd a dolgaidat és közben vigyázz magatokra! Ugyanez a helyzet a gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel is. Minél többször mosol kezet, annál jobb! Kézfertőtlenítőből pedig lehet kapni teljesen szagtalant is, nehogy rosszul legyél az intenzív fertőtlenítő szagtól!

Egyébként pedig fontos mindig (nemcsak várandósan) az évszaknak megfelelő sok friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, vagyis változatosan és jól táplálkozni, persze ha semmi nem marad meg benned, csak a kakaós csiga, akkor sem kell kétségbe esni. Ez az időszak is hamar elmúlik majd! Ha eddig is sportoltál, akkor az orvosoddal történt előzetes konzultációt követően, megpróbálhatsz valamit mozogni. Ez is nagyon jót tesz az immunrendszerednek, de szigorúan csak akkor, ha az orvostól zöld utat kaptál, és te is érzed magadban az energiát mindehhez.




 

Mégis megfáztam, most mi lesz velem?

 

Semmi, ne ess kétségbe! Ettől függetlenül persze teljesen más a helyzet, ha várandósan fázol meg, mintha úgy egyébként.

Ilyenkor (és egyébként sem) nem  szabad ész nélkül mindeféle gyógyszert bevenni, sőt! A legtöbb orrspray abszolút tiltólistás terhesen, tehát a légutak szabaddá tétele önmagában kihívások elé állítja a kismamákat. A tengervizes orrspray mellett, ami lássuk be, néha halottnak a csók, érdemes megpróbálni a lehető leggyengédebben helyre hozni a légutakat; szagolgass mentolos dolgokat (ha nem kezdesz el tőle émelyegni). Igyál rengeteg folyadékot: gyömbéres, csipkebogyó, vagy kamilla teát, párásítsd a szobát és pihenj, pihenj, pihenj! Érdemes ilyenkor emelni a C vitamin bevitelt és egyszerre több forrásból bejuttatni a szervezetbe (citrom, alma, kiwi, zöldalma, paprika, paradicsom,stb formájában is). Más esetben egy kis náthával nem kell ágynak esni, most  azonban nem érdemes hősködni! Hőemelkedés és enyhén rossz közérzet esetén segíthet egy kis vizes borogatás. A patikus is tud segíteni, hogy mely szerek alkalmazhatóak a terhesség során. De hidd el, minél többet pihensz, annál hamarabb túlleszel rajta! Egyél mézet! Meglátod, fantasztikusan enyhíti a torokfájást! Öblögess sós vízzel! Ez szintén hatékonyan csökkenti a torokfájás kellemetlenségét. 

 

Nincs itt kérem semmi látnivaló, ez csak egy kis nátha! De mi van, ha mégsem?

 

És ez így is van! Valószínüleg nagyon hamar túlleszel rajta, nem kell aggódni. De a következő esetekben mindenképpen fordulj orvoshoz.

 

Ha nem tudsz enni és aludni. Ha a váladék, amit felhögösz nem színtelen. Ha nehezen kapsz levegőt és/vagy mellkasi fájdalmaid vannak. Ha fáj az örrüreged. Ha a lázad 38 fok, vagy e feletti, ugyanis a terhesség korai szakaszában vetélést, fejlődési rendellenességet, később pedig koraszülést okozhat a tartósan magas (38 fokot meghaladó) hőmérséklet. 

A legfontosabb azonban, hogy soha semmilyen készítményt, - ami egyébként korábban bevált - ne vegyél be anélkül, hogy az orvosoddal konzultáltál volna! Egyébként is, ha nagyon rossz a közérzeted, vagy aggódsz, soha ne gondolkozz azon, hogy hívd az orvosodat, vagy sem. Egyszerűen csak hívd fel, mert a náthánál sokkal jobban árt, ha aggódsz!