Egyre több esetben alkalmaznak őssejtterápiát

2020. január 14.

Most egy agykárosodott kislányt kezeltek öccse köldökzsinórvér-mintájával!

Az amerikai Duke Egyetem orvoscsoportja komoly sikereket ér el az őssejtterápiában. Most egy hároméves kislány a csecsemőkorában kialakult agykárosodásának kezelésére újszülött öccse köldökzsinórvér-őssejtmintáját kapta meg. A cerebrális parézisben szenvedő kislány kezeléséhez az őssejt-mintát egy svájci őssejtbankból szállították az Egyesült Államokba.

Fotó: Bigstock

Miután hallottak az amerikai Duke Egyetem őssejtekkel végzett klinikai vizsgálatairól, az agykárosodással sújtott kislány családja úgy döntött, hogy a kislány öccsének eltárolt köldökzsinórvér-mintáját felhasználják egy ígéretes kezelés érdekében. Kevesebb, mint egy hetes előkészület után az őssejtminta a Future Health Biobank svájci őssejtbankjából a Duke Egyetemre érkezett, ahol az őssejteket sikeren beadták a betegnek.

A kislány édesanyja azt mondta, hogy ez az őssejtkezelés volt az egyetlen bíztató lehetőség a gyermek állapotának javítására. A köldökzsinórvér-őssejt infúziók célja a cerebrális parézises betegek motoros funkcióinak javítása az elhalt sejtek pótlásával. Azt várják, hogy 3–6 hónapon belül észlelhetők lesznek javulások a kislány állapotában, hiszen számos CP-beteg bíztató eredményeket mutatott a Duke Egyetemen kapott őssejtterápia után. Az eljárás nem csak Amerikában népszerű, az EU-ban több mint 40 000 vérképző őssejtes transzplantációt végeznek el évente.

A cikk nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot. A közölt tartalom mindössze általános tájékoztatás, nem használható egészségi problémák, betegségek diagnosztizálására vagy gyógyítására. Az adatok és információk, tanácsok felhasználása a felhasználó felelősségére történik. Kérjük, hogy egyes döntéseinek a meghozatala előtt szükség szerint kérjen közvetlen felvilágosítást az adott témában jártas szakembertől, annak érdekében, hogy az esetleges félreértések elkerülhetők legyenek.

Kapcsolódó cikkeink