Elmehetek egyedül a Tescóba Szívem? A bevásárlás nem rabszolgamunka, hanem privilégium
Spira Eszter
2021. május 14.

Amíg nem leszel szülő, addig sosem gondolnád, hogy az olyan dolgok, mint a mosás, vagy a bevásárlás egyszer majd a kikapcsolódás egyik formájává válnak. Vagy éppen a nap fénypontjává. Persze ez attól is függ, hogy az adott nap épp milyen katasztrófába fulladt.

Amikor már egy ideje úgy élsz, hogy reggeltől estig popsit törölsz, pelenkát cserélsz, cumisüveget mosol, pépesítesz, alvásidőben takarítasz, a falatnyi babaruhákat sikálod, akkor bizony elég kevéssel beéred kikapcsolódás címén. 

Emlékszel még arra, amikor nyűg volt a mosás, vagy az ügyintézés? Emlékszel még arra, amikor elmenni wc-re EGYEDÜL nem a ritka alkalmak egyike volt, hanem egyszerű, természetes dolog, amit észre sem vettél? Emlékszel még arra milyen volt rendszeresen kimozdulni és felnőtt emberek társaságában lenni, ahol ne adj isten összetett mondatokban kellett kifejezned magad egy beszélgetés során? 

 Gondolom halványan dereng valami. 

Az újdönsült anyukák könnyen belefásulnak a szürke hétköznapokba és sokszor hosszú-hosszú napok telnek el úgy, hogy nem teszik ki a lábukat a lakásból. Aztán egyszer csak ott találják magukat a kétségbeesés mélységesen mély kútjában.

 

Merj beszélni róla!

 

Fontos, hogy ne szégyelld magad amiatt, ha néha eleged van. Ez teljesen természetes. A kismama lét teljesen más, mint a régi életed. Teljesen más a dinamikája és sok-sok olyan kihívás elé állít, amire azelőtt sose gondoltál volna. Ahhoz, hogy ne érezd magad egyedül, elsősorban el kell kezdened megosztani a gondolataidat a pároddal. Vállald fel nyíltan, hogy ha valami sok (vagy éppen kevés) neked, ha valami nyomaszt, ha valami bánt. Ne dédelgess sérelmeket, mert az hosszútávon mérgezően hathat a kapcsolatotokra. Inkább légy egyenes és oszd meg vele a gondolataidat!





 

Minden nap fél óra magadra a depressziót jó távol tartja

 

A kisbabával töltött szürke hétköznapok hosszútávon nagyon megterhelőek tudnak lenni lelkileg. Reggel felkelsz és percre pontosan meg tudod mondani, hogy mi vár rád aznap, holnap és holnapután reggel kilenckor, délelőtt tizenegykor, és délután hatkor is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minden napra találj ki magadnak egy kis „kényeztetést“, egy kis színfoltot. Ez bármi lehet. Egyáltalán nem ciki arról álmodozni, hogy elmész egyedül a Tescóba nagybevásárolni és órákig nézegeted a különböző burgonya fajtákat és olajos magvakat, nem beszélve a baba ruhákról, újságokról és egyéb izgalmakról. Fontos, hogy erőltesd, hogy minden napra jusson egy kis olyan időszak, amikor tényleg valami olyat csinálsz, ami neked jó. Néha előfordulhat, hogy úgy érzed ez teljesen reménytelen, de egyáltalán nem az. Minden édesanya varázsló, hát ne csak a gyereknek tudj varázsolni, hanem magadnak is, időt!



 

Drága kincs az idő, s oly kevés! Jer segíts meg bölcs semmittevés!

 

Ne keresd a kifogásokat! Alapvetően senki nem ér rá arra, hogy magával foglalkozzon, főleg az nem, akinek kisgyereke(i) van(nak). Könnyű azt mondani, hogy ma nem fér bele semmi, de majd holnap, stb. A ma a legmegfelelőbb nap arra, hogy elkezdj időt szakítani magadra! Ha ma csak a zuhanyzásig jutottál, az már félsiker, de nem az igazi. 



 

Egy csepp boldogság

 

Mindenkinek mást jelent a töltődés és a kikapcsolódás. Azzal is rosszat teszel magadnak, ha túlgondolod a dolgot. Persze néha szuper dolog egy teljes délelőttöt eltölteni a kozmetikusnál vagy egy spa-ban, de sokszor ez nem kivitelezhető. Egészen egyszerű és szó szerint kézenfekvő dolgokra kell olyankor gondolni, amikor a baba még kicsi és nagyon kevés lehetőség van a lazításra. Ha van kutyátok, akkor el lehet vele menni egy hosszabb sétára és közben hangosan zenét hallgatni. A napi bevásárlás elintézése, vagy bármi olyan rutin feladat, ami nem otthon van és közben felnőttek vesznek körül, szintén tökéletesen megteszi. Ha szeretsz tornázni, egy harminc perces online torna csodákat tud tenni. De akár egy elviteles kávé és egy csokor virág beszerzése is bearanyozhatja a napodat. A tevékenység maga tényleg nem lényeges, az a lényeg, hogy számodra örömet okozzon.



 

Ragaszkodj hozzá!

 

Ha megtaláltad azokat a tevékenységeket, amik napi szinten ki tudnak kapcsolni és feltölteni, nagyon fontos, hogy ragaszkodj hozzájuk, azokra mindig legyen időd! Persze erre sem szabad rágörcsölni, hiszen akkor ez is rögtön értelmét veszti. Csak valahogy váljanak a napjaid részéve, úgy észrevétlenül.

 

Ami jó a mamának, az jó a babának

 

Persze most azt gondolod magadban: már megint egy óriási közhely. Valóban az, de attól még abszolút igaz! Ez egy kicsit olyan, mint a másodfokú egyenlet megoldóképlete: ha jól csinálod, mindig működni fog: ha te jól érzed magad, ha nem érzed azt, hogy az egész életed egy óriási önfeláldozás, ha nem akarsz mindig máshol lenni és valami egészen mást csinálni, ha tudsz örülni az adott pillanatnak, akkor a babád is kiegyensúlyozottabb lesz és sokkal jobban egymásra tudtok hangolódni. Az együtt töltött idő is tartalmasabban fog telni és meglátod sokkal energikusabb leszel attól, hogy mindig fel vagy töltve valamennyire. Azzal, hogy végigolvastad ezt a cikket, máris tettél valamit az ügy érdekében. Csak így tovább!