Hálló, Tudakozó? Segítség, kisbabánk lesz, hogyan fogjuk tudni életben tartani? Avagy tekintsd meg a Krio Családi Őssejtbank ingyenesen elérhető online babaelsősegély tanfolyamát!
Spira Eszter
2021. szeptember 14.

Amikor megtudod, hogy kisbabád lesz, majd kicsattansz a boldogságtól. Nálad nincs is boldogabb ember ezen a világon. Az élet rózsaszín, a madarak csak neked csicseregnek, a nap meleg sugarai csak téged ölelgetnek. Ám ez a mindent elsöprő boldogság hamar elillan, és újfajta szorongás költözik a helyébe. Nekem gyerekem lesz? Nekem, aki még egy Ficus Benjamina-t is képes voltam megölni, pedig állítólag a világ legigénytelenebb növénye? Sőt, miután megöltem és kidobtam a szemetesbe, a főnököm titokban kihalászta, és pár nap alatt életet lehelt bele. Kivirágzott. Tehát még azt sem tudtam megállapítani, hogy elpusztult-e vagy sem, és mégis lemondtam róla?! Hát milyen anyja lesz ennek a gyereknek? Mi lesz így szegénnyel? Ismerős érzések ugye?

Ez már végleges, édesanya leszel. Bizony. Amikor megállapították a terhességed és meghallottad a szívhangot (nem a tiédet, hanem azt a másikat), abban a pillanatban megváltozott minden. A világ, amelyben ezidáig (valamelyest) komfortosan érezted magad, kifordult a négy sarkából. A terhesség három trimeszterből áll a kisbaba fejlődése szempontjából, és kettőből a kismama lelki állapota szemponjából. Az első trimeszter az öröm, boldogság-részegség trimesztere, amikor csak azon a mámorosságon keresztül látsz mindent, hogy megtudod, nemsokára édesanya leszel. A második trimeszter a totális pánik ideje. Ebben az időszakban tudatosul benned a tény, hogy te annak a benned növekvő életnek az édesanyja leszel mostantól amíg csak élsz. Hogy te felelsz a testi-lelki egészségéért, az anyagi jólétéért, taníttatásáért, öröméért, bánatáért, szórakoztatásáért minimum 18 évig, de leginkább életed végéig. Egyáltalán honnan fogod tudni, ha éhes, vagy ha fáj valamije? Mi lesz, ha félrenyel? Ha megszólal a légzésfigyelő? Ha leejted? Hát mi lesz így veled? És főleg, mi lesz így a kisbabáddal? Hogy fogod tudni etetni, szórakoztatni, megvígasztalni, és úgy egyébként életben tartani?




 

Semmi pánik, mély levegő! Beszív, kifúj, megnyugszik! Senki nem úgy születik, hogy minden helyzetről eszébe jut egy-egy csengő-bongó rímelő dalocska. A „Pinterest mamák“ nem egy különleges réten nőnek ki a földből, hogy aztán origamiból és egyéb papírmasékból komplett díszleteket tervezzenek az ujjbáboknak. Senkinek nincs automatikusan orvosi diplomája gyermekorvosi szakvizsgával csak azért, mert édesanya lett. Meg tudod és meg is fogod csinálni mindazt, amire a kisbabádnak szüksége lesz. Szépen, lassan felnősz a feladathoz.

 



Természetesen sokkal könnyebb helyzetben vagy, ha megpróbálsz a fontosabb dolgokra felkészülni. Ehhez pedig az kell, hogy átlásd mik a legfontosabb feladatok a csecsemő és kisbabagondozás során. 

Az egyik legfontosabb feladat, hogy képes legyél segíteni a babának, ha tényleg baj van. Ez alatt azt értem, hogy tudd mi a teendő például, ha beriaszt a légzésfigyelő, ha a kisbaba esetleg félrenyel valamit, lepottyan valahonnan, vagy ha nagyon magas láza van.

Ahhoz, hogy ezekre a nem várt helyzetekre felkészülj, hatalmas segítséget nyújt ez a Krio Családi Őssejtbank (www.krio.hu) jóvoltából készített ingyenesen megtekinthető babaelsősegély tanfolyam. A tanfolyam során egy szakképzett védőnő mutatja be, hogy mi a teendő a fentiekben felsorolt esetekben, és hogyan tudsz azonnal szakszerű segítséget nyújtani a kisbabádnak egy hirtelen felmerülő vészhelyzet során, illetve megtanít felismerni azt a helyzetet, amikor azonnal orvosi segítségre van szükség. Kiemelt fontosságot kap a videóban az újraélesztés oktatása, amit speciális ambu babán mutat meg az előadó.

Nem kell mást tenned az ingyenesen megtekinthető videó elindításához, minthogy regisztrálod magad az alábbi linken, és már indul is a tanfolyam, amelyet bármennyiszer újra visszanézhetsz, szert téve így egy olyan magabiztos tudásra, ami segít abban, hogy megőrizd a nyugalmadat egy esetleges vészhelyzet során. Ugyanis, ha sikerül megőrizni a nyugalmadat, biztosan nagyobb és hatékonyabb segítséget fogsz tudni nyújtani a legféltettebb kincsedned, a kisbabádnak.

Kattints az alábbi linkre:  https://ossejt.krio.hu/babaelsosegely . Figyelj, tanulj és ne izgulj! A gyerekdalokat pedig olyan gyorsan meg fogod tanulni, hogy álmodban is csak ezeket fogod dúdolgatni! Minden gyereknek az édesanyja főztje a legfinomabb, tehát emiatt sem kell izgulni, a siker garantált! Ha pedig tényleg „Pinterest mama“ szeretnél lenni, akkor biztosan így is lesz, de nekem még arra sincs időm, hogy ebbe komolyabban belegondoljak. Hajrá!