Hétvégi programajánló
Várszegi Viktória
2010. augusztus 21.

Hétrétország - a szerek és porták fesztiválja

Őrség, augusztus 13-22.

Kilencedik alkalommal várják Hétrétországba a kedves látogatókat. Palya Bea, Napra, Kolibri Színház, délelőttönként pedig Iciri-piciri játszóház várja a gyerekeket az Őrségi Nemzeti Parkban.

Helyszínek

Bajánsenye, Csesztreg, Felsőjánosfa, Felsőszenterzsébet, Ispánk, Kercaszomor, Kerkafalva, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kondorfa, Körmend, Magyarföld, Magyarszombatfa, Márokföld, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pankasz, Szaknyér, Szalafő, Szatta, Szentgyörgyvölgy, Velemér, Zalacséb, Viszák, Szőce

A fesztivál összeköti a művészetek által képviselt magas kultúrát a lokális hagyományok hétköznapi értékeivel. "Aktív fesztivál", mert alkotó táborok, workshopok formájában képzési-, oktatási- és közösségformáló funkciót is betölt. Programjában értékes, újszerű művészeti produkciókat vonultat föl, élvonalbeli előadókkal, szinte valamennyi művészeti ágból. Emellett életre hívta a Nyitott Porták hálózatát, amely a térségben valamilyen helyi értékkel, érdekességgel bíró magánházak, műhelyek, tanyák láncolatát jelenti, amelyek a fesztivál ideje alatt, annak programjába integrálva látogathatók.

Mindehhez az Őrségi Nemzeti Park érintetlen természeti környezete szolgáltat vonzó hátteret. A fesztivál programjai kellemes kikapcsolódást és igényes szórakozást ígérnek minden korosztálynak.

Néhány fellépő:

Palya Bea és Dés András, Takáts Eszter, Napra, Budapest Bár, Singas Project, Uray Színház, Krétakör, Kolibri Színház, Novák János, Berecz András - Balogh Kálmán, Batarita, Mentés Másként táncház

Egyéb programok

  • minden délelőtt Iciri-piciri játszóház gyerekeknek
  • "Áramlásban vagyok" - Táncmeditációs workshop
  • Farkas Róbert: Minden gyerek tud zenélni
  • Filmklub - Jim Jarmusch filmsorozat
  • Őrségi kerékpáros teljesítménytúra

Európai Kerti Vasutak Találkozója

Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park - augusztus 21 - 22.)

Negyedik alkalommal rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a 10 éves Vasúttörténeti Parkban, amely minden évben nagy népszerűségnek örvend látogatóink körében. Dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán a gyerekek és a felnőttek nagy örömére. Természetesen most is mint mindig, minden kipróbálható, bárki vonatozhat kedvére a miniatűrökön!

A hétvége nagy újdonsága; meghosszabbították a kerti vasút útvonalát! Most már az utasok a vonatozás alkalmával áthaladnak egy igazi vasúti átjárón, legördülnek az alagútba, majd egy szép tó fölött ívelő vasúti hídon kelnek át. Az új szakasz átadására a szombati nyitást követően kerül sor, melyet most kedvezményes, bevezető áron próbálhatnak ki az érdeklődők!

Természetesen - mint minden évben - most is ellátogatnak hozzánk a környező országok mini gőzösei, Dél-Bajorországból az "Anita" nevű gőzmozdony és még három újonnan érkező vendégmozdony. Különleges, gőzzel működő erőgépek jelezték ékezésüket Ausztriából és Csehországból. A magyarországi kerti vasút rajongók között is egyre többen építenek saját gőzmozdonyt, ők is bemutatkoznak ezen a hétvégén egyedi modelljeikkel.

A Vasúttörténeti Park több mozdonnyal képviselteti magát a találkozón: a 203.001-es pályaszámú kisgőzössel, a tavasszal Ausztriából újonnan beszerzett kerti vasúti gőzmozdonnyal, a 2008-ban készült, zöld színű kis Bobó mozdonnyal és az eddig legtöbbet futott, két elektromos mozdonnyal.

A régen körfűtőházként üzemelt, Orient Rendezvénycsarnokban kerti vasút modelleket és gőzgépeket tekinthetnek meg az érdeklődők.

A gyermekeket Misu a Masiniszta és cicája szórakoztatja, lesz ugrálóvár, arcfestés, kreatív kisvasutasoknak indítótárcsa készítés, mozdonysatírozás, "Barangold be a parkot" játék.

A felnőttek dr. Páncél Judittól egészségügyi és életmód tanácsadást vehetnek igénybe.

A régi Orient Expressz étkezőkocsija hangulatos cukrászdává alakul át, amely süteménnyel, teával, kávéval, és a Medvecukor együttes 1920?1930-as évek hangulatos zenéjével várja a vendégeket 11:00 és 13:00 óra között.

Most is mint mindig lehet hajtányozni, mozdonyt vezetni, fordulni a fordító-korongon, bekukkantani a Vasútmodell-házba.

Aki szeretné mindezt kipróbálni, jöjjön augusztus 21-én és 22-én a Vasúttörténeti Parkba!

A rendezvény mindkét napon 10:00-18:00. között látogatható Budapesten, a Tatai út végén.

Morzsaszedegető piknik

Budapest, Tűzraktér - augusztus 22. vasárnap, 15:00

Csodaceruza és a Kis Kaméleon a Tűzraktér udvarába és Apró terébe költözik, hogy egy egész vasárnap délutánt kitöltő programmal örvendeztesse meg az egész családot. Augusztus 22-én délután 3 órától illusztrációs, rajzolós foglalkozásokkal és irodalmi programmal várja a gyerekeket és szüleiket a Csodaceruza és a Tűzraktér.

A Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat 2001 óta működik: a színvonalas gyermekkönyvek népszerűsítését, valamint a gyermekek olvasásra nevelést tűzte ki célul.
A folyóirat kistestvére a Kis Kaméleon magazin, amely hónapról hónapra ingyen ad hírt a gyermekeket érintő budapesti programokról, szórakozási, tanulási, kalandozási lehetőségekről.

Ezúttal a Csodaceruza és a Kis Kaméleon a Tűzraktér udvarába és Apró terébe költözik, hogy egy egész vasárnap délutánt kitöltő programmal örvendeztesse meg az egész családot. Augusztus 22-én délután 3 órától illusztrációs, rajzolós foglalkozásokkal és irodalmi programmal várja a gyerekeket és szüleiket a Csodaceruza és a Tűzraktér.

Vendégek

Molnár Jacqueline a Magyar Iparművészeti Főiskola animáció-grafika szakán végzett. Készített animációs filmeket, gyermekjáték-pályázaton külön díjat nyert, 2010-ben pedig A részeg elefánt című könyve elnyerte a Szép Magyar Könyv díj oklevelét. Az Aranysityak című versantológiában a szerzők portréját kollázstechnikával készítette el. A könyvet a Csodaceruza jelentette meg.

Rofusz Kinga a Magyar Iparművészeti Főiskola animáció szakán végzett, majd a Pannónia Filmstúdióban egyedi filmeket készített. 2010-ben az Év Illusztrátora díjat kapta az IBBY magyar szekciójától az Irijám és Jonibe című kötetéért. A kötet kiadója a Csodaceruza.

A morzsaszedegető piknik programja:

- 15.00 Aranysityak
Vendégünk Molnár Jacqueline
Önarckép készítése Molnár Jacquelinnel kollázstechnikával.

- 15.30 Samu és egy esős nap
Beszélgetés Rofusz Kingával Samuról és egy készülő mesekönyvről Te mit csinálsz, ha esik az eső?

- 16.00 Kiskaméleon rajzverseny. Molnár Jacqueline és Rofusz Kinga választja ki a legjobb rajzokat!

- 17.00 Morzsaszedegető piknik
Versalkotás, képalkotás darabokból

- 17.30 Csodaceruza gyerekkönyv ajánló szülőknek és gyerekeknek, könyvvásár

A program teljes ideje alatt vásárolható tombola. A nyereménysorolás 18.30-kor lesz, amelyen értékes Csodaceruza ajándékcsomagot kaphatnak a szerencsések.