Hétvégi programajánló
Várszegi Viktória
2013. november 8.

Kultlipótváros
Budapest, több helyszínen - november 7-10.

November 7-től négy napon keresztül kiállítások, koncertek, könyvbemutatók és gyerekprogramok várják a látogatókat a Kultlipótváros helyszínein a budapesti Újlipótvárosban. A számtalan program között a kisebbek is találnak majd kedvükre valót: meghallgathatják Gubás Gabi mesekoncertjét, vagy mesefelolvasáson vehetnek részt a Parksarok Játszóházban.

A fesztivál négy napjának állandó programjaként népszerű színészek mondanak mesét egy pohár habos kakaó kíséretében gyerekeknek. A Kultlipótváros rendezvényein a látogatók többek között találkozhatnak Pogány Judittal, Závada Pállal, Gubás Gabival, Gájer Bálinttal, Segal Viktorral és Mautner Zsófival.

Bővebben: www.judafest.org

Márton-napi színek, ízek, illatok
Budapest, Mezőgazdasági Múzeum - november 9. szombat, 10:00

Búcsúztassuk együtt a szüreti időszak színeit, ízeit, illatait egy vidámsággal teli mulatságon! Az egész napos, családi rendezvényen ínycsiklandó ludas falatokkal, illatos borokkal, megelevenedő népi hagyományokkal, kézműves foglalkozásokkal, tollfosztóval, Márton-napi totóval, különleges vártörténeti sétával, gyűjteménylátogatással, játékos tárlatvezetéssel, zenével, mesével és tánccal várnak mindenkit a városligeti Vajdahunyadvárban!

Ízelítő a programból:
- Márton-napi játszóház, mézeskalácssütés és töklámpásfaragás a Kenderkóc Népi Játszóház közreműködésével.
- Libatollfosztás, népdaltanítás.
- Kézműves műhely: szépírás lúdtollal, falevél- és magképek, mécsesek készítése.
- Gyermekelőadások: Micimackó, Lúdas Matyi.
- Gasztronómiai különlegességek és borkóstolás a felnőtteknek! :-)

Bővebben: www.mezogazdasagimuzeum.hu

Márton-nap a Skanzenben!
Szentendrei Skanzen - november 9-10.

November 9-én és 10-én a szentendrei Skanzenben házról házra járva, lépten-nyomon valami érdekességet, felfedeznivalót találunk. A gyermekek libatiptopba lépve a játékudvarban mókázhatnak, vagy éppen kórómuzsikát, gesztenyebábot, őszi termésekből játékot, madáretető készíthetnek. A kicsiket mindezek mellett vándormuzsikus bábelőadás és Kautzky Armand meséje varázsolja majd el.

A hűvösebb időjárásra is felkészültek a szervezők: a Jászárokszállási a Fogadó mellett fűtött sátorral, a lakóházakban népi kézmelegítővel, s a kemencékben barátságosan duruzsoló tűz melegével várják a látogatókat. Mottó: Aki felöltözik, nem fázik!

Bővebben: skanzen.hu

Családi Nap a Várban
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár - november 9. szombat, 09:00

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom rendezvénysorozata a családteremtés és a gyermekvállalás népszerűsítését tűzte ki céljául. A családi napokon a szülők előadásokat hallgathatnak, személyes tanácsadást kaphatnak, de a gyerekek sem fognak unatkozni: kézműves-foglalkozásokon, kreatív játszóházi programokon, versenyeken vehetnek részt.

Bővebben: haromkiralyfi.hu

Ázsiai-magyar kulturális fesztivál
Budapest, Hagyományok Háza - november 9-10.

Távol van-e a Távol Kelet? A Hagyományok Háza fesztiválján a látogatók nemcsak megismerhetik a Fülöp-szigetek, Indonézia, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld és Vietnam kultúráját, hanem játékos, kreatív formában fedezhetik fel a hasonlóságokat, a különbségeket. A koncertek, harcművészeti bemutatók, táncházak és filmvetítések mellett a gyerekeket ázsiai és magyar kézműves játszóházak várják!

Bővebben: www.facebook.com/fareastisfar