Programajánló
Várszegi Viktória
2011. április 23.

Húsvét az Állatkertben

Nyuszisimogatóval, jelképes húsvéti nyuszi örökbefogadással várja az Állatkert mindazokat, akik a nagyszombattól húsvét hétfőig tartó időszakban ellátogatnak a városligeti intézménybe. A sok látnivaló mellett a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra is felhívják a figyelmet, arra bíztatva az embereket, hogy ne vásároljanak élő nyulat meggondolatlanul, pusztán ünnepi fellángolásból.

Nagyszombattól húsvét hétfőig, azaz április 23-tól 25-ig 10-től 16 óráig látnivalók sokaságával, nyuszisimogatóval, valamint jelképes nyuszi örökbefogadással várják a látogatókat.

A nyulas programokon túl mindhárom napon látványetetések és más közönségprogramok sokaságára kerül majd sor. 10-től 16:30-ig minden egész és fél órakor valamilyen érdekes esemény (elefánt tréning, állatbemutató, fóka show, gorillaetetés stb.) segít még jobban megismerni az Állatkert lakóinak életét. A pénteken lezáruló Föld Fesztivál több programját is meghosszabbították húsvét hétfőig.

Húsvét a Mezőgazdasági Múzeumban

Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum - május 1-ig

Igazi felfedező kalandnak ígérkezik az óriás hímes tojások felkutatása a Vajdahunyadvár területén, melyek segítségével játékosan ismerkedhetünk meg a húsvét történetével és hagyományőrző szokásaival, emellett valódi díszített, kézműves tojásokban is gyönyörködhetünk. A tárlat alatt neves népművészek (tojáshímző és patkoló, fafaragó, kosárfonó, csuhéfonó, mézeskalács készítő) legszebb munkáiból láthatunk válogatást, és készítésüket a helyszínen is megfigyelhetjük.

Programok:

  • Játék a múzeumban - Húsvéti és természetismereti kérdésekre várunk válaszokat a belépéskor kapott játékkártyán, miközben bebarangolhatjuk a múzeumot.
  • A húsvéti ünnepkör története - A keresztény világ legnagyobb ünnepének jeles napjait és jelképeit ismerhetjük meg.
  • Húsvéti népszokások - Ünnepi szokások és népi hagyományok korabeli képeit és tárgyait csodálhatjuk meg.
  • Kézműves bemutatók és vásár - Ismerkedés a kézműves mesterségekkel és az ünnepi díszek készítésének fortélyaival. Húsvéti portékák vására.
  • Díszített tojások - Megismerkedhetünk a tojásdíszítés különböző módjaival és valódi hímes tojásokban is gyönyörködhetünk.
  • Ajándék - Aki bejárta a múzeumot és jól megoldotta a feladatokat, ajándékra számíthat.

Szevasz Tavasz!

Budapest, Néprajzi Múzeum - április 22 - 25.

A Néprajzi Múzeum új, formabontó húsvéti programsorozattal várja a diákokat, a pedagógusokat és a nagyközönséget: hagyományőrzés a mai fiataloknak. Múzeumpedagógiai foglalkozások általános és középiskolás diákoknak archív filmekkel, műtárgyakkal, néprajzi képekkel, közös beszélgetéssel és tojásdíszítési gyakorlatokkal. Ünnep és hétköznap, hagyomány és kortárs kultúra, fogyasztás, locsolkodás és "partyzás".

Hímestojás, csokibárány, graffitinyúl:

  • Friss múzeumpedagógiai foglalkozások általános és középiskolás diákoknak archív filmekkel, műtárgyakkal, néprajzi képekkel, közös beszélgetéssel és tojásdíszítési gyakorlatokkal. Ünnep és hétköznap, hagyomány és kortárs kultúra, fogyasztás, locsolkodás és partyzás. A programok 60-90 percesek, keddtől péntekig naponta 10-18 óra között előzetes bejelentkezéssel igényelhetők. Belépő: 600-800 Ft/fő

Töltöttrózsa és kakastaréj:

  • Vetítettképes előadás és tojásdíszítési gyakorlat felnőtteknek, benne a hagyományos tojásfestés története, a festett tojások motívumkincse és azok jelentéstartalma, valamint az írókás tojásfestés csínja-bínja a tojás kifújásától a többszínű írott tojásokig. A programok 150 percesek, csütörtökönként 15-17.30 között előzetes bejelentkezéssel látogathatók. Belépő: 800 Ft/fő

Élő népművészet

  • Tárlatvezetések az Élő népművészet című kiállításban a rendezők közreműködésével. A hagyományőrző kézművesség kiemelkedő kortárs alkotásainak tematikus bemutatója. Időpontok: március 26. 12.30, április 2. 11 óra, április 9. 11 óra, április 16. 14 óra, április 17. 11 óra, április 23. 11 és 15 óra, április 24. 11 és 15 óra, április 25. 11 és 15 óra. A program kiállítási belépővel látogatható.

Míves Hímes

  • Húsvéti kézműves kiállítás és vásár, ünnepi készülődés, mesterség bemutató, virágültetés, tojásfestés és húsvéti dekoráció készítés április 16-17-én 10-18 óráig. Belépő: felnőtt 1200 Ft, diák és nyugdíjas 600 Ft, családi 2100 Ft.

Húsvéti gyermekprogram a Millenárison

2011. április 23. (szombat) 10.00

Fogadó

10.00–16.00 Baba Bú-Jó – Játszóház kicsiknek:

  • A játék, a játszani tudás velünk született képesség, amelyet a mai világban gyorsan elfelejtünk, pedig egész életünk során szükségünk van rá. Az értékes játék tanulható és tanítható. A Baba Bú-Jó programjain szülők és gyerekek játszanak együtt, olyan játékokat, amelyeket akár otthon is tudnak folytatni közösen.

10.00–16.00 Csiribiri kézműves műhely:

  • Csibét, illetve báránykát készítünk természetes anyagokból, húsvéti tojásokat festünk, írókázunk és berzselünk, mazsolás foszlós kalácsot sütünk.

10.00–16.00 Kézműves és barkácsdesign-bemutató Dremel-gépekkel:

  • Húsvéti tojáscsipkéző-bemutató és -foglalkozás, ahol a Dremel hobbygépei segítségével bárki megtanulhatja, hogyan készülnek a csipketojások!

10.30–12.30 Környei Alice és Gulyás László Vándormuzsikus húsvéti csendes játéka:

  • Naphívogató – Tavaszváró
  • Nagyszombati csendesség – ahogyan illik: kacskaringós, zöld leveles szép muzsikaszóval, mesével, mondókával.
  • Énekek, játékok apróknak – tavasz idejére: Szépen zengő Pelikánmadár – mesejáték kicsiknek, s nagyobbaknak egyaránt – jó szívvel ajánlva. Énekek, mondókák a húsvéti ünnepkör idejéből, no és Szent György-napi pásztorhuncutságok. Csellón közreműködik: Burovincz Laura

12.30–15.30 Ismeretterjesztő állatsimogató:

  • A bárányok, nyuszik és kecskék simogatása közben sok érdekességet tudhatsz meg kis kedvenceinkről!

13.00 Szent György-napi játékok:

  • A gyerekek segítségével és Szent György vitéz hatalmas erejével sikerülhet kiszabadítani a királylányt a sárkány karmai közül. A foglalkozás tartalmaz egy rövidebb lélegzetvételű, inspirációt adó színházi előadást, továbbá egy drámafoglalkozást. Közreműködik: Apró Színház

16.00 Kolompos táncház:

  • Havi rendszerességgel mulathatnak kicsik is, nagyok is a Kolompos együttes muzsikájára. Várunk szeretettel a totyogni tudó kicsiktől kezdve a nagymamákig, nagypapákig mindenkit! Elröpül a közös, egyórás mulatság, miközben hagyományainkat – a régi muzsikákat, táncokat és falubéli szokásainkat – sem hagyjuk feledésbe merülni.

Az eseményre a belépés díjtalan!

Cifra Palota – Húsvét a Művészetek Palotájában

2011. április 24. 10:00 - 14:00

Helyszín: Üvegterem (Előcsarnok)

A vasárnaponként megrendezett Cifra Palota és a minden hónap utolsó vasárnapján tartott Hetedhét ország – melynek keretében egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be – várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt.

A belépés ingyenes!

Színpadi programok:

  • 10.20 Húsvéti kaland Nyúlcsi Julcsival - interaktív mesejáték bábokkal az Óperenciás Bábszínház előadásában
  • 11.20 Locsolóvers-mondó verseny
  • 11.45 Hová mész te, kis nyulacska? - interaktív koncert a Gengréna mesezenekar előadásában.
  • 12.50 Nyuszijelmez-szépségverseny
  • 13.10 A Liszt Akadémia hangszerbemutató koncertje

Egésznapos programok:

  • Kézműves foglalkozások: nemeztojás készítése, tojásfestés, húsvéti kosár kötése, húsvéti asztaldísz készítése, húsvéti nyúl készítése fonal felhasználásával, tojástartó tyúkocska, papírtojás kiscsibével, húsvéti képeslap.
  • Logikai és táblás játékok.