Segítség, babát várok! Avagy íme egy 10 részes ingyenes online teljeskörű felkészítés életed legigazgalmasabb kalandjára!
Spira Eszter
2021. december 7.



Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy életünk legfontosabb napja kisbabánk születése. Ha az első babádat várod, akkor ez a világ még teljesen új, telis-tele izgalmakkal, újdonságokkal, és persze az ismeretlentől való félelemmel. Ez teljesen normális érzés. Amennyiben nem az első babádat várod, azt gondolhatod, hogy téged már nem lehet meglepni, ez már számodra szinte rutinszerű folyamat. Négy kisgyermek édesanyjaként fel kell, hogy világosítsalak: TÉVEDSZ. Ahogyan minden ember más és más, úgy minden terhesség és szülés is, nem beszélve a „végeredményről“, a kisbabáról, aki ember lévén szintén valószínűleg teljesen más lesz, mint a testvére(i). Készen állni erre a feladatra képtelenség akár az első baba érkezéséről van szó, akár a második, vagy a harmadikról, ugyanakkor felkészülni nagyon fontos és megnyugtató.



 

 

Segítség terhes vagyok! Most mi lesz velem?

 

A várandósság egy igazán érdekes érzelmi hullámvasút, ahol a fent is lehet lent és a lent is lehet fent. Amikor egy nő megtudja, hogy babát vár, hirtelen az egekben érzi magát, mintha nem is ezen a földön járna többé. Ez a kezdeti eufória azonban hamar alábbhagy, és mellé szegődik egy igen kellemetlen útitárs, a félelem. Ez a félelem nagyon sok összetevőből áll. Félelem a terhességtől, a testünk változásaitól, az ezzel járó ismeretlen panaszoktól, félelem magától a szüléstől, illetve az utána következő időszaktól. Egy kicsit olyan érzés ez, mint amikor felülsz a vidámparkban a bikára, aki először csak gyengéden, majd egyre intenzívebben ráz, de neked mindenáron nyeregben kell maradnod, de ezt már a legelején tudod, hogy reménytelen. Amikor beletörődsz abba, hogy nem kell ahhoz nyeregben lenned, hogy nyert ügyed legyen, akkor válsz majd igazán édesanyává, de erre az érzésre még jó sokat kell várnod.



 

Rokonok, barátok és üzletfelek tanácsai

 

Abban biztos lehetsz, hogy abban a pillanatban, amikor kitudódik, hogy kisbabátok lesz, minden kedves ismerősödnek lesz néhány (kéretlen) tanácsa. Természetesen nagyon jó és hasznos dolog a barátnőiddel, vagy az anyukáddal beszélgetni a terhességről, a szülésről és a csecsemőgondozásról, de fontos, hogy állj a sarkadra! Ha te érzéstelenítésmentes, háborítatlan szülésre készülsz, de a barátnőid a programozott császár előnyeit szajkózzák, ne hagyd magad befolyásolni! Ha te tápszerrel szeretnéd táplálni a kisbabádat, az édesanyád pedig hallani sem akar semmi másról, csak az igény szerinti szoptatásról, egyik füleden be, a másikon ki. Természetesen mindennek úgy kell nekiállni, ahogyan TE elképzelted. Ugyanakkor megnyugtató, sőt, nagyon hasznos meghallgatni mások szülésélményét, csecsemőgondozási tapasztalait, hiszen egyrészt ez segít az ismeretlennel való ismerkedésben, másrészt minél többféle dolgot hallasz, annál jobban tudni fogod, hogy melyik irány az, ami hozzád a legközelebb áll. 



 

Szakértői segítség a babavárásra és a csecsemőgondozásra való felkészülésben

 

A KRIO Családi Őssejtbank 10 részes online Gólyaváró Kisfilmjeinek egyes epizódjaiban a babavárás során felmerülő legfontosabb témákat, kérdéseket járják körbe és adnak hasznos tanácsokat szakértőik segítéségével. Kisfilmjeik célja, hogy szakértő segítséget, praktikus tanácsokat és hiteles tájékoztatást nyújtsanak, valamint megkönnyítsék a tájékozódást ebben a számtalan kérdéssel teli időszakban. A 10 rész során minden felmerülő kérdésedre találsz majd választ, legyen szó a babaszoba berendezéséről, a kismamák megfelelő táplálkozásáról, kismamaruhákról, babakelengye vásárlásról, terhestornáról, csecsemőgondozásról és szoptatásról, vagy magáról a terhességről, a szülésről és minden velejárójáról. A kisfilmek megtekintése után legalább egy kicsit hátradőlhetsz, mert igazán azt érezheted, hogy felkészültél az előtted álló időszakra. Az egyes epizódok témakörök szerint vannak csoportosítva, a megtekintésük sorrendjét tetszőlegesen te választhatod ki, és az egyes részeket bármikor újranézheted. A filmek mindegyike természetesen ingyenesen megtekinthető csupán regisztrálnod kell az alábbi linken: https://ossejt.krio.hu/golyavaro-sorozat

Lazíts, kapcsold ki a körülötted lévő világot, koncentrálj magadra és a kisbabádra! Végre megteheted anélkül, hogy bármilyen más külső hangra szükséged lenne! Hajrá!