Segítség megyek szülni! De mit vigyek magammal?
Spira Eszter
2021. október 27.

A terhesség kilenc hónapja során, mintha egy kicsit szándékosan is, nem sokat foglalkozunk a szülés gondolatával. Aztán a vége felé, mintha ez teljesen megváltozna: semmi másra nem tudunk gondolni, csak a szülésre. Egy kicsit olyan ez, mint Móricka a viccben, akinek mindenről mindig ugyanaz jut az eszébe. Általában a várandós nő a 9. hónapban olyan, mint Shrek legjobb barátja, Szamár, aki másodpercenként megkérdezi: - Ott vagyunk már? Ezzel persze az őrületbe kerget mindenkit. A szülés pontos idejét és módját senki nem tudja megjósolni, ugyanakkor nem árt, ha az idő elérkeztével nem kell nekiállni kapkodva összepakolni. De mégis mi legyen összekészítve? Egyáltalán mire lehet szükség? Nem is gondolnád, hogy milyen sok mindenre....

Egyáltalán minek és mikor pakoljak össze?

 

Sokan a kórházi tartózkodás gondolatától is irtóznak. Ez teljesen normális és érthető. Életünk során nem sokszor fordulunk meg kórházban, maximum látogatóban, ezért nem vagyunk sem gyakorlottak, sem pedig felkészültek, hogy mégis mire lehet szükség egy pár napos kórházi tartózkodás során. A szülés ezen belül is egy speciális eset, mert ilyenkor nemcsak saját magunknak kell összepakolnunk, hanem valakinek, aki a pakolás pillanatában még nincs (vagyis van, de mégsem).

 

Előre összepakolni azért érdemes, mert néhány olyan dologra is szükséged lesz, amit nem olyan egyszerű beszerezni, és azért is, mert sok olyan apróság van, amivel nagymértékben megkönnyítheted a kórházban töltött napokat.

Nagyjából a 35. terhességi hét környékén érdemes elkezdeni összerakni a kórházi csomagot. Ez a kórházi csomag három részből fog állni. Az egyik részben azok a dolgok lesznek, amikre a szülőszobán neked és az újszülöttnek lesz szüksége, a másik részben azok, amikre neked lesz szükséged a gyermekágyas osztályon, és a harmadik részben pedig azok a holmik, amikre a babádnak lesz szüksége a kórházi tartózkodás során. Magát a csomagot is így érdemes összeállítani, hiszen, amikor majd beindul a szülés, akkor mindenki túl izgatott lesz ahhoz, hogy egyik táskából a másikba racionálisan végiggondolva mindent úgy összerakjon, hogy aztán kéznél legyen, ami éppen kelleni fog. Egyszóval káosz lesz anyukám, és ez így van jól!

A 35. héten még csak magadnak kezdj el vásárolgatni és pakolászni, mert a kisbabád még rengeteget fog nőni mire megszületik, így könnyen lehet, hogy amit most szereznél be neki, már eleve kicsi lesz rá, amikor kibújik. Tudom, hogy sokkal klasszabb újszülött szetteket nézegetni, mint felnőtt pelenkát, de egyelőre maradjunk az utóbbinál! 

A pakolást tehát kezdd a te dolgaiddal, azon belül is a szülőszobai csomagoddal! A szülőszobán szükséged lesz két hálóingre. Ha engem kérdezel, én nem a Victoria Secret legújabb kollekciójával készülnék, mert az is lehet, hogy ez a hálóing a szülés nevű csatában fog hősi halált halni. A hálóinged legyen pamut, szerintem nem kell elöl gombolósnak lennie (mindenhol ezt írják, de teljesen felesleges), a lényeg, hogy amikor a baba kibújt, akkor magadra tudd tenni és érezze a bőrödet, tehát legyen kivágott, vagy szoptatós. Ebből rögtön kettőt pakolj a szülőszobára. Ide hozz magaddal papucsot is, hogy ne mezítláb mászkálj! Egy törölközőt, wc papírt, zsepit, vizet fél literes palackokban, és KAJÁT is pakolj! Ha végül császár lesz, akkor is! Ha a vajúdás sokáig fog tartani,  konkrétan életet menthet egy szendvics, vagy néhány szem szőlőcukor neked is, és a párodnak is! Legyen nálad a telefonod, ami legyen feltöltve, de legyen kéznél a töltő is. Ha van vezeték nélküli hangfalad, az is nagyon jól jöhet a szülőszobán, ugyanis a zene segít ellazulni és relaxálni. Mindenképpen legyen nálad szívószál! Ha császárral szülsz, a műtét után szomjas leszel, és még órákig nem szabad felülni. Amikor meg már szabad lenne, akkor meg túlságosan fájni fog ahhoz, hogy egy ivásért megérje majd feltápászkodni, ezen tud segíteni a szívószál, ami ebben az esetben igazi csodaeszköz lesz, meglátod! Fontos, hogy ne legyél dehidratált (a szoptatás miatt is), ezért próbáld meg megkönnyíteni magadnak az ivást. A szülőszobára  a babácskának elég egy takaróval és egy sapkával készülni. Magadnak viszont vigyél egy köntöst és zoknit is, illetve masszázs olajat is.

 Legyen nálad Tena betét és eldobható bugyi is.



 

De mire lesz szükségem a kórházban?

 

Ha minden jól alakul (és jól fog!) három napot fogtok a kórházban tölteni. Erre a három napra érdemes jól berendezkedni és mindenre felkészülni, hiszen ez az időszak szolgál arra, hogy te és a kisbabád regenrálódjatok, és felkészüljetek arra, hogy együtt hazamenjetek és megkezdjétek a közös életeteket. Ezért nem érdemes arra pazarolni ezt az értékes időszakot,  hogy össze-vissza kapkodsz és telefonálgatsz, hogy ki mit hozzon be nektek. 

 

Miben leszek?

Neked szükséged lesz további két hálóingre vagy pizsamára. Azért kell kettő, mert egyrészt összevérezheted (valószínűleg össze is fogod), másrészt a szülés után a hormonjaid féktelen partizásba fognak kezdeni, így könnyen előfordulhat, hogy az időjárástól és a szoba hőmérsékletétől függetlenül úgy fogsz izzadni, mint egy versenyló. Márpedig vizes ruhában nem maradhatsz,  mert megfázol. Tehát legyen nálad váltás. Hogy pizsama vagy hálóing, az teljesen lényegtelen. Azt azért jobb, ha tudod, hogy császár után felvenni egy pizsama nadrágot emberfeletti teljesítmény, de én szeretem a kihívásokat, nem úgy, mint a hálóingeket, így pizsamát vittem magammal és nem bántam meg. A döntés a te kezedben van. Minél jobban érzed magad a bőrödben, annál hamarabb leszel jól. És, ha te pizsamában érzed jól magad, akkor hajrá! Legyenek nálad a szokásos tisztálkodási szereid, krémjeid, testápolód, ajakápolód. Utóbbi azért is kiemelten fontos, mert sokan összeharapdálják a szájukat, ha fájdalmaik vannak. Az másnap fájni fog, ha nincs mivel bekenni. Legyen nálad eldobhatós (hálós) bugyi, ebből napi kettővel számolj, illetve betét. Na ez az a betét, ami egyáltalán nem olyan, mint amilyenre most gondolsz! Ez a betét kifejezetten arra van kitalálva, hogy a szülés utáni nagy mennyiségű vért felszívja. Ilyet kapsz a drogériákban és a bababoltokban is. Ebből vigyél magaddal két csomaggal.




 

Egyéb eszközök és dolgok, amikre szükséged lesz

 

Legyen nálad papírzsepi, wc papír, nedves wc papír és nedves törlőkendő. Evőeszköz, bögre és pohár is kelleni fog. Neked mi az, ami nélkül nem élnél túl egyetlen napot sem? Nekem a kávé. Na azt a gyerekágyas osztályon nem fogsz kapni, úgyhogy ha ebben hasonlítunk egymásra, akkor vigyél magaddal 3in1 instant kávéport. Nem tudom mikor osztozkodtál utoljára másokkal egy szobán úgy, hogy mindenkihez kapcsolódott egy artikulálatlanul random üvöltő kis rózsaszín lény, de most ez lesz minimum két éjszaka erejéig. A kávé életet lehel majd beléd. Meleg, sűrű folyadék, ami ha belekortyolsz, az eddigi jól megszokott kis életedre fog emlékeztetni, ami így 24 óra távlatából is oly távolinak tűnik majd, mintha soha meg sem történt volna. 

A kényelmes fotelek sem hemzsegnek a kórházakban. Fotelt nyílván nem tudsz magaddal vinni, de ha néhány kényelmes párnát viszel, akkor az ágyon felülve körbe párnázhatod magad, ami sokkal kényelmesebb lesz például a szoptatásnál. Apropó szoptatás! Sokszor a mellbimbó eleinte túlságosan duzzadt é snem emelkedik ki kellőképpen, így kényelmetlen az újszülött babának bekapnia, néha bele sem fér az apró szájacskájába. Ez egyrészt megakadályozza őt abban, hogy szopizzon, másrészt próbálkozás közben össze-vissza fogja harapdálni a mellbimbódat. Ezt a kezdeti nehézséget remekül áthidalhatod, ha van nálad bimbóvédő. Ezt te magad személyesen vásárold meg, ne a férjedet küldd el, mert nem fog tudni jót venni. Amikor az eladó olyan kérdéseket fog neki szegezni, hogy: - Apuka mekkora mellbimbóra kellene? –És mondja, milyen formájúra? Ugye már te is látod lelki szemeid előtt, ahogy a hüvelyk és a mutatóujja segítségével próbálja belőni a méretet és közben fültövig pirul? A végén úgyis rosszat vesz, te meg kikészülsz. Tehát sétálj be a baba boltba és válaszd ki magad! Vegyél bimbóvédő krémet is, olyat, amit a baba lenyalogathat, ha marad valamennyi a melleden. Legyen nálad a kórházban mellszívó is. Legyen nálad egy olyan papucs is, amit a zuhamyzáshoz tudsz használni. Sokan köntöst is javasolnak, én ennek abszolút semmi értelmét nem látom, de ha ettől te jobban érzed magad, akkor vigyél azt is. 

Az olvasnivaló sem rossz ötlet, bár nem igazán látom azt az idősávot, amikor erre lehetőséged lesz, de ki tudja?

 


Babaholmik

 

A végére tartogattam a legjobbat. Nincs is annál csodálatosabb, mint leendő kisbabádnak vásárolni, és most végre KELL! Kezdjük a kevésbé csábos, ámde annál hasznosabb holmikkal. Vegyél egy csomag 1-es méretű pelenkát és két csomag popsitörlőt. Popsitörlőből olyat válassz, aminek magas a nedvesség tartalma. Ezeket mind vidd magaddal a kórházba. Napi 5 pelenkával kell számolni, de biztos, ami biztos, legyen nálad több! Készíts be jó sok textil pelust is (mondjuk 5 darabot). Ezt rengeteg mindenre fel tudod majd használni. Szükséged lesz a köldökcsonk ápolásához fertőtlenítőre (ez vagy legyen alkohol vagy valami bőrfertőtlenítő spray), illetve fültisztító pálcikára, mert ezzel tudod szépen kitisztítani majd a köldökcsonk körüli területet. Ezen kívül legyen nálad popsikrém is. A kórházba vigyél magaddal babaruhát is. Napi 2 szett ruha elég lesz, ami egy bodyból és egy rugdalózóból álljon. Ezen kívül legyen nálad két kis cérna sapka, egy takaró, és egy hazamenős szett. A legtöbb kórházban kérésre készítenek képeket az újszülöttről. Ezt nem érdemes kihagyni, hiszen ez a pillanat soha nem tér vissza. Ehhez is jól fog jönni a hazamenős szett. 

 

Cumikérdés

 

Biztos betonoszlopokon álló demokráciák tudnának bedőlni attól a cunamitól, amit a cumi körüli örök vita okoz. Ebben az írásban nem tisztem állástfoglalni a kérdésben. Azt ugyanakkor tudnod kell, hogy az kizárólag a te döntésed, hogy adsz-e cumit a babádnak, vagy sem. Ahogyan azt is jobb, ha tudod, hogy nem fog tőle kevésébé szopni, illetve nem rontod már el az elején, ha cumit adsz neki. Nem tudod elrontani. Sok babát megnyugtat a cumizás. Abban az esetben, ha úgy gondolod, hogy nem ördögtől való ez a termék, akkor azt is vigyél magaddal a kórházba (újszülött méretűt). Én vittem, de ezt ne áruld el senkinek!

 

De én akkor sem akarok kórházba menni!

 

Ahogyan azt már korábban említettem, ez az érzés teljesen normális. Valószínűleg egy kicsit elveszettnek és magányosnak is fogod magad érezni, de ott lesz veled a kisbabád, akivel ez alatt a három nap alatt örök szövetséget fogtok kötni. Ez a három nap csak a tiétek lesz. Mindketten fáradtak lesztek és valamennyire rossz lesz a közérzetetek, de minden egyes perccel egyre jobban fogjátok szeretni egymást. Mire hazamentek már egy csapat lesztek! Meglátod, minden úgy alakul majd, ahogyan a legjobb lesz mindkettőtöknek!