Különös dolog a terhesség első hetéről írni, mert valójában ezen a héten még biztosan nem vagy terhes, sőt! Ezen a héten van a (jó sokáig) utolsó mesntruációd első napja. Mivel kisbabát terveztek, ezért viszonylagos „örömmel“ köszöntöd a piros betűs napokat és egy jó kövér x-el jelölöd a naptáradban a kezdetét, hiszen ez a dátum lesz az a dátum, amelyet minden egyes terhességi vizsgálat során (álmodból felkeltve is) tudnod kell, amikor az orvos hivatalos hangon megkérdezi: - Az utolsó menstruáció első napja?  

Számolgassunk

 

Ennek oka pedig a következő. Dr. Naegele számítási módszerén alapszik annak a meghatározása, hogy a terhességed nagyjából mikor fog véget érni, vagyis, hogy mikor érkezik a baba. A módszer a következő: Az utolsó menstruációd első napjából ki kell vonni három hónapot, majd ehhez hozzá kell adni hét napot. Így kapod meg a szülés várható idejét. Ez azt jelenti, hogy ha az utolsó menstruációd első napja 2021. március 11. , akkor mínusz három hónap az december 11. , plusz hét nap az december 8. Tehát a kisbabád 2021. december 8-án fog megszületni. Ha a ciklusod 26 vagy 30 napos, akkor ezt a számítást, ehhez képest tudod korrigálni, tehát 30 nap esetében a kiírt dátum december 20-a lesz, míg 26 napos cklusnál december 16. 

Tippek a babatervezést megelőző időszakra

 

A számolgatások helyett inkább kezdj el szedni jó minőségű folsavat, ugyanis a folsav a kisbaba idegrendszerének a fejlődésében kulcsfontosságú szerepet játszik. Ezen kívül érdemes vasat is szedni, illetve valamilyen kismama vitamint is, amelynek van olyan fajtája, amit babatervezéshez javasolnak. A kiegyensúlyozott étrend is nagyon fontos az inzulin szinted miatt. Tehát, ha egy kisördög folyamatosan azt suttogja a füledbe, hogy Nutella, Nutella Nógrádi sós ropival, de lehetőleg most azonnal, próbáld meg elhessegetni, és a nassolás helyett valami más instant örömforrás után nézni. Ha esetleg mégis elcsábulsz, ne legyen bűntudatod, mert úgy duplán árt! Tudtad?