10. Terhességi hét

A terhesség során legalább két alkalommal ajánlott felkeresned a fogorvost, tehát itt az ideje az első vizsgálat időpontjának egyeztetéséhez.

Fontos, hogy elkezdjétek a terhességgel járó támogatások és segélyek böngészését, és ha valami hiányzik a feltételek közül, még idejében pótoljátok.

Az émelygés hullámvasútja talán már elmúlt, de az érzelmi még csak most fog kezdődni (boldog, szomorú, sír, őrült, és mindez 30 másodpercen belül). Senki sem fogja érteni, hogy miért sírsz a Jóbarátok-on, de ne is próbáld megmagyarázni!

Amit gondolsz:

„Már csak 30 hét, és újra ehetek nyers halat és ihatok szakét.”

A tested:

Teljesen természetes, hogy egy szomorú dal vagy egy csöpögős reklám, megríkatnak, ne aggódj, nem vagy egyedül. A szokatlan érzéseket a terhességi hormonok okozzák, úgyhogy gyerünk, zokogd végig Celine Dion nagy sikereinek albumát! Ha különösen szomorúnak és depressziósnak éreznéd magad, akkor keresd fel orvosod, de ne aggódj, többé-kevésbé ez is a babavárással jár... A mozgás és az egészséges táplálkozás segíthetnek a depressziós periódusokban.

A babád:

A 10. hét végére a babád fokozatosan átalakul embrióból magzattá, valamint egyre nagyobb, nagyobb és nagyobb lesz.

Ezen a héten fontos mozzanatok még:

A babád végre átalakul a pici ebihalból magzattá. Nem csak az arca lesz emberszerűbb, hanem az az ebihalas „farok” is eltűnik (ami valójában a fejlődő gerincagy), és beolvad a gerincoszlopba.

A babának most már felismerhető ujjacskái és lábujjai vannak, amely megmagyarázza az ütések és rúgások folyamatos áramlását onnan lentről. A kicsi csontváza elkezd nőni és keményedni. A fülei elkezdenek formát ölteni, a szemhéjak pedig már nem átlátszóak. Alakulnak a foggyökerek, habár a kisbabádnak születés után még 6-7 hónapig nem lesznek fogai (vagy 8 vagy 9 vagy 10 hónapig). Továbbá percenként 25.000 új neuront termel a baba agya, ami szintén hihetetlennek tűnik...

Amennyiben fiúgyermeket vársz, akkor beindul a macsóhormonok, a tesztoszteron termelődése. A vesék pedig elkezdenek vizeletet termelni, szerencsédre még vagy 30 hétig nem kell pelenkát cserélned!

A baba csak 4 gramm és kb. 4 cm hosszú.

Az életed:

OK, hagyjuk az egészségről a bla-blát, beszéljünk inkább a gyerekszoba kidekorálásáról! 30 hét talán elegendő erre :-)

A festéssel kezdd, és ha megengedheted magadnak, akkor használj gyenge illékonyságú, organikus vegyületű festéket, amely sokkal biztonságosabb (a babának és neked is). Valamint ellenőrizd, hogy van-e az otthonotokban bármilyen mérgező ólomfesték, mivel ezek eltávolítása nagyon fontos az egészségetek szempontjából.

Kezdd el keresni a legeslegkényelmesebb széket a gyerekszobába, és győződj is meg róla - még időben - hogy szereted is… mert ha egyszer megérkezik a baba, sokkal több időt fogsz ott tölteni, mint az ágyadban.

Vedd meg:

Száraz szóda: csak mert nem ihatsz egy pohár bort az ételed mellé, az még nem jelenti azt, hogy meg kell elégedned egy üveg vízzel.

Egyél:

Oregános-rozmaringos sült burgonyát.